DoNotSpy10 - Maak Windows 10 privacyvriendelijk

© PXimport

DoNotSpy10 - Maak Windows 10 privacyvriendelijk

Geplaatst: 12 november 2015 - 10:54

Aangepast: 14 december 2022 - 15:09

Edmond Varwijk

Windows 10 is een prettig besturingssysteem dat mensen weer naar de pc doet grijpen. Kritiek is er ook, zoals op de grote hoeveelheid gegevens die Microsoft over de gebruiker verzamelt en deelt met anderen. Hoewel je al die opties kunt uitschakelen, standaard staan ze allemaal aan. DoNotSpy10 helpt.

De nieuwe privacy- en servicesovereenkomsten van Microsoft verdienen het om nu wel eens gelezen te worden (zie www.tiny.cc/privnl en www.tiny.cc/servnl). Ze geven een overzicht hoe Microsoft ongemerkt gegevens over jou verzamelt op het moment dat je haar producten en diensten gebruikt. Je leest er bijvoorbeeld dat Microsoft jouw browsergeschiedenis en de sites en applicaties die je gebruikt registreert. Dat Windows bijhoudt waar jij bent. En dat Cortana (de spraakgestuurde zoekmachine die nu nog ontbreekt in de Nederlandse Windows 10, maar later dit jaar wordt verwacht) jouw agenda, e-mail en sms'jes leest "om jou zo beter van dienst te kunnen zijn". Zelfs je stemgeluid wordt geüpload voor analyse!

Geen fijne gedachte, maar gelukkig biedt Windows wel de mogelijkheid al deze functies uit te zetten. Het zijn er 37 in totaal en je vindt ze verspreid over het configuratiescherm en de instellingen. DoNotSpy10 is dan ook een voor de hand liggend programma dat alle privacyopties netjes bij elkaar zet in één overzicht. Er één of meer uitschakelen gaat zo veel gemakkelijker.

 

© PXimport

DoNotSpy10 zet alle privacyopties (plus wat meer) in één groot overzicht.

Helaas beperkt DoNotSPy10 zich niet tot alleen privacyfuncties, waardoor wie denkt snel veilig te zijn door álles te selecteren en uit te schakelen, bijvoorbeeld ook Windows Update uitschakelt en de beveiliging van Windows Defender. Nog vervelender is het dat DoNotSpy10 als tegenprestatie voor gratis gebruik het reclamenetwerk OpenCandy installeert, wat je bijvoorbeeld de Yahoo-zoekmachine en Wajam voor koopadviezen oplevert.

Wie dat niet wil, kan dit tijdens te installatie uitschakelen. De kritiek die een privacyprogramma mét reclamesoftware hem opleverde heeft DoNotSpy10-ontwikkelaar Jonas Zimmermann ertoe gebracht inmiddels ook een reclamevrije versie aan te bieden. De jonge Duitser vraagt daarvoor een kleine vergoeding die, zo zegt hij in een reactie tegen ons, nodig heeft om naast zijn werk en studie dit soort handige software te kunnen blijven maken.

Conclusie

In een programma dat de privacy zegt te beschermen hoort domweg geen functionaliteit die de privacy bedreigt (OpenCandy). De gratis versie raden we om die reden af. Voor een klein bedrag krijg je met de betaalde versie een product dat alle privacyopties van Windows 10 in één overzicht bij elkaar brengt. Het maakt het makkelijker deze te beheren. Voorkom wel dat je teveel uitschakelt, beter was het als het programma echt alleen de privacyopties zou beheren.

 

© PXimport

De gratis versie komt met zoveel eigen adware dat we deze afraden.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Helpt privacyopties Windows 10 te beheren

Nu ook reclamevrij

Minpunten

Adware (gratis versie)

Interface

Ook andere opties in overzicht

Conclusie

DoNotSpy10 ---------- **Prijs** Gratis (met adware) of € 5,- tot € 15,- voor reclamebrij **Taal** Engels **OS** Windows 10 [Website](http://pxc-coding.com/portfolio/donotspy10)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten