Downloaden met SABnzbd+

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 januari 2011 16:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Voor muziek- en filmliefhebbers vormen nieuwsgroepen een waar paradijs. Het aanbod is gigantisch en muziekbestanden en films staan razendsnel op uw harde schijf. Met het programma SABnzbd+ wordt het downloaden een heel eenvoudige klus, zodat u moeiteloos complete dvd's, cd's en HD-materiaal binnenhaalt.

Waarschuwing

Een groot voordeel aan het downloaden van films en muziek uit nieuwsgroepen is dat het volkomen legaal is, mits u de bestanden voor eigen gebruik binnenhaalt. Dat betekent echter niet dat u argeloos alles kunt downloaden wat u tegenkomt, want het binnenhalen van commerciële software en games is wel degelijk verboden. Ook het verspreiden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is illegaal. Zo mag u bijvoorbeeld geen cd's of dvd's delen via internet. Op dit punt hebben nieuwsgroepen een streepje voor op Bittorrent. Bij deelname aan dit peer-to-peer-netwerk is het namelijk een vereiste dat u het gedownloade materiaal direct beschikbaar stelt voor andere gebruikers. Hierdoor verricht u automatisch illegale handelingen, zonder dat u zich daar bewust van hoeft te zijn. Overigens is het van belang om de ontwikkelingen omtrent dit onderwerp in de gaten te houden, aangezien de (inter)nationale politiek al lange tijd zinspeelt op een downloadverbod ten aanzien van film en muziek.

1. Nieuwsgroepen

Nieuwsgroepen zijn ooit in het leven geroepen om als 'digitale prikborden' te dienen waarop specifieke onderwerpen kunnen worden besproken. Op deze prikborden ontstaan discussies waar geïnteresseerden actief aan kunnen deelnemen. Nog altijd bestaan er vele nieuwsgroepen waarop allerlei hobby's en interesses worden besproken. Om alle informatie te kunnen lezen, is toegang tot een nieuwsserver vereist. Er zijn verschillende servers die alle gegevens onderling synchroniseren. Tegenwoordig zijn vooral de zogenaamde binaire groepen populair. Via deze groepen kunnen mediabestanden met muziek, films en afbeeldingen worden verspreid. Nieuwsgroepen zijn normaliter echter alleen geschikt voor tekstberichten. Om dit probleem te omzeilen, wordt een film opgedeeld in duizenden tekstbestandjes, die vervolgens naar een server worden geüpload. Met een speciaal programma downloadt u al die databestandjes en zet u ze om naar een film- of audiobestand. Deze downloadmethode biedt verschillende voordelen ten opzichte van peer-to-peer-netwerken zoals Bittorrent. U bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van de uploadsnelheid van andere gebruikers. Zeker met een breedbandverbinding haalt u bij nieuwsgroepen een hoge downloadsnelheid, wat deze methode zeer geschikt maakt voor het binnenhalen van omvangrijke bestanden. Als u een snelle internetverbinding hebt, haalt u bijvoorbeeld moeiteloos volledige HD-films binnen. Daarnaast is de kans kleiner dat u geïnfecteerde bestanden binnenkrijgt, omdat gebruikers elkaar in nieuwsgroepenfora op de hoogte houden van dergelijke problemen. Ten slotte is het aanbod zeer groot. Nagenoeg alle bekende artiesten en films zijn op nieuwsgroepen te vinden, doorgaans in een uitstekende kwaliteit.

2. Nieuwsserver

Voordat u begint met downloaden, hebt u toegang nodig tot een nieuwsserver. Enkele internetproviders bieden toegang tot een gratis nieuwsserver, maar de kwaliteit daarvan is in bijna alle gevallen slecht. Deze servers hebben doorgaans een zeer lage retentie, wat inhoudt dat u maar enkele dagen de tijd hebt om een film te downloaden, nadat hij is geüpload. Bovendien is de kans groot dat u incomplete bestanden binnenhaalt, waardoor u regelmatig met een niet-afspeelbare film te maken krijgt. Als u toch een gratis nieuwsserver wilt uitproberen, dan vindt u op Binaries 4 All een overzicht met verschillende adressen. Overigens is het aantal internetproviders dat server-ondersteuning biedt de laatste jaren erg uitgedund. U doet er hoe dan ook verstandig aan om een betaalde nieuwsdienst te gebruiken. Voor enkele euro's per maand krijgt u daarbij onbeperkt toegang. U kunt dan zoveel films en muziekbestanden downloaden als u wilt, mits u uiteraard geen internetverbinding met een datalimiet hebt. Sommige diensten kunt u gratis enkele dagen uitproberen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Giganews, Hitnews en NewsXS. Nadat de proefperiode is afgelopen kunt u besluiten of u een abonnement wilt nemen. Eweka gebruikt een prepaid-systeem, waarbij u voor 7,50 euro per maand dertig dagen toegang krijgt tot een prima nieuwsserver. Andere bekende aanbieders zijn TweakNews, UsenetXL en YabNews. Commerciële diensten hebben een maximale retentie van zeshonderd dagen. Zodra u zich hebt aangemeld bij een aanbieder, ontvangt u een hostadres, wachtwoord en gebruikersnaam.

