Draai een oud programma op een nieuwe pc

Door: redactie-computertotaal | 30 september 2013 07:00

How To

Iedereen kent het wel, je hebt oude software en games voor Windows 98 liggen die niet meer draaien op je huidige systeem met Windows 7 of Windows 8. Toch is het via een kleine omweg mogelijk die klassieke game of handige software op je hypermoderne computer te laten draaien.

In dit voorbeeld laten we zien hoe we een game, ontwikkeld voor Windows 98, draaiende krijgen op een nieuw systeem. Een behoorlijk oud spel dus. Realistisch gezien zijn er grenzen aan hoe lang je oude software kunt blijven gebruiken. Uiteindelijk moeten ontwerpers van besturingssystemen een keuze maken tussen achterwaartse compatibiliteit en toekomstige mogelijkheden.

En toch is er een redelijke kans dat een programma dat in eerste instantie voor Windows 98 gemaakt was, zal werken onder Windows 7 of 8. Maar als het in 1998 al verouderd was, of destijds geschreven was om achterwaarts compatibel te zijn, dan zal het met de meeste huidige computers problemen geven.

De software installeren

Als je het programma probeert te installeren of te openen en een foutmelding te zien krijgt, zoals deze hieronder, dan is de kans groot dat je een 16-bit-programma in een 64-bit-omgeving probeert te draaien. Dat gaat niet.

Oorspronkelijk was Windows een 16-bit-omgeving en draaide het alleen 16-bit-software. Met Windows 95 werd het besturingssysteem 32-bit en kon het zowel 16-bit als 32-bit-programma's draaien. Windows Vista, 7 en 8 komen (of kwamen) allemaal in 32-bit en 64-bit versies (de versie die je krijgt hangt af van de processor van je pc). De 64-bit versies kunnen 32-bit en 64-bit-programma's draaien, maar geen 16-bit.

Om te zien of je een 32-bit of 64-bit versie van Windows hebt, moet je je systeeminformatie controleren. In Windows 7 kan dat door op Start te klikken, met de rechtermuisknop op Computer te klikken, en vervolgens Properties te selecteren. In Windows 8 klik je op de Search charm, typ system, klik op Settings en vervolgens op System. Zoek daar naar het veld System type voor het antwoord op je vraag.

Het programma draaien

Als je een 32-bit versie van Windows hebt kun je het programma misschien draaien. Klik met rechts op het .exe-bestand, of een snelkoppeling naar het .exe-bestand, en selecteer Properties. Klik op het tabblad Compatibility. Vink vervolgens Run this program in compatibility mode for aan en selecteer een passende optie. Probeer het nu opnieuw te draaien. Het kan zijn dat je een aantal verschillende opties moet uitproberen voordat je er een vindt die werkt.

Maar als je in een 64-bit wereld leeft (en vandaag de dag is dat voor de meeste mensen zo) heb je maar weinig keus. Als je Windows 7 Professional, Enterprise, of Ultimate hebt kun je Microsoft's gratis Windows XP Mode en Windows Virtual PC downloaden en installeren. Dit draait Windows XP in een 32-bit virtuele machine.

Helaas heb je die mogelijkheid niet als je een 64-bit versie van Vista, Windows 8, of Windows 7 Home hebt. Je kunt een gratis virtuele machine downloaden en installeren, zoals VMWare Player, maar je zult ook een oude versie van Windows nodig hebben om erin te draaien.

Of als je de 64-bit versie van Windows 8 Pro of Ultimate gebruikt kun je het bijgeleverde Hyper-V gebruiken om een virtuele machine te draaien, maar dan heb je wel nog steeds Windows XP met een licentie nodig.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

5 Reactie(s) op: Draai een oud programma op een nieuwe pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 september 2013 15:02 Anoniem
  Wat hier even vergeten wordt is het geweldige dosbox. Heel veel oude software draait op deze emulator nog wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 10:54 chrislaarman
  In aanvulling op Ger:
  Software voor DOS draait vaak ook zonder tussenkomst van (het programma) DOSBox in een "command prompt window" van Windows. Ik heb in 1999 (ter gelegenheid van 10 jaar WordPerfect 5.1) een softwaremuseum samengesteld. Ik zou nog ergens een schermafdruk kunnen hebben van WordStar 3.4 onder Windows 7. Voor het muziekprogramma DynaDuet (1988) had ik wel een emulator nodig: dat gebruikte blijkbaar een later verdwenen hardware-signaal voor de timing.
  Met een emulator heb ik trouwens WP en DynaDuet ook op Windows Mobile apparaten gehad.
  Het artikel waarop we reageren gaat echter over programma's voor oude uitgaven van Windows. Dat is nu eenmaal een "hogere" omgeving dan DOS, dus veranderingen hebben meer invloed. In beeldspraak: DOS biedt een bouwkavel, Windows een hotelkamer. Als die hotelkamer air conditioning krijgt, dan kloppen verwijzingen naar de radiatorkraan niet meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2013 10:03 Anoniem
  Ik heb gezien dat het mogelijk is om met Virtualbox een Dos en Windows 3.1 machine te laten werken. Nadeel is wel dat alle software die erbij hoort ook "gevangen" is in de virtuele harddrive. Slechts met moeite (dmv een virtuele CD speler) kon ik software van de werkelijke wereld terug plaatsen naar de virtuele drive. Maar het kan dus wel op deze manier. De vraag is of dit ook nog onder Windows 8 gaat lukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2015 09:51 Anoniem
  Ik krijg voortdurend het bericht "InstallShield Engine werkt niet meer" Wat wordt hiermee bedoeld en kan ik hier iets aan doen ?

  Ik heb windows vista, 32-bit versie en ik heb al geprobeerd om bij eigenschappen / compatibiliteit alle mogelijkheden aan te vinken.

  (Ik probeer het spel Outcast uit 1999 van Appeal - Infogrames aan de praat te krijgen)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2015 15:42 Anoniem
  Hoe draai je cd via computer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.