Draai legendarische retro-software in je browser

Door: Ronald Smit | 19 maart 2018 08:58

Retro-uitvoering van Windows op een smartphone in actie
How To

In de afgelopen decennia is heel wat baanbrekende software verschenen. En uiteindelijk weer vervangen door iets wat nog beter, sneller of geavanceerder is. Maar waar is al die oude retro software van weleer gebleven? Er is een plek op internet waar het verleden weer tot leven komt. Gewoon in je browser.

Oude software draait veelal alleen op oude hardware. Zeker als het programmatuur van decennia oud betreft. Denk aan bijvoorbeeld games uit de gouden jaren tachtig uit de vorige eeuw. Soms zijn daar ook al even antieke besturingsystemen als DOS of Windows 3.11 voor nodig om ze überhaupt zelfs maar te kunnen starten. Normaal gesproken vergt dat dus gedoe met ofwel oude hardware ofwel emulatoren. Heel fijn voor een ieder die daar verstand van heeft en alles naar zijn of haar hand kan zetten op dat vlak. Minder praktisch voor mensen die gewoon eens een snelle duik in het verleden willen nemen om te kijken hoe het er vroeger allemaal aan toe ging. Dankzij moderne browsertechnieken, HTML5 en javascript kunnen tegenwoordig heel veel oude computersystemen real-time geëmuleerd worden. Gewoon in de browser zonder verder extra software te installeren.

Het heeft ervoor gezorgd dat het Internet Archive een enorme verzameling aan software gewoon live ter beschikking kan stellen. De emulatoren draaien zoals gezegd binnen de browser. Wat betekent dat ze het ook op bijvoorbeeld (niet al te antieke) smartphones en tablets prima doen. Enig nadeel daar is dat de opgestarte software vaak een toetsenbord of muis verwacht. Die muis is vaak (maar lang niet altijd) nog wel te ondervangen via een aanraakscherm. Voor het toetsenbord moet soms een extern al dan niet draadloos apparaat gekoppeld worden. Lukt het dan nog niet, dan is er natuurlijk nog altijd de pc of laptop waar het zonder meer probleemloos werkt.

Aan de slag

De softwarebibliotheek van het Internet Archive is inmiddels gigantisch. Om er een duik in te nemen breng je eerst een bezoek aan de hoofdpagina van het archief. Klik daarna in de knoppenbalk bovenaan de pagina op de diskette en kies een van de beschikbare categorieën. Je treft in het archief onder meer heel veel leuke games aan; de consoles worden weer netjes in de browser geëmuleerd. Dat gaat overigens verbazingwekkend goed, het draait op een beetje modern systeem allemaal razendsnel. Los van games is ook een scala aan andere historische software beschikbaar. Zo kan je - nog altijd gewoon in de browser - Windows 3.11 starten en gebruiken. Bedenk uiteraard wel dat het opslaan van bestanden zinloos is, zodra je de browser sluit ben je alles weer kwijt.

Los van de 'ready to run'-software vind je in het archief ook nog een berg aan downloadbare spullen, waaronder complete ISO's van cd's en dergelijke. Ga je daarmee aan de slag, check dan alles wel eerst terdege op virussen alvorens ook maar iets op te starten. Het best is om dat soort zaken in een virtuele machine en/of emulator uit te laten voeren. Hoe dan ook, via het Internet Archive is meer dan genoeg materiaal voor vele, vele uren retrogenot te vinden. En ben je de software zat, check dan zeker ook de andere categorieën aldaar eens. Zo staat er bijvoorbeeld een berg aan gedigitaliseerde retro (computer)tijdchriften in pdf-formaat voor je klaar. Of bekijk en beluister oude video- en geluidsbestanden. Leuk!

0 Reactie(s) op: Draai legendarische retro-software in je browser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.