Dragon Professional Individual 14 -Je eigen persoonlijke assistent

Door: Maikel Dijkhuizen | 05 december 2016 07:05

Review

Dragon Naturally Speaking is een prima programma om gesproken zinnen uit te laten schrijven, maar voor een hogere productiviteit kun je het duurdere pakket Dragon Professional Individual 14 overwegen. Hiermee voeg je eigen spraakopdrachten toe, waarmee je diverse handelingen op de pc automatisch uitvoert. Verder werkt deze software dictaten uit tot platte tekst.

Dragon Professional Individual 14


Prijs
€ 319,20

Taal
Nederlands

OS
Windows 7/8/10

Website
netherlands.nuance.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eigen woorden toevoegen
  • Hoge nauwkeurigheid
  • Spraakopdrachten toevoegen
  • Minpunten
  • Geen Studiecentrum
  • Duur

Dragon Professional Individual kan eigenlijk alles wat Dragon Naturally Speaking ook kan, namelijk het correct uitschrijven van uitgesproken zinnen in programma’s als Word en Outlook. Bij een duidelijke uitspraak is het aantal fouten zeer gering. Een belangrijk verschil is dat uitgever Nuance zich met Dragon Professional Individual nadrukkelijker richt op zakelijke gebruikers. Lees ook: Spraakgestuurd typen met deze 10 tips en trucs.

Eerste indruk

Zoals we inmiddels van Nuance gewend zijn, selecteer je eerst de juiste regio en kies je de gewenste headset. Opvallend is dat de software een zeer korte leerfase hanteert, waardoor je snel met het programma aan de slag kunt. Je neemt vrijblijvend de interactieve rondleiding door om alle functies te leren kennen. Zoals bij alle Dragon-versies staat ook in deze editie de duidelijke werkbalk weer centraal. Vanuit hier kun je de microfoon inschakelen en alle overige functies bereiken. De nauwkeurigheid van deze spraakherkenningssoftware blijft fenomenaal. We spreken enkele alinea’s uit zonder dat er ook maar één correctie nodig is. Vergeleken met de consumenteneditie missen we helaas wel het Studiecentrum om handige instructies over het actieve programma op te vragen.

De dicteerfunctie van Dragon-software is uiterst nauwkeurig.

Handige functies

Via het onderdeel Lexicon in de werkbalk voeg je extra woorden aan het woordenboek toe. Fijn wanneer de software specifiek jargon niet op eigen houtje herkent. Handig is dat Dragon ook nieuwe woorden toevoegt door je schrijfstijl van bepaalde documenten en e-mails te analyseren. Voor diegenen die regelmatig interviews afnemen via een spraakrecorder, is dit softwarepakket interessant. Je laat opgenomen interviews namelijk automatisch uitschrijven, al dien je hiervoor wel een apart gebruikersprofiel aan te maken. Verder voer je meerdere handelingen op de pc automatisch uit via voorgedefinieerde spraakopdrachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het e-mailen van bedrijfsverslagen, waarbij je direct een afdruk maakt voor eigen gebruik. Hiervoor is wel behoorlijk wat instelwerk vereist.

Conclusie

Voor zakelijke gebruikers die minder goed met tekstverwerkers kunnen omgaan is Dragon Professional Individual een prima oplossing. De mogelijkheden beperken zich hierbij niet alleen tot het dicteren van tekst via het gesproken woord, maar je kunt daarnaast veel pc-taken automatisch laten uitvoeren. Overigens vinden we het prijsverschil met Dragon Naturally Speaking Premium wel erg groot.

0 Reactie(s) op: Dragon Professional Individual 14 -Je eigen persoonlijke assistent

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.