Downloaden met Vuze

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 november 2010 10:16

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Met behulp van het programma Vuze downloadt u moeiteloos bestanden vanaf het Bittorrent-netwerk. U beschikt daardoor snel over de nieuwste muziek en films. Daarnaast beschikt Vuze over enkele geavanceerde mogelijkheden die het u nog makkelijker maken.

1. Bittorrent

Bittorrent is feitelijk niets meer dan een slim systeem dat gebruikers koppelt zodat data uitgewisseld kan worden. Centraal staat hierbij de zogeheten tracker, een server die het download- en uploadproces coördineert. Via een torrent-bestand maakt u hiermee verbinding, waarna het mogelijk is om data te downloaden. De tracker houdt bij welke deelnemers in het netwerk de betreffende data al op de computer hebben staan en zorgt ervoor dat personen die deze gegevens willen downloaden op een juiste manier worden verbonden met degenen die de data hebben. Dat betekent dat u middels deze technologie zowel downloadt als uploadt, waardoor u als peer in het netwerk functioneert. Gegevens die u downloadt, deelt u dus direct weer. Gebruikers die bestanden uploaden terwijl ze niet aan het downloaden zijn, worden seeders genoemd. Hoe meer seeders er zijn, hoe sneller de film of het album doorgaans op uw computer staat. Personen die downloaden worden aangeduid als leechers. Bittorrent is vooral nuttig als u bestanden van grote omvang wilt binnenhalen, omdat u met de juiste instellingen een hoge downloadsnelheid bereikt.

2. Wetgeving

Via Bittorrent worden er veel rips van muziekalbums en films verspreid, waardoor het downloadnetwerk al een aantal jaar ter discussie staat. Onder andere Stichting Brein is een heksenjacht begonnen en sommeerde de ene na de andere torrent-website om hun activiteiten te staken. Vooral de populaire Zweedse website The Pirate Bay moest het vaak ontgelden. De beheerders lapten verschillende gerechtelijke uitspraken echter aan hun laars. Nog altijd worden er torrent-bestanden van films en muziek op deze website aangeboden. Hoewel het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal volgens de Nederlandse wet volledig legaal is, moet u toch oppassen. Het openbaar maken van dergelijke bestanden is namelijk wél verboden. Bittorrent is daarom uitsluitend geschikt voor het verkrijgen van rechtenvrije bestanden, omdat u de data automatisch weer beschikbaar stelt aan andere peers in het netwerk. Gebruik het om die reden alleen om bijvoorbeeld freeware of muziek waarop geen auteursrecht berust te downloaden, zodat u er zeker van bent dat u geen illegale activiteiten verricht.

Stichting Brein zorgde ervoor dat honderden torrent-websites offline werden gehaald.

3. Vuze installeren

Om toegang te krijgen tot het Bittorrent-netwerk hebt u speciale software nodig. Het gratis programma Vuze is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te configureren. Surf naar Vuze en klik aan de rechterkant op de oranje knop Vuze Free download. Bewaar het installatiebestand ergens op uw harde schijf en dubbelklik erop. Bevestig de Engelse taal via OK en ga akkoord met de licentievoorwaarden. In het volgende scherm kunt u een extra werkbalk van het programma in uw webbrowser installeren. Dat is echter niet noodzakelijk, zodat u het vinkje zonder problemen kunt weghalen. Maak uw keuze en klik op Next. In het laatste scherm van de installatiewizard wordt er gevraagd of u een commercieel spelletje wilt installeren. Klik op Decline om dat te weigeren. Ten slotte verschijnt het hoofdvenster van de software.

Beslis of u de Vuze toolbar wilt installeren.

4. Downloadmappen selecteren

Zodra u Vuze voor de eerste keer opstart, verschijnt er een wizard in beeld om uw internetverbinding in kaart te brengen. Hiermee wordt de bandbreedte vastgesteld. Bevestig met Continue en klik na een tijdje op Toepassen. Navigeer naar Gereedschappen en Configuratie. Ga naar Bestanden en geef aan op welke locatie u de gedownloade gegevens wilt bewaren. Klik vervolgens op het menuonderdeel Torrents. Selecteer de gewenste locatie waar u de torrent-bestanden wilt opslaan. Zet een vinkje voor Importeer automatisch nieuwe torrents en geef opnieuw de juiste plaats op uw harde schijf aan. Deze instelling is zeer nuttig, want wanneer u torrent-bestanden hebt gedownload, worden ze automatisch in Vuze geïmporteerd. Klik als laatste op Toepassen en Sluiten.

Bepaal waar uw gedownloade bestanden terechtkomen.

5. Poort openzetten

Om Bittorrent-verkeer mogelijk te maken en te optimaliseren, dient u in de meeste gevallen een poort open te zetten. Uw computer is op die manier toegankelijk voor het downloadnetwerk. Niet-gebruikte poorten worden meestal standaard door een firewall afgesloten, waardoor communicatie niet mogelijk is. Vuze ondersteunt UPnP, waarmee automatisch toegang wordt gegenereerd. Uw router dient wel deze technologie te ondersteunen. U controleert dat in de handleiding van het apparaat. Als UPnP niet wordt ondersteund, dan zult u handmatig poorten moeten openen. Navigeer in dat geval naar Gereedschappen, Configuratie, Plugins en haal het vinkje weg voor Schakel UPnP in. Bevestig met Toepassen en Sluiten. Bezoek de website www.portforward.com en klik bovenaan op Router List. Zoek het merk en typenummer van uw netwerkapparaat op. Laat u niet afleiden door de advertentie, want die klikt u rechtsboven gemakkelijk weg. Klik in de lange lijst met software op Vuze. Voer de stappen in de Engelstalige handleiding zorgvuldig uit om de juiste poort open te zetten. Via Gereedschappen, Configuratie en Verbindingen bekijkt u welk poortnummer er wordt gebruikt. U past deze eventueel aan voordat u de router gaat configureren. Om te controleren of de poort daadwerkelijk toegankelijk is, navigeert u naar Help en NAT/Firewall Test. Klik op Test en wacht af of er een positieve melding verschijnt.

Als uw router niet met UPnP overweg kan, dan dient u handmatig de juiste poort open te zetten voor een optimale verbinding.

0 Reactie(s) op: Downloaden met Vuze

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.