Draai Windows 7 en XP tegelijk

Door: Edmond Varwijk | 09 juni 2010 09:17

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Verschillende browsers uitproberen zonder dat u bang hoeft te zijn dat Windows 7 in de war raakt? Of is uw favoriete fotobewerkingsprogramma nog niet compatibel met Windows 7? Wilt u gelijk­tijdig XP en Windows 7 draaien? In al deze gevallen kan virtualisatie een oplossing zijn.

Windows Vista in de XP Mode

Het is ook mogelijk Windows Vista te installeren in Windows Virtual PC en deze net zo te gebruiken als XP Professional. Ook voor Vista is er de RemoteApp uitbreiding. Deze is te vinden via het KB-nummer 961741.

Virtualisatie in Windows 7

Met het gratis programma Windows Virtual PC kunt u eenvoudig een tweede besturingssysteem in een zogeheten virtuele machine (VM) installeren. Ook programma's die niet compatibel zijn met Windows 7 kunt u toch op deze manier aan de praat krijgen. Windows Virtual PC is een speciaal voor Windows 7 opgefriste versie van Virtual PC 2007. De oude versie is nog altijd beschikbaar (zie virtualpc2007) en zowel geschikt voor Windows XP als Windows Vista. Om Windows Virtual PC te downloaden en te installeren, hebt u een legitieme versie van Windows 7 nodig. Elke versie van Windows 7 volstaat, behalve Windows 7 Starter. Een handige uitbreiding van Windows Virtual PC is XP Mode, waarmee het mogelijk wordt een complete kopie van Windows XP te downloaden en te gebruiken in een virtuele machine.

Overigens kunnen alleen gebruikers van Windows 7 Professional en Windows 7 Ultimate XP Mode gebruiken. De XP-licentie in de virtuele machine is gratis voor gebruik onder de genoemde Windows 7-versies.

Terwijl de licentie van de XP Mode beperkt is tot drie versies van Windows 7...

...is gebruik van Windows Virtual PC op elke versie van Windows 7 toegestaan (met uitzondering van de Starter Edition).

Virtual PC 2007 is nog altijd beschikbaar en bedoeld voor gebruik op Windows XP en Windows Vista. Voor gebruikers van Windows 7 is er Windows Virtual PC.

Hardware-eisen

Om Windows Virtual PC te kunnen inzetten, moet uw pc wel zijn voorzien van een 'virtualisatievriendelijke' processor. Oftewel, een processor met Intel Virtualization Technology (Intel VT) of een processor met AMD Virtualization (AMD-V). Inmiddels beschikken de meeste processors over deze techniek, maar vooral Intel had er de afgelopen jaren een handje van om hier lukraak mee om te springen en nieuwe processors ogenschijnlijk willekeurig te voorzien van Intel VT. Zo bleken onze test-pc's niet over de juiste processors te beschikken, met uitzonder van een HP ProBook 6545b-notebook met een AMD Turin II Dual Core M520-processor.

Omdat Windows Virtual PC tijdens de installatie niet controleert of de processor wel voldoet aan de eisen, is het verstandig vooraf de compatibiliteit te controleren. Gebruik hiervoor de Hardware-Assisted Virtualization Detection Tool. Is er geen hardware-virtualisatie op uw computer beschikbaar, controleer dan of dit mogelijk in het BIOS staat uitgeschakeld, dit is namelijk standaard het geval.

Windows Virtual PC installeren

Om Windows Virtual PC te installeren, surf u naar virtualpcdownload en klikt u op Downloaden. Selecteer de door u gebruikte Windows 7-versie en de taal. Let goed op dat u juiste bitversie selecteert: 32 of 64 bit. Eerst moet u Windows XP Mode downloaden (500 MB) en installeren. Is dit achter de rug? In de map C:\Program Files\Windows XP Mode vindt u een .vhd-bestand. Dit is de virtuele machine, ingepakt in een virtuele harddisk (vhd), twee licentiebestanden en een map 'Tutorial'.

Wat nog ontbreekt, is Windows Virtual PC, het programma om de virtuele XP-machine te kunnen starten. Klik op de website van Windows XP Mode en Virtual PC op Windows Virtual PC om de download te starten. De bestandsomvang bedraagt 10 MB, zodat u deze gerust direct kunt Openen. Virtual PC wordt, verwarrend genoeg, als een Windows-update geïnstalleerd, inclusief verwijzingen naar een Knowledge Base-artikel van Microsoft.

Volg de stappen op de Virtual PC-website om de software te installeren.

1 Reactie(s) op: Draai Windows 7 en XP tegelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 maart 2014 16:42 Anoniem
  Geachte,
  Ik krijg de Integratiefuncties niet actief.
  Ondanks dat ik een account heb bij aangemaakt en Integratiefuncties heb geïnstalleerd. Integratiefuncties inschakelen blijft in licht grijs staan.
  Wat doe ik fout?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.