DSynchronize - Mappen en bestanden in de spiegel

© PXimport

DSynchronize - Mappen en bestanden in de spiegel

Geplaatst: 17 juni 2015 - 07:21

Aangepast: 14 december 2022 - 15:28

Ignace de Groot

Je werkt geregeld bestanden bij op verschillende locaties of toestellen (zoals op je laptop of desktop, thuis of op het werk). Dan wil je die data natuurlijk wel graag regelmatig synchroniseren, zodat je overal over de recentste versies beschikt. Met DSynchronize is dat prima mogelijk.

Er bestaan heel wat tools die zich toeleggen op het synchroniseren van data. Dat is bij DSynchronize niet anders. Veel van dergelijke tools nemen de gebruiker bij de hand met een stap-voor-stap-wizard, maar die ontbreekt in DSynchronize. Het programma onderscheidt zich door een interface waarbij alle functies en instellingen in één venster verzameld zijn. Een no-nonsense-aanpak die ons wel weet te bekoren. Lees ook: Workshop: mappen en bestanden synchroniseren.

Bron- en doelmappen

Zodra je DSynchronize opstart (installatie is niet vereist) beland je in het hoofdvenster. Dat is meteen ook zowat het enige venster dat je te zien krijgt. Dit venster bestaat uit een aantal panelen en heel wat opties (die zich via een vinkje laten aansturen), maar je treft hier verder geen menu's of knoppenbalken aan. Allereerst geef je aan wat je bron- en doelmappen zijn. Dat kunnen lokale mappen zijn, maar net zo goed netwerkshares of ftp-locaties. Het is tevens mogelijk meerdere mappen tegelijk toe te voegen en bij elke map kun je inclusie- en exclusiefilters activeren op basis van bestandstype en datum.

 

© PXimport

Doorloop eerst goed alle opties voor je de Synchronize-knop indrukt.

Synchronisatie-opties

In principe kun je nu al de Synchronize-knop indrukken, maar dan aanvaard je wel de standaardinstellingen ... en dat zijn er heel wat! Wij adviseren eerst alle opties even te doorlopen: die zijn Engelstalig, maar als je overweg kunt met termen als 'bidirectional synchronization' en 'save file timings too' hoeft dat niet problematisch te zijn.

De rubriek Special options bevat een aantal minder duidelijke opties, maar gelukkig verschijnen er verklarende tooltips. We waren in elk geval tevreden ook een ingebouwde timer te kunnen activeren, zodat we (ook zonder in Windows te zijn aangemeld) onze synchronisaties netjes konden inplannen. Ook raden we je aan van de optie Preview mode gebruik te maken, zodat je eerst kunt nagaan of de geplande synchronisatie zich wel gedraagt zoals je had verwacht.

Handig is nog dat je bij elke operatie een lijstje krijgt welke bestanden worden verwijderd, toegevoegd en vervangen. Je kunt zelfs voorkomen dat dergelijke acties gebeuren via opties als Ask before en Do not [delete/add/replace] any file.

Conclusie

Beginnende gebruikers die niet goed weten wat ze nou precies onder (bidirectionele) synchronisatie moeten verstaan, hebben wellicht meer baat bij een synchronisatieprogramma met wizard. Alle andere gebruikers hebben aan DSynchronize een betrouwbare no-nonsense-tool.

 

© PXimport

Het programma bevat een (rudimentaire) ingebouwde taakplanner.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Alles in één oogopslag

Ingebouwde taakplanner

Overzicht van verwijderde, toegevoegde en gewijzigde bestanden

Minpunten

Niet voor beginners

Conclusie

DSynchronize ------------ **Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8 **Website** [altervista.org](http://dimiodati.altervista.org/dsynchronize.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten