Dock toevoegen aan Windows 10 met Winstep Nexus

Door: John Vanderaart | 19 oktober 2020 09:15

How To

Als Windows 10-gebruiker kijk je misschien wel eens jaloersmakend naar de manier waarop in macOS programma’s te starten zijn. Zo’n mooie dock onderin beeld is ook op Windows-pc’s een optie met het programma Winstep Nexus. Een dock toevoegen aan Windows 10 werkt ermee als volgt.

Winstep Nexus is een app die het Bureaublad van een Windows 10-computers een Apple-sausje geeft. Na installatie komt er een soort ‘dock’ in beeld te staan, een lanceerstation van waaraf je veelgebruikte programma’s start.

Ga naar de website van Winstep Nexus en klik op de knop Products om de gratis versie van Winstep Nexus te downloaden. Na het downloaden moet er een zip-bestand worden uitgepakt om daarna de Installer te kunnen starten.

Deze laatste is een exe-bestand dat je moet aanklikken met de rechtermuisknop om hem als Administrator uit te voeren. Dat is vanwege de bestandsrechten even essentieel. Meteen nadat de installatie klaar is, wordt Winstep Nexus gestart. Niet veel later staat het dock op je Bureaublad.

Aanvankelijk is Winstep Nexus aan de bovenkant van het beeldscherm neergezet, maar dat passen we zo even aan. Diverse standaardiconen zijn reeds in gebruik genomen en als je met de muisaanwijzer over Winstep Nexus heen beweegt, dan is de werking van deze tool je direct duidelijk. Laten we toch even kijken naar enkele geavanceerde instellingen.

Duik dieper in Windows 10 en zet het besturingssysteem helemaal naar je hand met behulp van onze Tech Academy. Check de Windows 10 Beheer online cursus of ga voor de Windows 10 Beheer-bundel inclusief techniek- en praktijkboek.

Dock-instellingen

De eigenschappen van Winstep Nexus zijn te bereiken door een van de getoonde pictogrammen aan te klikken met de rechtermuisknop. Maar als je specifiek kiest voor het Nexus-pictogram, dan krijgt je het uitgebreidste contextmenu te zien. Met vervolgens in dat contextmenu onder andere de volgende opties:

Hernoem: Optie om de getoonde naam van het betreffende pictogram aan te passen.
Verwijder uit Dock: Ingevoegde pictogrammen kunnen achteraf ook weer worden weggegooid. Dat geldt ook voor sommige standaardpictogrammen.
Invoegen nieuw Dock Item:
Verreweg de belangrijkste optie, want ook applicaties als Excel, Outlook en Word zijn op deze manier toe te voegen aan Winstep Nexus.
Voorkeuren:
Hier heb je de mogelijkheid om enorm veel eigenschappen van Winstep Nexus te manipuleren. Van de aanwezigheid van het Systeemvak in het dock tot en met de sneltoetsen die je wilt gebruiken. De mogelijkheden zijn legio.
Positie op het Scherm:
Hiermee verplaats je het dock. Maar dat is niet alles, want ook de uitlijning is te manipuleren.
Weergave en Geluiden:
Het dock van Winstep Nexus kan zich op diverse manieren laten zien en laten horen. Je kunt het net zo uitbundig of sober maken als je wilt.
Effecten:
als de look & feel van Winstep Nexus zijn ingesteld, dan kun je nog wat bijpassende (audio)visuele effecten selecteren. Gewoon om het nóg mooier te maken.

Programma's aan de dock toevoegen

Aan het standaarddock van Winstep Nexus heb je niet bijster veel. Het wordt pas interessant als je je favoriete programma’s kunt opnemen in het dock. Chrome, Outlook, Word, om maar eens enkele favorieten te noemen… Het goede nieuws: dat kan, en het is heel eenvoudig.

Druk op Windows-toets+S om daarmee de zoekfunctie van Windows 10 aan te roepen. Gebruik bijvoorbeeld Google Chrome als trefwoord. Microsoft Word mag ook. Klik de gevonden app aan met de rechtermuisknop en kies voor de contextmenu-optie Bestandslocatie openen. Het meeste werk is nu gedaan, want de geopende bestandslocatie namelijk is de plek waar je Startmenu zich bevindt.

Klik het pictogram van het programma aan met de linkermuisknop en versleep de app naar het dock van Winstep Nexus. Het dock herkent het pictogram direct als iets wat mogelijk kan worden gestart. Je laat het pictogram ‘vallen’ door de linkermuisknop los te laten en klaar ben je. De app staat nu in het dock van Winstep Nexus. Peronaliseer er op los!

2 Reactie(s) op: Dock toevoegen aan Windows 10 met Winstep Nexus

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 oktober 2020 07:23 LeoK
  Ik heb het een tijdje geprobeerd: jaloersmakend kijken… Maar er werd niemand in mijn omgeving jaloers. Kunt u in een volgende uitgave eens uitleggen hoe je dat moet doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2020 11:29 rveijkwwnl
  zie vooral de veel uitvoerige video uitleg alhier waarin uitgelegd wordt hoe je dit alles installeerd >> https://www.youtube.com/watch?v=f3iDNJa49NU PLUS 4 andere docks.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.