Dossier: Windows 8

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 08 april 2014 10:00

Apps & Software

Windows 8 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft dat zacht uitgedrukt een zeer stroeve start kent. Met Windows 8.1 en de eerste update voor de nieuwe versie hoopt Microsoft ex-Windows 7 en XP-gebruikers tevreden te stellen.

Aan de slag met Windows 8.1 Update 1 zonder Microsoft-account

Toegevoegd op 8 april 2014

De eerste update voor Windows 8.1 is met name voor de muis- en toetsenbordgebruikers bedoeld. De gebruikelijke Windows-instellingen voordat ze met touchscreen-mogelijkheden gingen werken, zijn vandaag met de update ook op Windows 8.1 te gebruiken. Microsoft komt later met een update om ook nog het oude startmenu terug te brengen.

Update gebruiken zonder account

Bij de update naar Windows 8.1 vanaf Windows 8 leek het al onmogelijk om nog zonder Microsoft-account gebruik te maken van het besturingssysteem. Dit is te omzeilen en op dezelfde manier kun je met Update 1 van Windows 8.1 ook aan de slag. Je bent dus niet verplicht om een OneDrive-account te hebben.

Lees hier hoe je Windows 8.1, ook met Update 1, kunt blijven gebruiken zonder Microsoft-account.

Windows 8.1 Update 1 - Trekt XP-gebruikers over de streep?

Toegevoegd op 3 april 2014

In tegenstelling tot de aanpassingen die Microsoft doorvoerde in de update naar Windows 8.1, is in Update 1 voor Windows 8.1 vooral gesleuteld om het besturingssysteem geschikter te maken voor gebruik met muis en toetsenbord. Is het besturingssysteem nu meer de moeite waard voor XP-overstappers?

Windows 8 maakte Windows eindelijk ook geschikt voor touchscreens, maar het leverde een besturingssysteem met twee gezichten op: een geblokt startmenu welke het meest geschikt is voor aanraakbesturing, en het vertrouwde - doch gemankeerde - bureaublad voor muis- en toetsenbordgebruikers.

Lees verder over de toegankelijkheid van Windows 8.1 Update 1.

Microsoft lanceert Update 1 voor Windows 8.1 op 8 april

Toegevoegd op 2 april 2014

Joe Belfiore, vice-president bij Microsoft, heeft tijdens de persconferentie van Microsoft de eerste grote update voor Windows 8.1 aangekondigd. Deze zal vanaf 8 april te downloaden zijn voor Windows 8 en 8.1-gebruikers.

De update voor Windows 8.1 focust zich vooral op de gebruiksvriendelijkheid voor diegenen die nog met muis en toetsenbord werken. Zo krijgt het startmenu een nieuwe zoekbalk en een powerknop. Ook kunnen er met de ctrl-knop op het toetsenbord en de muis meerdere tegels worden geselecteerd en verplaatst. Bij het gebruik van de rechter muisknop opent zich een menu, waarmee je tegels kunt vergroten of verkleinen.

Lees verder over Update 1 van Windows 8.1.

Windows XP en 7 nog altijd groter dan Windows 8

Toegevoegd op 1 april 2014

Windows 8 blijft nog altijd ver achter op voorgangers XP en Windows 7. 27 procent van de wereldwijde Windows-gebruikers draait het verouderde Windows XP, en dat terwijl Microsoft op 8 april stopt met het ondersteunen van dit OS.

Dat blijft uit cijfers van marktmeter NetApplications, dat met 40.000 gemeten websites uitgaat van zwaartemetingen per land, gebaseerd op verzamelde en openbare data van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Lees verder over de achterstand van WIndows 8 op Windows 7.

Geen FireFox-app voor Windows 8

Toegevoegd op 17 maart 2014

Mozilla stopt met de speciale Windows 8-versie van Firefox. De reden: te weinig gebruikers.

Mozilla stopt na ruim twee jaar met de ontwikkeling van de Windows 8-versie van Firefox. Mozilla schrijft dat er niet genoeg testers zijn voor de browserversie die is aangepast voor touchscreens. Daardoor is het uitbrengen van een stabiele versie lastig. Er zouden te veel bugs in blijven zitten.

"We hebben nooit meer dan duizend actieve dagelijks gebruikers gehad."

Lees meer over ontbreken van Firefox op Windows 8.

Update Windows 8.1 gelekt en beschikbaar

Toegevoegd op 7 maart 2014

De eigen servers van Microsoft bieden nu al de gelegenheid om Windows 8.1 Update 1 te downloaden. De update is wel RTM maar zou pas volgende maand beschikbaar komen voor consumenten. Het gaat om zes bestanden die binnen te halen zijn, maar er is wel wat handwerk voor nodig om een en ander aan de praat te krijgen.

Lees verder over de gelekte update voor Windows 8.1.

Windows 8.1 Update 1 is klaar

Toegevoegd op 4 maart 2014

Microsoft heeft de eerste grote update voor Windows 8.1 af. De RTM is inmiddels naar partners van Microsoft en de hardwareleveranciers.

