Dragon NaturallySpeaking 11 Premium

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 januari 2011 12:27

Apps & Software

Nuance Communications staat al jarenlang bekend om zijn gebruiksvriendelijke spraakherkenningsproducten. Onlangs bracht de softwareontwikkelaar versie 11 van Dragon NaturallySpeaking uit, waaraan weer enkele verbeteringen zijn toegevoegd. Met dit programma is het mogelijk om via uw stemgeluid te typen en de pc te bedienen.

Dragon NaturallySpeaking zet gesproken woorden om in tekst, zodat u het toetsenbord niet nodig hebt om tekst in te voeren. Handig voor het geval u de toetsen even zat bent of wanneer u last hebt van lichamelijke klachten. Daarnaast is het ook mogelijk om met uw stem programma’s te openen en simpele handelingen binnen Windows toe te passen. Zo verzendt u onder meer een mailtje of voert u zoekopdrachten uit op internet. U maakt als eerste een gebruikersprofiel aan. Hiermee vergroot u de kans dat de software uw woorden correct interpreteert. Vervolgens kunt u direct aan de slag. Dragon NaturallySpeaking werkt zeer prettig, waarbij het weinig moeite kost om de juiste woorden op het beeldscherm te produceren. Ook andere spraakgestuurde opdrachten werken probleemloos, bijvoorbeeld klik maximaliseren, muis omlaag of start mail.

Dragon-Zijbalk

U kunt in de meeste programma’s probleemloos dicteren, zoals in Word, Internet Explorer en Excel. Er is gereedschap aanwezig om zelf spraakcommando’s toe te voegen voor veelgebruikte handelingen. Een goede verbetering is de nieuwe Dragon-Zijbalk. Hierin staan spraakopdrachten en nuttige tips. De inhoud wordt bepaald aan de hand van het actieve venster, waardoor de informatie altijd relevant is. Jammer genoeg zorgt de Dragon-Zijbalk er wel voor dat uw bureaubladpictogrammen worden verplaatst. U kunt gesproken opnames automatisch door Dragon NaturallySpeaking laten uitschrijven. Deze functie is vooral bruikbaar als u regelmatig met een memorecorder een gesprek opneemt. De software kan overweg met de bestandsformaten wav, mp3, wma, dss en ds2.

In de Dragon-Zijbalk staan de spraakopdrachten die u voor het openstaande programma kunt gebruiken.

De makers beloven een nauwkeurigheidspercentage van maar liefst 99 procent. Dat is echter niet direct haalbaar. Het programma is zelflerend. Hoe vaker u het gebruikt, hoe beter de software uw gesproken woorden omzet naar tekst. Op den duur bent u wellicht productiever met uw stem dan met uw vingers. Houd er rekening mee dat in onderstaand kader de minimale systeemeisen worden vermeld. Nuance raadt zelf aan om de software met minstens een dualcore-processor van 1,8 GHz te gebruiken. Bovendien wordt 4 GB werkgeheugen voor Windows 7 aanbevolen. Er zijn verschillende uitvoeringen van Dragon NaturallySpeaking 11 verkrijgbaar, waaronder ook de in functies beperkte Home-editie die een prijskaartje van 99 euro heeft.

Dragon NaturallySpeaking 11 Premium

Prijs € 199,-

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 3,17 GB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 1GHz-processor, 2 GB RAM, 3,5 GB harde-schijfruimte, 16bits-geluidskaart

Maker Nuance Communications

Oordeel 9/10

Pluspunten

Uitgebreide Nederlandstalige helpfunctie

Dragon-Zijbalk

Erg nauwkeurig

Minpunten

Prijzig

Hoge systeemeisen

Verplaatst bureaubladpictogrammen

0 Reactie(s) op: Dragon NaturallySpeaking 11 Premium

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.