Bij Hitnews kunt u al een abonnement krijgen voor 2,95 euro per maand.

Specificaties

Voordat u zich abonneert op de nieuwsserver van een betaalde dienst, is het handig om iets te weten over de specificaties. Allereerst zijn er verschillende downloadsnelheden. Het goedkoopste abonnement op Hitnews kost bijvoorbeeld € 2,95 per maand en daarbij krijgt u de beschikking over een downloadsnelheid van 2,5 mbit/s. Als u volledige films wilt downloaden, is dat te laag, maar voor losse mp3-bestanden voldoet deze snelheid prima. Neem eventueel een duurder abonnement, als u bestanden in een hoger tempo wilt binnenhalen. Welke keuze u maakt, is grotendeels afhankelijk van de maximale snelheid die met uw internetverbinding haalbaar is. Houd verder in de gaten hoeveel gelijktijdige verbindingen met de nieuwsserver zijn toegestaan. Bovendien is de retentie erg belangrijk: hoe hoger de retentie, hoe langer bestanden op de nieuwsserver worden bewaard en hoe groter het aanbod waar u uit kunt putten. Ten slotte hanteren sommige aanbieders een maandelijkse datalimiet bij de goedkopere abonnementen.

3. SABnzbd+ installeren

Via een speciaal downloadprogramma is het mogelijk om met de gegevens van uw nieuwsserver mediabestanden binnen te halen. In dit artikel gaan wij uit van het freeware-programma SABnzbd+. Dit gebruiksvriendelijke programma bedient u volledig vanuit uw webbrowser, zoals Internet Explorer, Firefox of Google Chrome. Surf naar sabnzbd en klik op Windows Installer. U wordt nu naar een andere webpagina geloodst, waar u het exe-bestand van ruim 6 MB kunt downloaden. Dubbelklik op dit bestand en doorloop de installatieprocedure. Kies voor de Nederlandse taal, bevestig met OK en ga in het volgende scherm akkoord met de licentievoorwaarden. Door een vinkje voor NZB bestanden koppelen aan SABnzbd te plaatsen, kunt u het proces rond het binnenhalen van bestanden versnellen. Bepaal verder naar eigen inzicht of u de software tegelijk met Windows wilt laten opstarten zodra u uw systeem aanzet. U kunt eventueel een snelkoppeling naar SABnzbd+ op het bureaublad plaatsen. Klik op Volgende en voltooi de installatie door de juiste opslaglocatie te kiezen.

Zorg ervoor dat nzb-bestanden aan het downloadprogramma zijn gekoppeld.

4. Wizard

Als u SABnzbd+ opstart, verschijnt de gebruikersomgeving in de standaardbrowser van uw systeem. Met behulp van een wizard kan het programma worden geconfigureerd. Kies voor de Nederlandse vlag en klik op Start wizard. Vervolgens wordt u gevraagd een keuze te maken uit drie verschillende verschijningsvormen. In dit artikel wordt SABnzbd+ beschreven aan de hand van de vormgeving 'smpl', die standaard al staat geselecteerd. Geef in stap 2 aan of u SABnzbd+ in een thuisnetwerk wilt gebruiken of op een enkele computer. Klik op Volgende en vul achter Server naam het hostadres in van de nieuwsserver. Bij Poort nummer typt u de waarde 119, en verder vult u het wachtwoord en de gebruikersnaam van uw nieuwsserver in, en het aantal gelijktijdige verbindingen. Bij de meeste commerciële aanbieders kunt u eventueel ssl-encryptie gebruiken. Hierdoor zien derde partijen, zoals internetproviders en overheidsinstanties, niet wat voor bestanden u downloadt. Als u er gebruik van kunt en wilt maken, vinkt u de optie SSL aan en verandert u het poortnummer in 563. Bij sommige accounts moet u ook het hostadres nog wijzigen. Via de knop Test server controleert u of er verbinding mogelijk is met de nieuwsserver. Klik op Volgende en sla stap 4 over. SABnzbd+ opent in een nieuw tabblad. Wanneer u het tabblad afsluit, blijft het programma actief op de achtergrond. Dat is handig, want op die manier voert u downloadtaken uit zonder dat de webbrowser open hoeft te blijven. U opent de interface via het webadres http://localhost:8080/sabnzbd.

Neem het zekere voor het onzekere. Download altijd via een versleutelde verbinding, mits die mogelijkheid bestaat.

0 Reactie(s) op: Downloaden met SABnzbd+

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.