Update 1 van Windows 8.1 is in zijn RTM-stadium, Release to Manufacturing. Dat betekent dat de soft- en hardwarepartners van Microsoft de eerste grote update van Windows 8.1 in huis hebben. Update 1 komt volgende maand vrij voor de consument.

Dat meldt The Verge op basis van niet nader aangeduide bronnen. De naam van de update is officieel nog niet bekend, de werktitel is Update 1. Vorige week werd de komst van de update al aangekondigd door Microsoft op het Mobile World Congress in Barcelona, maar details lekten [url=http://computertotaal.nl/apps-software/update-windows-8-1-vroegtijdig-uitgelekt-62490[/url].

Lees verder over de Windows 8.1 Update 1.

Checklist: Een laptop met Windows 8 kopen

Toegevoegd op 27 februari 2014

Met Windows 8 is Microsoft een radicaal andere weg ingeslagen. Het besturingssysteem stelt minder zware eisen aan de hardware en de bediening kan nu ook via het scherm plaatsvinden. Welke mogelijkheden zijn er verder en waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een Windows 8-laptop?

Tip 01: Systeemeisen

Microsoft heeft een aantal systeemeisen opgesteld waaraan een laptop minimaal aan moet voldoen om Windows 8 te draaien. Zo is er een bepaalde hoeveelheid geheugenruimte en schijfruimte nodig en moet de processor snel genoeg zijn.

Lees verder over de aandachtspunten bij de aanschaf van een Windows 8-laptop

15 handige apps en tools voor Windows 8

Toegevoegd op 24 februari 2014

Als je het ontbreken van het klassieke startmenu en wat andere interfacedingetjes over het hoofd kunt zien, is Windows 8 best een prettig besturingssysteem. Twijfel je nog om over te stappen? We hebben vijftien apps en programma's op een rij gezet die zeker de moeite waard zijn om te gebruiken.

Tip 01: ModernMix

Apps in Windows 8 starten altijd in een volledig scherm. Dat is handig voor mensen met een tablet of aanraakgevoelig scherm, maar voor wie met een desktopcomputer werkt en gewend is aan het klassieke bureaublad kan het lastig zijn.

Microsoft zelf biedt hier geen oplossing voor, maar de softwareontwikkelaar Stardock wel. Met hun applicatie ModernMix kunnen zogenoemde apps als bureaubladapplicatie worden geopend. Ze openen dan simpelweg in een venster op het bureaublad. Via het programma is per app te bepalen welke als bureaubladapplicatie en welke als app geopend moet worden. Het is ook mogelijk om via de F10-toets te wisselen tussen bureaublad-app en 'Metro'-app.

ontdek meer handige tools voor Windows 8.

Zo doe je dat: Windows 8 herstellen

Toegevoegd op 11 februari 2014

Ooit deden we een schone installatie vanaf diskettes, cd's en later dvd's. Soms werden we pas na uren wachten beloond met een schoon besturingssysteem. In Windows 8 werkt het veel eenvoudiger. Het besturingssysteem kan simpelweg worden teruggebracht naar de fabrieksinstellingen.

Eerst opruimen

Microsofts OS Windows 8 kan zichzelf aardig onderhouden, toch kan het systeem uiteindelijk traag worden door vervuiling. Probeer dan eerst de gebruikelijke onderhoudsprogramma's. Start Uitvoeren (Windows-toets+R) en typ appwiz.cpl. Druk op Enter en verwijder de programma's die je niet gebruikt.

Lees verder over het herstellen van Windows 8.

Windows 8.1-update optimaliseert 'gewone pc'

Toegevoegd op 10 februari 2014

In een nieuwe gelekte build van Windows 8.1 Update 1 zijn meer verschillen te zien tussen de interface op pc's met en zonder aanraakschermen.

Een nieuwe versie van de Windows 8.1 Update 1 is online gelekt. Microsoft heeft allerlei aanpassingen doorgevoerd voor computers zonder touchscreens, meldt The Verge. De nieuwe build start alleen op pc's zonder aanraakscherm standaard op in de desktopmodus. Gebruikers van Windows 8.1 die de optie 'boot-to-desktop' nog niet hebben ingeschakeld merken dat deze na installatie van Update 1 automatisch is ingesteld.

Lees meer over de interface van Windows 8.

Van gebruiker wisselen in Windows 8

Toegevoegd op 5 januari 2014

Ben je onlangs overgestapt op Windows 8 en kom je er maar niet achter hoe je de ene gebruiker kan uitloggen om een andere gebruiker te laten inloggen? Geen nood, hier laten we zien hoe je dat precies doet.

Als je je PC met iemand anders deelt, weet je dat het sneller is om de ene gebruiker uit te loggen en de volgende in te loggen dan de computer iedere keer opnieuw op te starten. Je weet ook dat het wisselen tussen accounts nog sneller is.

