Doe meer met de rekenmachine in Windows 10

Door: Ronald Smit | 25 september 2017 13:05

How To

Windows 10 bevat net als elke voorgaande versie van dit besturingssysteem een rekenmachine. Het is voor velen een veelgebruikt handig hulpmiddeltje, waar verrassend veel mee kan. Hier laten we je zien hoe je alles uit de Windows 10-rekenmachine kunt halen.

De rekenmachine in Windows 10 is zo'n tooltje dat altijd wel een keer van pas komt. Het is dan ook praktisch dit tegeltje te laten staan in het menu Start voor een snelle toegang. In z'n standaardvorm is het een simpele huis-tuin-en-keuken-machine waarvan de werking voor zich spreekt. Je hoeft natuurlijk niet alle functies en cijfers met de muis aan te klikken, het numerieke deel van het toetsenbord werkt ook uitstekend. De tool bevat echter nog meer moois.

Klik op de knop met de drie streepjes linksboven in het venster en je ziet een hele lijst aan mogelijkheden verschijnen. Klik bijvoorbeeld op Wetenschappelijk en je ziet ineens een uitgebreide calculator die het ook prima voor bijvoorbeeld schoolwerkzaamheden doet. Als je het rekenmachinevenster breder sleept (in de meeste rekenmodi), verschijnt verder een paneel Geschiedenis aan de rechterkant. Zo kan je snel zien wat je al eerder berekend hebt. Ook zie je de tab Geheugen verschijnen, waarin je aldaar opgeslagen getal wordt getoond.

Windows 10-rekenmachine

Conversie en meer

Voor programmeurs komt de modus Programmeren goed van pas. Hiermee reken je razendsnel tussen en met talstelsels. Ook zijn logische functies als OR, NOT en AND beschikbaar. Ook vermeldenswaardig is de valuta-omrekenaar. Hiervoor klik je in het menu onder de drie streepjes op Valuta. Kies vervolgens een bronmunteenheid, bijvoorbeeld euro en daaronder het doel, bijvoorbeeld de Britse pond. Je ziet nu direct de actuele waarde van bijvoorbeeld 1 euro in ponden.

Minpunt hier is dat de rekenkundige basisfuncties ontbreken; je kan omgerekende valuta dus niet direct in een berekening meenemen. Wat wel kan is klikken met de rechter muisknop op de omgerekende waarde en deze vervolgens kopiëren. En met bijvoorbeeld Control-V weer plakken in de standaardrekenmachine. Ietwat omslachtig, maar zo kan er dan toch nog gerekend worden. Hetzelfde geldt ook voor de andere omrekenmodi van de Rekenmachine, ofwel Volume en Lengte. Vanaf nu hebben mijlen en andere exotische zaken geen geheimen meer voor je.

0 Reactie(s) op: Doe meer met de rekenmachine in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.