Doe meer met audio op je pc: 7 slimme tips

Door: richard-veenstra | 23 maart 2014 09:00

How To

Je hoeft geen audioprofessional te zijn om geluidsbestanden te bewerken, zang weg te toveren uit muziekbestanden of een muziekstuk van YouTube naar je pc te downloaden. Een pc, wat software en een beetje geduld is alles wat je nodig hebt.

Tip 01: Rippen van YouTube

YouTube is een prachtig medium om muziekvideo's te kijken, maar je moet wel altijd online zijn. Zou het niet mooi zijn als je de muziek gemakkelijk naar je pc kon downloaden? Dit is gelukkig een fluitje van een cent en je hoeft er niet eens iets voor te installeren. Er zijn verschillende sites die soortgelijke services aanbieden, één van de beste is www.listentoyoutube.com.

Zoek een YouTube-video op en kopieer de url vanuit de adresbalk. Plak deze in het venster op de website van ListenToYouTube.com en klik op Go. Het duurt een paar minuten en je ziet de melding Converting file op je beeldscherm. Als de conversie is gelukt, staat er Conversion complete. Klik op de oranje tekst Click here to get your Download Link en sla het mp3-bestand op je harde schijf op. Klik niet op de onderste twee knoppen, dit lijken ook download-knoppen, maar zijn irritante reclameboodschappen waarmee je naar een andere website wordt geleid.

Er zijn andere sites die hetzelfde beloven, zorg bij het bezoeken van dit soort sites wel altijd dat je firewall aanstaat en dat de virusscanner actief is, deze websites kunnen een bron van virussen en malware zijn.

Tip 01 Voor het downloaden van een mp3'tje hoef je geen extra software te installeren, via de site www.listentoyoutube.com gaat dit automatisch.

Tip 02: Rippen van Spotify

Je kunt met een Premium-abonnement muziek van Spotify op je harde schijf opslaan, maar de bestanden worden gecodeerd op je schijf opgeslagen. Je hebt dus geen directe toegang tot de mp3-bestanden. Met een speciaal programma kun je bestanden van de streaming muziekdienst wel opslaan als mp3-bestanden, zelfs met een hoge bitrate van 320 kbit/s. Het programma Streaming Audio Recorder kan zelfs automatisch ID3-metatags bij de muziekbestanden vinden, zodat je bestanden meteen de juiste naam op je harde schijf krijgen.

Het programma download je door op Multimedia / Streaming Audio Recorder te klikken. Een gratis testversie is beschikbaar, het volledige programma kost je 19 dollar, zo'n 14 euro. Streaming Audio Recorder is voor zowel pc als Mac beschikbaar. Zorg dat je Spotify of een ander streaming muziekprogramma aan hebt staan en open Streaming Audio Recorder. Klik op de opnameknop en het programma wacht tot je op de afspeelknop in Spotify drukt.

Nadeel van het programma is dat het hele liedje moet worden afgespeeld, Streaming Audio Recorder detecteert zelf pauzes tussen nummers en slaat het bestand op.

Tip 02 Streaming Audio recorder is niet gratis, maar werkt goed.

Tip 03: Audio bewerken

Heb je een audiobestand op je harde schijf en wil je hier stukjes uit wegknippen of het bestand in een ander formaat opslaan, dan heb je een audio-editor nodig. Deze programma's kosten vaak veel geld, met uitzondering van Audacity.

Nadeel is dat het nogal intimiderend voor beginners kan zijn. Klik op de grote download-knop om het programma te downloaden. In het programma klik je op Bestand / Openen en selecteer je een audiobestand. Wil je hier bijvoorbeeld het einde wegsnijden, selecteer dan het deel dat je weg wil hebben met je muis door te slepen en druk op de Backspace-toets. Om het bestand nu mooi uit te laten faden, selecteer je met de muis het laatste gedeelte van het bestand en kies je voor Effecten / Fade-out.

Hetzelfde kun je natuurlijk doen met een intro van een nummer, in dat geval selecteer je het begin van een bestand en kies je voor Effecten / Fade-in.

Tip 03 Audacity is een freeware audio editor voor pc en Mac.

Tip 04: Karaoke-versie (1)

Sommige programma's beloven je dat je in een handomdraai karaokeversies van liedjes kunt maken. De realiteit is echter dat dit niet altijd goed werkt. Om te snappen waarom, is het noodzakelijk te weten hoe dit proces werkt. Alle popmuziek is tegenwoordig stereo, wat betekent dat producers en muzikanten de mogelijkheid hebben om instrumenten naar twee verschillende luidsprekers te sturen, links en rechts.

Luister maar eens goed naar bijvoorbeeld de trommeltjes aan het begin van The Way You Make Me Feel van Michael Jackson, je hoort duidelijk dat sommige uit de linker luidspreker en andere uit de rechterluidspreker komen. Sommige instrumenten worden door de muziekproducent evenveel naar de linker als naar de rechter-luidspreker gestuurd zodat wij als luisteraar denken dat het instrument precies uit het midden van de twee luidsprekers komt. Een voorbeeld hiervan is de zanglijn van een popliedje.

