Dualboot met Ubuntu - Perfect huwelijk tussen Windows en Linux

Door: koen-vervloesem | 17 januari 2015 14:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Een dualboot-systeem, waarbij je Ubuntu naast je Windows-systeem installeert, is zo gepiept. Ubuntu gaat er echter vanuit dat je de Linux-distributie op dezelfde schijf als Windows wilt plaatsen. Wat als je twee schijven in je computer hebt? Dan moet je goed weten waarmee je bezig bent.

01 Opstartvolgorde in BIOS

Als eerste leggen we in het BIOS de juiste opstartvolgorde van je schijven vast. Eerst de optische drive of de usb-stick waarvan je Ubuntu installeert, vervolgens de harde schijf waarop je Ubuntu wilt installeren, en als derde de harde schijf waarop Windows staat. Dat zorgt ervoor dat niet alleen de installatie vlot start, maar ook dat je na de installatie het bootmenu van Ubuntu te zien krijgt met de keuze tussen Ubuntu en Windows. Gebruik je een usb-stick, steek die dan eerst in de computer voordat je de opstartvolgorde in je BIOS aanpast.

02 Ubuntu opstarten

We hebben een medium (optartbare cd of usb-stick) met de installatiebestanden van Ubuntu nodig. Een cd maak je door het iso-bestand van www.ubuntu.com te downloaden en te branden. Hier lees je hoe je een opstartbare usb-stick maakt. Start nu op vanaf het zojuist gemaakte medium. Je krijgt het bureaublad van Ubuntu. Kies links als taal Nederlands. Klik dan op Ubuntu installeren. Onderaan zie je aan de bolletjes hoe ver je in de installatie bent. Weet je nog niet zeker of Ubuntu iets voor je is, klik dan op Ubuntu uitproberen.

03 Voorbereiding

In de volgende stap controleert het installatieprogramma of je computer aan een aantal basisvereisten voldoet om de installatie tot een goed einde te brengen: je hebt voldoende vrije schijfruimte nodig, je computer moet op een stroomvoorziening aangesloten zijn (anders zit je met een onvolledige installatie als de batterij van je laptop leeg raakt) en je moet verbonden zijn met internet. Vink zowel Updates downloaden tijdens de installatie aan als Deze programma's van derden installeren. Met het laatste vinkje kun je onmiddellijk na installatie mp3's en Flash-video's afspelen. Klik dan op Verder.

C:, D:, E:, Z:

In Windows heten de partities van je harde schijven en andere opslagmedia C:, D:, E: enzovoort tot en met Z:. De schijfletters A: en B: zijn historisch gezien gereserveerd voor diskettestations en worden dus niet meer gebruikt. De partitie van het Windows-systeem dat je draait, heet altijd C:. D: en E: worden vaak aan eventuele dvd- of cd-drom-drives toegekend, maar dat hoeft niet. Netwerkschijven krijgen vaak schijfletters aan het eind van het alfabet.

sda1, sdb5, mmcblk0p1, sr0

In Linux krijgen partities geen opeenvolgende letters, maar complexere namen. Moderne schijven, inclusief SATA-schijven, SSD's en usb-sticks, krijgen de namen sda, sdb, sdc enzovoort. Een SD-kaartje dat je in een kaartlezer steekt, krijgt een naam als mmcblk0. Voor een partitie voeg je een nummer aan de schijf toe, bijvoorbeeld sda1, en bij SD-kaartjes komt er nog een p voor, zoals mmcblk0p1. Een optische drive krijgt nog een andere naam, bijvoorbeeld sr0.

04 Installatietype

Het volgende scherm is wat misleidend. Ubuntu merkt dat er Windows op één van je harde schijven staat en stelt voor om Ubuntu daarnaast te installeren. Als je die standaardoptie kiest, komt Ubuntu echter op dezelfde schijf als Windows terecht. De volgende optie is om Windows door Ubuntu te vervangen, maar dat willen we ook niet. Beide opties gaan er vanuit dat je maar één harde schijf in je computer hebt zitten. Kies hier dus voor Iets anders en klik op Verder. Daardoor krijg je de volledige vrijheid over de schijven en partities die je voor Ubuntu wilt inzetten.

3 Reactie(s) op: Dualboot met Ubuntu - Perfect huwelijk tussen Windows en Linux

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 maart 2015 15:14 Kasander
  Voor de personen die wat minder technisch zijn aangelegd en het niet aandurven om met diverse schijven te gaan werken, je kan gewoon je Linux-versie naast dat van Windows zetten op dezelfde schijf, hoor. Mits je voldoende ruimte hebt.
  En wil je meer controlle over het opstarten? Zie https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/06—van-alles/04—dualboot/02—volgorde-aanpassen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2015 19:07 Anoniem
  Ik had al W7-32 op deze PC. met 1 HD
  daarnaast wilde ik UBUNTU
  met een dual boor optie W7 of UBUNTU
  maar opstarten doet nu alleen UBUNTU
  W7 staat nog wel op de HD maar is onbereikbaar vanuit
  het veel geprezen UBUNTU…
  Er is geen dual boot start menu.
  Sterker nog niet eens het BIOS menu word getoond
  Kortom UBUNTU heeft de PC geheel overgenomen.
  Het ziet er overigens wel mooi uit U
  Of het ook net zo stabiel werkt als W7 dat betwijfel ik sterk
  Ik moest redelijk vaak U rebooten omdat keyboard en muis soms niet meer werken.

  Ik heb deze procedure gevolgd
  Met de UBUNTU op CD geboot
  De optie UBUNTU naast W7 installeren gekozen
  Dat ging niet lukken omdat UBUNTU de W7 partitie niet kon lezen
  en ook niet kon verkleinen.
  Daarna in W7 met drivemanager drive shrink uitgevoerd daar kon ik wel een
  partitie voor UBUNTU aanmaken.
  Met Gpar lukt dat niet de W7 partitie kan niet worden gelezen.

  Dat is alvast de 1e afwijking tov de instructies.
  Daarna kon ik Ubuntu naast W7 installeren.
  Maar helaas alleen Ubuntu start.

  Wil je hier iets aandoen dan word het pas echt een ingewikkeld verhaal
  het zal vast mogelijk zijn maar de Linux mensen zijn te inteligent
  om een eenvoudige 1 2 3 uitleg te geven.
  Men valt gelijk midden in een gedetaileerde beschijving van Grubs alsof iedereen
  daarmee is opgegroeid.
  Kortom de dualboot komt er niet zonder een gedegen studie…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2016 16:31 Buur
  Makkelijk hoor, dat Linux. Nou, alles aanklikken totdat je ineens
  sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install grub-customizer
  moet gaan zitten intikken. Hoe kom je er op? Hoe had ik dat ooit zelf kunnen raden? Zo is er toch geen enkele normale sterveling die op het idee komt om ooit over te stappen op Linux zodra je ineens deze abracadabra tegenkomt, en werkelijk NIEMAND uitlegt wat je aan het doen bent?

  Hoi Linux-man ik heb dit en dit probleem!
  O nou dan moet je sudo apt-get tralala/200xyyas -u -z -q hoemapa intikken en dan doet alles het weer.
  Bedankt hoor!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.