Sluit Windows 10 correct af met DShutdown

Door: Toon van Daele | 20 augustus 2019 10:52

Review

Het werk zit er op voor vandaag en dus sluit je Windows en je systeem netjes af. Maar wat als op dat moment een programma nog volop in de weer is? Of je wilt je pc afsluiten zodra een bepaald proces wordt stopgezet? Liever dan zelf de vinger boven de afsluitknop te houden, laat je dergelijke scenario’s mooi aan DShutdown over.

DShutdown

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP en hoger
Website
dimio.altervista.org/eng/
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eén programmavenster
  • Portable
  • Veel mogelijkheden
  • Minpunten
  • Remote afsluiten luistert nauw
  • Ietwat overweldigend

Er bestaan verschillende tools die je toelaten waarmee je pc automatisch kunt laten afsluiten onder bepaalde voorwaarden, maar we kennen er geen die zo veel mogelijkheden biedt als DShutdown. Daar komt bij dat de tool slechts 700 kB groot is en alle opties in één venster bundelt. Behoorlijk indrukwekkend, vinden we.

Afsluittypes

Toegegeven, de eerste blik op het programmavenster kan wat overweldigend zijn, maar je hebt wel snel door hoe DShutdown in elkaar steekt. Vanuit één rubriek geef je aan wat er hoort te gebeuren onder de juiste voorwaarden. Naast klassiekers als afmelden, afsluiten, herstarten en slaapstand vind je hier ook minder evidente opties terug. Slechts enkele voorbeelden: het uitschakelen van de netwerkadapters, het maken van een screenshot of van een logbestand, het opstarten of afsluiten van een programma, het afspelen van een geluid enzovoort. Je kunt bovendien opties gecombineerd laten uitvoeren.

Handig is ook dat DShutdown een ‘extern’ afsluitcommando kan onderscheppen om dat vervolgens met eigen parameters uit te voeren.

DShutdown heeft een uitgebreid aanbod aan acties en voorwaarden.

Voorwaarden

Alle acties kun je laten uitvoeren na een instelbare tijd, maar ook op een specifiek tijdstip, al dan niet herhaald. Zo’n actie hoeft overigens niet altijd tijdsgebonden te zijn. Je kunt als voorwaarde bijvoorbeeld ook instellen dat een specifieke pixel van kleur verandert, dat een bepaalde netwerkadapter een zekere hoeveelheid data heeft geüpload of gedownload, of dat een programma je cpu te veel of te weinig belast. De tool stelt je verder in staat andere pc’s in je netwerk af te sluiten, op of na een bepaalde tijd of wanneer die offline gaat. Je moet er dan wel ook voor zorgen dat er geen firewall in de weg zit.

Conclusie

DShutdown is een van de krachtigste tools die we kennen voor het gecontroleerd afsluiten van een Windows-pc. Nagenoeg alle opties stuur je bovendien vanuit een enkel programmavenster aan. Je doet er wel goed aan telkens eerst uit te testen of de instellingen inderdaad werken zoals beoogd.

Een van de weinige extra vensters nodig voor het instellen van een optie.

0 Reactie(s) op: Sluit Windows 10 correct af met DShutdown

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.