Een karaoke-programma filtert alle informatie uit het midden van een stereo-muziekbestand weg. Theoretisch filtert het dan dus de zanglijn weg. Het probleem is echter, dat de galm van de zang en eventuele achtergrond-zanglijnen vaak niet helemaal in het midden staan. Daarom hoor je na bewerking vaak nog zang en is de missie niet geslaagd.

Tip 04 Een stereo-bestand herken je aan twee golfvormen onder elkaar, één voor de linker- en één voor de rechterluidspreker.

Tip 05: Karaoke-versie (2)

Met Audacity kun je zelf eens proberen om een karaoke-versie van een liedje te maken. Belangrijk is dat het audiobestand een stereobestand is, bij een mono-bestand werkt de truc niet. Je kunt zien of een audiobestand stereo is door met de rechtermuisknop op een bestand in de verkenner te klikken en te kiezen voor Openen met / Audacity. Zie je in Audacity twee golfvormen onder elkaar, dan is het bestand stereo.

In Audacity kies je voor Effecten / Vocal Remover. Zorg dat achter Removal choice de optie Simple (entire spectrum) is geselecteerd en klik op OK. Als het resultaat niet bevredigend is, kun je de actie ongedaan maken door op Bewerken / Ongedaan maken te klikken. Voor een tweede poging kun je proberen een bepaalde frequentieband weg te filteren. Kies nu bij Removal choice de optie Remove frequency band en geef eronder twee getallen aan. De standaard frequenties 500 en 2000 zijn een goed uitgangspunt, alles tussen deze twee frequenties wordt weg-gefilterd. Een vrouwenstem heeft een iets hoger bereik, een diepe mannenstem iets lager.

Bedenk wel dat je niet alleen de zang weghaalt, maar dat alle instrumenten in dit frequentiebereik worden weggehaald. Probeer de getallen daarom zo dicht mogelijk bij elkaar te houden.

Tip 05 Let op dat een automatische 'vocal remover' niet op alle liedjes het gewenste effect heeft.

Instrumentale versies vinden

Je kunt ook op zoek gaan naar instrumentale versies van liedjes op sites als www.buykaraokedownloads.com. Vaak zijn dit officiële karaokeversies, maar soms ook goed nagemaakte kopieën zonder zang. Bij de meeste sites kun je een voorbeeld luisteren voordat je tot aanschaf overgaat.

Wil je een zangstem hebben zonder de muziek, zoek dan eens met de zoekterm 'a capella' of 'acapella', de term voor solozang.

Tip 06: Fouten verwijderen

Heb je opnames van platen of andere geluidsbestanden waar kraakjes, brommen en/of ruis te horen zijn? Er zijn oplossingen om dit weg te halen. Sommige foutjes zijn gemakkelijker weg te halen dan andere. Ruis in een opname is meestal vrij eenvoudig op te lossen. Om ruis goed te kunnen verwijderen, moet Audacity de ruis kunnen analyseren. Het is handig als het bestand een stuk ruis bevat zonder dat er gesproken of gezongen wordt.

Open het bestand in Audacity, selecteer een stuk ruis zonder andere geluiden en kies voor Effecten / Ruis verwijderen. Klik op Ruisprofiel verkrijgen. Selecteer daarna een stuk audio dat gefilterd moet worden en zorg dat achter Ruis de optie Verwijderen is geselecteerd. Klik op OK en de ruis zal in de meeste gevallen weg zijn. Om kraakjes te verwijderen, bijvoorbeeld plaatruis, kies je voor Effecten / Klik-verwijdering.

De standaard-instelling is meestal een goed uitgangspunt, voor zachtere klikjes beweeg je de schuif achter Drempelwaarde iets naar links. Voor meer informatie kun je het beste even hier kijken.

Tip 06 Om ruis te verwijderen, moet Audacity eerst een ruisprofiel instellen.

Tip 07: Thuis-dj

Om thuis een avondje de dj uit te hangen, heb je geen draaitafels, mixers en andere zaken nodig. Er is een aantal goede gratis dj-apps voor zowel pc als Mac te vinden. Of je gasten dansen, hangt natuurlijk grotendeels van je muzieksmaak en dj-skills af. Een goed programma is Virtual DJ. Klik op Free Download en installeer het programma.

Let bij de installatie goed op dat je niet de Ask-Toolbar installeert. Druk dus op Cancel, daarna zal de installatiehulp van Virtual DJ starten. Na het openen vraagt Virtual DJ om je optionele accountgegevens. Klik op Skip en zet een vinkje voor Don't show again. Sleep een muziekbestand naar het linker-deck en één naar het rechter-deck. Met de afspeelknop onder het bestand speel je het eerste liedje af.

Je kunt langzaam het tweede liedje erin mixen door de volumeschuiven tussen de twee decks aan te passen. Virtual DJ zit boordevol professionele functies, onder Support & Help / Wiki & Manuals op de website van Virtual DJ vind je meer informatie.

Tip 07 Virtual DJ is gratis en heeft veel functies, maar blinkt niet uit in leesbaarheid.

1 Reactie(s) op: Doe meer met audio op je pc: 7 slimme tips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 december 2014 11:20 Anoniem
    Waarom betalen voor software om Spotify-bestanden te rippen? Ik neem alle audio (Spotify, YouTube, Vimeo, internetradio, etc.) op via Audacity. En dat is zoals hier aangegeven helemaal gratis.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.