Maar de optie die ervaren Windows-gebruikers zouden verwachten is moeilijker te vinden in Windows 8. Dit is weer zo'n geval waarbij Microsoft de boel eenvoudiger probeert te maken voor beginnelingen, ten koste van alle andere gebruikers. Het bedrijf heeft deze opties weggehaald en verplaatst naar een plek die eigenlijk best logisch is. Maar voor ervaren Windows-gebruikers is er een kleine leercurve.

Lees meer over hoe je van gebruiker wisselt met Windows 8.

Windows 8 snoept eindelijk marktaandeel XP weg

Toegevoegd op 2 januari 2014

Microsofts Windows-besturingssystemen vechten onderling om een plekje op de pc. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Net Applications.

Volgens marktonderzoeker Net Applications is Windows 8(.1) er voor het eerst in geslaagd om een marktaandeel van meer dan 10 procent te bereiken. Windows 8 eindigde het jaar op 6,89 procent wereldwijd marktaandeel, terwijl Windows 8.1 3,6 procent mocht noteren.

Lees verder over de terreinwinst van Windows 8.

Windows 7 wint meer marktaandeel dan Windows 8

Toegevoegd op 13 december 2013

Windows 7 wint opnieuw meer marktaandeel dan het nieuwere Windows 8 en Windows 8.1. Dat blijkt uit recente cijfers van onderzoeksbureau NetApplications.

Het begint stilaan duidelijk te worden dat Windows 8 allesbehalve een succes is. Zelfs de met veel bombarie geïntroduceerde Windows 8.1-update verandert niets aan dat feit. Windows 7 groeide na de release vier keer zo hard.

Lees meer over het marktaandeel van Windows 8.

'Gratis Windows 8 is de redding voor Microsoft'

Toegevoegd op 12 december 2013

Microsoft moet Windows 8 gewoon gratis weggeven. Dat zou "de harten en de gedachten" van consumenten terug kunnen winnen, en die goodwill heeft Microsoft hard nodig.

Het weggeven van het besturingssysteem kan de redding zijn voor Microsoft, zeggen analisten. En daarom moet Redmond het voorbeeld volgen van Apple, dat OS X Mavericks gratis beschikbaar stelde aan Mac-gebruikers.

Lees verder over gratis Windows 8-software.

'Windows 8.2 krijgt Startmenu terug'

toegevoegd op 10 december 2013

Microsoft zou overstag zijn gegaan na vele gebruikersklachten en het klassieke Startmenu terugbrengen in Windows 8.2. Dat claimt althans de bekende Windows-volger Paul Thurrott.

Na de terugkeer van een (soort van) Startknop in Windows 8.1 maakt waarschijnlijk ook het Startmenu een comeback.

Volgens de bekende Windows-volger Paul Thurrott gaat Microsoft in de opvolger van Windows 8.1 (review) gebruikers van de traditionele desktopinterface, die vaak niet kunnen wennen aan de kleurrijke tegels en het kale bureaublad, voor een belangrijk deel tegemoet komen.

Lees verder over Windows 8.2

25 verborgen functies en extra's van Windows 8.1

Toegevoegd op 3 december 2013

Soms zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken, en dat is zeker het geval met Windows 8.1.

Soms zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken, en dat is zeker het geval met Windows 8.1. Zelfs na het bespreken van de beste nieuwe functies, de vijf meest boeiende verbeteringen, en de meest intrigerende geheimen van de update valt er nog veel te ontdekken. En het besturingssysteem wijst je niet automatisch op een aantal van de coolste dingen die het in de aanbieding heeft. Maar nu niet meer!

Lees verder over de verborgen functies van Windows 8.1

Lenovo vol lof over Windows 8.1

Toegevoegd op 2 december 2013 2013

Windows 8.1 is een dusdanige vooruitgang dat het zorgt voor een betere gebruikerservaring, meer stabiliteit, betrouwbaarheid, personalisatie én hogere verkoopcijfers. Dat vinden ze bij Lenovo.

Een loepzuivere lofzang namens Lenovo voor Windows 8.1. Het nieuwe besturingssysteem is een vooruitgang "van lichtjaren" vergeleken met voorganger Windows 8. De Chinese pc- fabrikant, die tegen de stroom in groeicijfers noteert, spreekt zelfs van nieuwe katalysator voor verkoopcijfers. Lenovo wil vanaf februari al zijn pc's en tabets standaard voorzien van Windows 8.1.

Lees verder over de lof van Lenovo voor Windows 8.

1 Reactie(s) op: Dossier: Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 april 2014 11:42 Oscar
    Waren de updates voorheen (nog) vrijblijvend, nu niet meer…..Microsoft lijkt volgens Tweakers nu voor de harde aanpak te kiezen, en gaat gebruikers nu verplichten om de Windows 8.1 Update 1 te installeren als zij nog verdere ondersteuning van de fabrikant willen op Windows 8.1-machines. Wie de update niet installeert, hoeft volgens Microsoft vanaf volgende maand geen updates meer te verwachten.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.