Wat zeggen experts over de corona -app?

© PXimport

Wat zeggen experts over de corona -app?

Geplaatst: 21 april 2020 - 08:47

Aangepast: 25 november 2022 - 08:42

Justin Doornekamp

De Europese Unie pleit voor een Europese traceer-app, die moet helpen bij het opstarten van ons leven na de coronacrisis. Ook de Nederlandse overheid lijkt een dergelijke app te omarmen. Wat kunnen we van zo’n app verwachten?

De Europese Unie adviseert de diverse lidstaten om een mobiele app te ontwikkelen, die kan helpen bij het in bedwang houden van een verdere verspreiding van het virus en tegelijkertijd niet de privacy van burgers aantast.

Verschillende Europese overheden hebben al een app gelanceerd met behulp van telecombedrijven die de locatiegegevens anonimiseren. De mogelijkheden en functionaliteiten van dergelijke apps zullen in de komende weken en maanden alleen maar toenemen, nu overheden actieve maatregelen zoeken om de virusuitbraak onder controle te houden en om te kijken naar manieren om de economie weer open te gooien.

Zo werkt de app mogelijk

Het ligt voor de hand dat er in Nederland een app komt op basis van bluetooth en dus niet op basis van GPS of wifi, waar veel andere apps van bijvoorbeeld Google of Facebook gebruik van maken. Het idee van zo’n traceer-app is dat je telefoon kort contact legt met andere telefoons in de buurt, waardoor er inzicht kan worden verkregen in hoeveel mensen er op een bepaald moment op een bepaalde plek zijn.

“Als jij dan later besmet blijkt met het coronavirus, krijgt iedereen die een bepaalde periode in jouw buurt was een bericht met die mededeling”, zegt Bart Preneel, professor cybersecurity aan de KU Leuven en mede-ontwikkelaar van een privacy vriendelijke corona-app in een interview met het Algemeen Dagblad. “Het is anoniem, je krijgt de melding dat je enige tijd in de buurt was van iemand die besmet is en je contact moet opnemen met de GGD bijvoorbeeld.”

Diverse gemeenten werken al met een separate app, waarmee gebruikers symptomen van het virus kunnen doorgeven. Voor iedereen die in de provincie Utrecht woont is er bijvoorbeeld de gratis OLVG-corona check app. In de app vul je dagelijks diverse gezondheidsgegevens in. Een medisch team van het UMC Utrecht analyseert jouw gegevens, waarna er contact met je wordt opgenomen indien dit nodig is.

In dit artikel lees je uitgebreid hoe de app zou kunnen werken.

Privacyzorgen

De traceer-app kan wel op de nodige kritiek rekenen. Hoe zit het met de beveiliging en privacy van gebruikers? Sommigen vrezen dat overheden de gegevens kunnen gebruiken om burgers in de gaten te houden.

Hoewel de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) het gebruik van anonieme gegevens toestaat, wil het instituut de zorgen wegnemen door aan te sturen op een pan-Europese benadering, dus één app voor heel Europa.

“Het EDPS is zich ervan bewust dat diverse lidstaten bezig zijn met de ontwikkeling van uiteenlopende mobiele applicaties, waarbij op verschillende manieren met persoonlijke gegevens wordt omgesprongen”, zo stelt topman Wojciech Wiewiorowski van EDPS in een brief aan Europese overheden. Wiewiorowski stelt dat het gebruik van tijdelijke broadcast identifiers en bluetooth veilige manieren zijn om burgers te volgen en om tegelijk hun privacy te beschermen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten