Dopamine - Zune is dood, lang leve Zune!

Door: Martin Gijzemijter | 17 oktober 2016 10:37

Review

Het nadeel van leven in een tijd waarin de technologie zich razendsnel ontwikkelt, is dat ontwikkelingen waar je blij mee bent (zowel hardware als software) soms alweer verdwenen zijn voor je er goed en wel van hebt kunnen genieten. Zo is dat ook gegaan met de Zune-muziekspeler voor Windows. Die nieuwe Groove-muziekspeler is prima, maar het is niet hetzelfde. Gelukkig vond de ontwikkelaar van Dopamine dat ook.

Dopamine


Taal
Nederlands

OS
7/8/10

Website
digimezzo.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Heerlijk minimalistisch
  • Installeren, importeren en spelen
  • Vertrouwde Zune-omgeving
  • Minpunten
  • Geen tweaks mogelijk
  • Geen ingebouwde winkel voor meer muziek

Dopamine is een muziekspeler waarvoor de maker zich heeft laten inspireren door Zune. Naar eigen zeggen wilde hij een muziekspeler bouwen in de look en feel van Zune, maar dan wel eentje die nog meer nadruk legt op het gebruiksvriendelijk catalogiseren en beluisteren van muziek. Lees ook:10 tips voor Spotify.

Prettig

Met Dopamine, waarvan de eerste versie nu te downloaden is, lijkt hij daar prima in geslaagd te zijn. Het programma maakt gebruik van de Metro-achtige interface (die we van Microsoft niet meer zo mogen noemen) met strakke letters op een minimalistische achtergrond. Vooral dat minimalistische is lekker, want het is juist de overdaad aan opties die andere muziekspelers zo ingewikkeld maakt.

De interface voelt heerlijk bekend en is zeer minimalistisch.

Eenvoudig

Het resultaat is daardoor natuurlijk wel wat eenvoudig. Je kunt muziek indelen op artiest, genre, album of nummer, of kiezen voor een afspeellijst. Die lijsten zijn redelijk rechttoe, rechtaan, zonder slimme leerfuncties of iets dergelijks. Er zijn verder ook geen opties voor het aanvullen van metagegevens, het ophalen van albumhoezen enzovoort. Kortom, dit is geen programma om je collectie mee te bewerken. Het programma leest uit en verder niets. Qua interface heb je nog wel wat in de melk te brokkelen, je mag (binnen de geboden opties) aangeven welke kleur tekst en achtergrond er moet worden gebruikt.

Veel meer dan het beluisteren van een afspeellijst is met dit programma niet echt.

Conclusie

Dopamine is eenvoudig en minimalistisch en eigenlijk vinden we dat heel erg prettig. Ben je echter iemand die ervan houdt om je collectie tot in detail te tweaken, meta-informatie aan te passen, hoesjes te downloaden enzovoort, dan zul je dit programma niet zo heel erg kunnen waarderen.

0 Reactie(s) op: Dopamine - Zune is dood, lang leve Zune!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.