Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Doe-het-zelf chirurgie

Door: Anna Sonnemans | 31 augustus 2011 14:22

Apps & Software

Voor iedereen in levensgevaar, maar zonder zorgverzekering: de gedreven pizzakoerier en doe-het-zelf chirurg Alan Probe cruiset door de achterbuurten om patiënten op te lappen met zijn pizzames en nietmachine.

Als Probe tijdens zijn werk de stomdronken ex-dokter Bleed aanrijdt en zijn leven redt, besluit deze beruchte arts hem als dank te trainen in de kunst van het genezen. Waarna Probe in zijn straatkliniek menig lichtgestoorde en zichzelf verminkende patiënt onder handen neemt op zijn biljarttafel. De gameplay van Amateur Surgeon is sterk vergelijkbaar met Trauma Center voor de DS, maar daar houdt de vergelijking ongeveer op. Cartoon Networks Adult Swim, de uitgever van vele grove en cynische flashgames, heeft met Amateur Surgeon een parodie gemaakt die de vrij onschuldige Nintendo-game overstijgt.

Zagen

Zonder stylus en met een kleiner scherm lijkt Apples handheld minder geschikt voor een spel waarin levens afhangen van precisie, maar zorgvuldigheid en timing hebben in deze game evenveel prioriteit als hygiëne. Ofwel geen. Glasscherven verwijdert de nieuwbakken chirurg met slabestek, organen voor donortransplantaties verwijdert hij met een kettingzaag. Hechten geschiedt met een nietmachine en een aansteker om de wond dicht te schroeien. Dalende hartslag? Injecteer pijnstillers met een kurkentrekker. Hartstilstand? Sluit een autoaccu aan op het slachtoffer. Effectief en eigenlijk heel logisch.

Hierbij maakt de game goed gebruik van het touch screen en specifiek voor iPhone-eigenaren zelfs van de trilfunctie, waarvan het nut nog wat onduidelijk is. De behandelmethodes mogen wat onorthodox zijn, de besturing (snijden, ronddraaien, wrijven) spreekt voor zich. Dit wil niet zeggen dat de game te makkelijk is. De 27 operaties en 3 bonusmissies zijn behalve gevarieerd soms best pittig, hoewel ze niet snel zo problematisch worden als in Trauma Center. Er had wel wat meer tijdsdruk op elk level mogen zitten, want nu kun je het vaak op je dooie gemakje oplossen. Uiteindelijk kost de game je niet veel tijd om uit te spelen en het scoresysteem is dermate ondoorzichtig dat je niet per se de behoefte krijgt om alle levels nog een keer door te lopen.

Marteling

De rare cartoonachtige graphics van Amateur Surgeon (met dank aan Cartoon Network?) hebben eveneens weinig van doen met die van Trauma Center. De patiënten zien er stuk voor stuk uit als freaks, waardoor de fysieke marteling die ze doorstaan meteen wat minder akelig lijkt. In de cut scenes tussen operaties door wordt telkens iets meer duidelijk over het geheimzinnige verleden van dokter Bleed. Deze mini-gesprekjes zijn erg simpel, maar de bloederige en suggestieve beelden zijn vaak grappig en passen prima bij de algehele stijl van de game.

De achtergrondmuziek gaat echter vrij snel de keel uithangen en kan het best volledig afgezet worden. De jammerlijke pijnkreten van je patiënt als je per ongeluk te lang de aansteker gebruikt of het pizzames verkeerd inzet, zijn dan wel weer een leuke toevoeging. Dit leuk noemen, lijkt misschien wat vreemd, maar hoewel Amateur Surgeon ontzettend cru is (en zeker niet geschikt voor iedereen), komt de game daarmee weg door zijn absurditeit. Levens redden blijkt bovendien dankbaar werk. Voor een extra warm gevoel is er een gratis kersteditie van de game.

Kortom

De Nintendo DS heeft Trauma Center, de iPhone en iPod touch hebben Amateur Surgeon. De games hebben eenzelfde gameplay waarbij je levens moet redden op de operatietafel. Trauma Center is echter een realistische operatiesimulator in vergelijking met het vermakelijke geknutsel met een pizzames en een kurkentrekker in Amateur Surgeon. Deze laatste game is dan ook absurder, grover, bloederiger en veel grappiger, al zij het minder geschikt voor jonge kinderen. Bovendien is Amateur net als de behandelingen van hoofdpersoon Alan Probe momenteel een stuk goedkoper dan het serieuze werk.

0 Reacties op: Doe-het-zelf chirurgie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.