Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies

Door: dirk-schoofs | 28 februari 2019 06:56

How To

Ook als je dag in dag uit dezelfde app gebruikt, is de kans aanwezig dat je toch sommige nieuwe functies aan je voorbijgaan. De 1,5 miljard maandelijkse actieve WhatsApp-leden voeren de updates wel uit, maar blijven de app vaak gebruiken zoals ze altijd hebben gedaan. Maar de updates bevatten vaak kenmerken die je nooit meer wilt missen als je ze eenmaal kent. We bespreken enkele mogelijkheden die ietwat verstopt zitten in de recente versie.

Tip 01: Groepsvideo

Wanneer je met elkaar oog in oog komt te staan met een videogesprek, wordt de communicatie uiteraard persoonlijker dan bij een getypt bericht. Voortaan ben je niet langer beperkt tot het voeren van een-op-een videogesprekken. Met de nieuwe WhatsApp kun je tegelijkertijd met maximaal drie andere mensen spreken, face-to-face. Om een groepsgesprek te starten, moet je eerst één persoon bellen en het videogesprek starten. Zodra die persoon is ingeschakeld, tik je op het kleine gebruikerspictogram in de bovenhoek van de chat om nog een deelvenster te openen. Het is niet mogelijk om in een keer twee extra deelnemers samen te brengen. Je moet ze een na een toevoegen.

Tip 02: Berichten cancellen

Waarschijnlijk is jou ook al overkomen dat je wenste dat je de klok kon terugdraaien om terug te nemen wat je daarnet hebt gezegd? Met WhatsApp vermijd je zulke gênante situaties door berichten in een chat nog snel te verwijderen. Tik op het bericht om het te selecteren. Gebruik in de optiebalk het prullenbakpictogram of ga via het balkje naar de opdracht Verwijderen. Daar bepaal je of je het bericht alleen voor jezelf wil wissen, of voor iedereen. Je hebt slechts één uur de tijd om het bericht in te trekken. Om heel precies te zijn: één uur, 8 minuten en 16 seconden, wat neer komt op 212 seconden wat blijkbaar gemakkelijker te coderen is voor ontwikkelaars. Je gesprekspartners zullen op de plaats van het verwijderde bericht wel een melding zien staan. Verzin dus alvast een goed excuus.

Je hebt 4096 seconden de tijd om een verzonden bericht te verwijderen.
iPhone-gebruikers kunnen handsfree groepsberichten versturen via digitale assistent Siri

Tip 03: Berichten naar Siri

iPhone-gebruikers kunnen handsfree groepsberichten versturen via hun digitale assistent Siri. Hiervoor zeg je ‘he Siri’ of je houdt de startknop van de iPhone ingedrukt. Vervolgens zeg je: “Stuur een WhatsApp-bericht naar (de groep of de naam)”. Belangrijk is dat je de volledige naam van de contactpersoon uitspreekt zoals deze in je contactenlijst staat. Je kunt ook deze stappen volgen. Je zegt: “Stuur een WhatsApp-bericht”. Siri vraagt daarna naar wie je het wil sturen. Spreek dan de volledige naam in.

Nadat je de juiste groep uit de lijst hebt genoemd, kun je het bericht dicteren en naar de groep verzenden. Lukt dit niet meteen, dan kijk je een en ander na. Je iPhone moet minimaal op iOS 10 werken en je moet de meest recente versie van WhatsApp geïnstalleerd hebben. Bovendien moet de Siri-ondersteuning voor WhatsApp aan staan. Ga naar de app Instellingen en tik op Siri en zoeken. Helemaal onderaan in de lijst geïnstalleerde apps vind je WhatsApp. Zet de schakelaar bij Gebruik met Siri aan.

Meer Siri

Met Siri is het ook mogelijk om handfree te bellen met WhatsApp. Daarvoor zeg je iets als “Hé Siri, bel Bert Janssens via WhatsApp.” En je kunt zelfs ongelezen WhatsApp-berichten laten voorlezen via: “Hé Siri, lees mijn nieuwe WhatsApp-berichten voor.” Siri somt op van wie je een nieuw en ongeopend WhatsApp-bericht hebt ontvangen. En na elke contactpersoon polst Siri of je meteen wil antwoorden.

In het gebruikersrapport lees je al je gegevens en de nummers van al je WhatsApp-contacten

Tip 04: Accountinformatie

In het rapport lees je bijvoorbeeld alle mobiele nummers van je contacten.

Om te voldoen aan de nieuwe EU-richtlijnen omtrent gegevensprivacy ¬– de fameuze DPR ¬– laat deze applicatie toe dat iedere gebruiker alle gegevens kan opvragen die WhatsApp ondertussen over hem verzamelt. Hiervoor klikt je rechtsonder op Instellingen, dan ga je naar Account en daar zie je de knop Vraag accountinformatie aan. Via deze weg verkrijg je het gegevensrapport. Dit rapport bevat je profielfoto en de groepsnamen, maar niet je chatberichten. Hou er rekening mee dat je het gegevensrapport pas na enkele weken kunt downloaden. Als je ondertussen het account verwijdert of het nummer wijzigt, zal WhatsApp het verzoek annuleren. De inhoud van de berichten staat natuurlijk niet in het rapport, vanwege de end-to-end-codering.

Privacy

Soms ontvang je uitnodigingen waar je geen zin in hebt. Als je niet herkend wil worden in WhatsApp ga je naar Instellingen / Account / Privacy en daar pas je de opties aan voor je online status en je profielfoto. Hier kun je trouwens aangeven of iedereen, niemand of alleen je contacten mogen weten wie je bent.

Tip 05: Verdachte links

In de update heeft WhatsApp voor Android een waarschuwingsfunctie ingebouwd waardoor je een waarschuwing ontvangt als iemand je een verdachte link stuurt. Dit is geen waterdicht systeem, want vooralsnog controleert WhatsApp gewoon of er vreemde tekens in het internetadres staan, wat een aanwijzing kan zijn dat de link verwijst naar een frauduleuze site die zich voordoet als een legitieme website. Deze beveiliging is een poging om spam-, spoofing- en phishing-instanties op het platform te beperken.

Tip 06: Reservekopie

Met WhatsApp kun je een back-up van je chatgesprekken en media maken als je ook bent aangesloten op een cloudopslagservice. Dit heeft het voordeel dat je met zo’n reservekopie de inhoud makkelijk kunt herstellen wanneer je van apparaat wisselt. Je kunt dit instellen zodat het automatisch iedere dag, iedere week of iedere maand een reservekopie maakt. Je vindt deze functie onder Instellingen / Chats / Reservekopie. In iOS maakt WhatsApp een back-up op iCloud en in Android op Google Drive. De reservekopie van je media en berichten is niet beschermd door de end-to-end encryptie van WhatsApp zolang die in iCloud of Google Drive staat.

De reservekopie van een iPhone wordt opgeslagen in iCloud.
Je ziet wanneer een bericht is afgeleverd en wanneer de ontvanger het heeft gelezen

Tip 07: Berichteninfo

Je hebt iemand een bericht verstuurd en verwacht een reactie, maar het blijft stil van die kant … Heeft de ander je bericht wel of niet gelezen? Om daarover zekerheid te krijgen, open je het informatiepaneel van het bericht. In iOS leg je daarvoor je vinger op het bericht en vervolgens veeg je naar links of rechts. Of je kunt het bericht ingedrukt houden en op Info tikken. In Android moet je ook op het verzonden bericht tikken en vasthouden. Daarna tik je op het infopictogram of gebruik je de menuknop en kies je Info. Vervolgens zie je wanneer je bericht is afgeleverd en wanneer de andere het heeft gelezen.

Tip 08: Groepsbeheer

Je kunt aangeven wie er berichten in de groep mag plaatsen.

Het beheer van groepen heeft WhatsApp ook verfijnd. Diegene die de groep maakt, kan niet alleen de beschrijving van de groep wijzigen, maar ook de deelnemers van de groep. Bovendien kunnen groepsbeheerders aangeven dat Alle deelnemers of Alleen beheerders het onderwerp en het pictogram van de groep mogen aanpassen. Een andere vernieuwing is dat in WhatsApp-groepen beheerders de deelnemers kunnen beperken om berichten in de groep te posten. Dit kan nuttig zijn om spam te voorkomen bij WhatsApp-groepen waar dingen gekocht en verkocht worden. Hiervoor tik je op de groep zodat je bij de Groepsinformatie komt en zo kan je naar de Groepsinstellingen gaan waar je bepaalt wie er berichten in deze groep mag verspreiden: Alle deelnemers of Alle beheerders.

Tijdelijk dempen

Als je je bijvoorbeeld wilt concentreren op je werk, dan kun je groepsgesprekken tijdelijk dempen door aan te geven dat de chat van een bepaalde groep stil moet zijn. Je kunt kiezen tussen 8 uur, een week of je kunt zelfs een jaar dempen. Hiervoor tik je op het groepsgesprek waarvan je last hebt, je veegt naar links zodat je via de drie puntjes bij de opdracht Stil komt. Je kunt dit dempen altijd weer opheffen.

WhatsApp presenteert drie standaardperioden waarin je groepsberichten kunt dempen.
Bekijk welke groepen een aanslag vormen op de opslagcapaciteit van je mobieltje

Tip 09: Opslagruimte

Je leest hoeveel foto’s en filmpjes er in de groep werden gegooid die nu op jouw mobieltje staan.

Wil je weten hoeveel ruimte een bepaalde chat met een bepaalde persoon of groep ondertussen inneemt, dan tik je in de Instellingen op Data- en opslaggebruik. Op Opslag in gebruik vervolgens verschijnt een lijst die is gerangschikt volgens het aantal ingenomen MB. Zo zie je in een oogopslag welke groepen een aanslag vormen op de opslagcapaciteit van je mobieltje. Tik je nog een keer op de groep dan zie je hoeveel foto’s, gif’s, video’s en gesproken berichten in deze groep zitten. Wanneer de opslagruimte van je mobiele toestel bijna op is, raden we aan een back-up te maken van je media op een online service als Google Photo’s of iCloud, voordat je WhatsApp opruimt.

Tip 10: Archiveren

Een slimme manier om WhatApp slank te houden, is door inactieve chatgroepen te archiveren. Hierdoor is het mogelijk chatgroepen te verbergen zonder dat je ze daadwerkelijk verlaat. Je doet dit door over een chatgroep van rechts naar links te vegen en vervolgende in iOS op Archiveer te tikken. In Android moet je naar het scherm Chats gaan. Daar raak je het chatvenster aan dat je wil verbergen en vervolgens tik je op het pictogram Archiveren in de bovenste balk.

Tip 11: Locatie delen

Met de locatiefunctie laat je aan vrienden weten waar je bent. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je op een groot festival wilt aangeven in welke tent je uithangt. Om je realtime locatie te delen tik je in een gesprek op het pluspictogram en daarna op Locatie. Vervolgens beslis je of je de Live locatie wil delen of je huidige locatie. Live locatie betekent dat je de realtime locatie gedurende 15 minuten, 1 uur of 8 uur deelt. Dat maakt het makkelijker voor vrienden om je locatie te volgen terwijl je reist.

Via een kaartje weet de ander waar jij je bevindt.

3 Reactie(s) op: Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 februari 2019 11:18 henkzelf
  Omdat WhatsApp nu ook al van Facebook is ben ik overgestapt op Telegram, na een paar maanden gebruiken kan ik deze echt aanbevelen. Een paar grote voordelen zijn bijvoorbeeld het altijd kunnen wissen van oude berichten zonder dat dit een melding achterlaat. Maar nog mooier is het kunnen wijzigen van alle oude teksten, erg handig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2019 16:40 ngwortel
  Foutje: niet 212 seconden bedenktijd, maar 4096 seconden. Want 1x3600+8*60+16=4096 = 2^12
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2019 22:21 JoBi
  Mocht u ivm de bescherming van uw privacy een alternatief voor WhatsApp zoeken, dan is Signal (gratis) een (nog) veiliger app als Telegram. Bovendien heeft Signal de mogelijkheid om ook berichten te sturen naar contacten, die zelf GEEN Signal op hun toestel geïnstalleerd hebben (is in dat geval uiteraard niet versleutelt en wordt verzonden als SMS naar de ontvanger).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.