Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Dubbele bestanden opsporen

Door: | 23 januari 2012 17:02

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Ondanks de toenemende opslagcapaciteit van harde schijven wordt het geordend houden van uw werkomgeving er niet eenvoudiger op. Dubbele bestanden worden een steeds groter probleem. Denk aan foto's die u in verschillende resoluties hebt opgeslagen, een lokale map die ook deels online is bewaard, meerdere versies van hetzelfde programma en dubbele muziekbibliotheken. Gelukkig bestaan er stappen en programma's waarmee u uw computer op een veilige manier ontdoet van de onnodige, dubbele bestanden.

1. Back-up maken in Windows Vista

Het verwijderen van dubbele bestanden is vrij eenvoudig. Maar wanneer er onverhoopt iets misgaat, kan dat grote gevolgen hebben voor de werking van uw computer en bestanden. Een back-up is daarom van belang. We maken gebruik van Windows Back-up, dat u aantreft in Windows Vista en Windows 7. In Windows Vista kiest u voor Start / Configuratiescherm. Kies voor Een back-up van uw computer maken. Klik op Back-up van bestanden maken en op Doorgaan. Geef aan welke bestanden u wilt veiligstellen en klik op Volgende.

2. Back-up afronden Windows Vista

Met de back-upwizard kunt u ook opgeven welke bestands­typen u wilt veiligstellen. Klik op Volgende, en geef aan hoe vaak u een back-up wilt maken. Standaard wordt elke zondag een back-up gemaakt. U kunt dit tijdstip aanpassen. Vergeet ook niet een doel in te stellen. U kunt hiervoor een partitie gebruiken, maar het is verstandiger om te kiezen voor een netwerklocatie, usb-opslagmedium of dvd. Tevreden? Maak de back-up en bewaar deze zorgvuldig.

3. Back-up maken in Windows 7

Maakt u gebruik van Windows 7? Ook dan zetten we het ingebouwde back-uponderdeel in. Kies Start / Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken (in de sectie Systeem en beveiliging). Klik op Back-up instellen. Vervolgens kiest u de schijf waarop u de back-up wilt maken. Klik Volgende. Selecteer de onderdelen waarvan u een back-up wilt maken. Met Zelf bepalen kunt u extra mappen opgeven. Tevreden over de instellingen? Klik op Instellingen opslaan en start de back-up met Back-up uitvoeren.

4. Hulp van buitenaf

Voor het opsporen en verwijderen van dubbele bestanden zijn verschillende programma's beschikbaar. Wij maken gebruik van het programma Duplicate Cleaner. Dit programma is gratis en geeft aan welke bestanden kunnen worden verwijderd. Vervolgens hebt u zelf de keuze of de selectie daadwerkelijk moet worden gewist. Duplicate Cleaner is geschikt voor Windows XP, Vista en 7. Let op bij de installatie: de wizard probeert de Ask-browserwerkbalk te installeren. Haal het vinkje weg voordat u klikt op Volgende.

5. Aan de slag met Duplicate Cleaner

Na installatie start u Duplicatie Cleaner via Start / Alle programma's / Duplicate Cleaner / Duplicate Cleaner. Het programma is in meerdere talen beschikbaar, onder andere Engels en Nederlands. Kies in de vervolgkeuzelijst voor Nederlands en klik op OK. Het programmavenster wordt geopend. Het venster bestaat uit twee tabbladen: Zoek Criteria en Dubbele Bestanden. Op het eerste tabblad, Zoek Criteria, geeft u de voorwaarden op. De tweede tab, Dubbele Bestanden, toont de bijbehorende resultaten.

1 Reacties op: Dubbele bestanden opsporen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 jaar, 9 maanden geleden
  Proberen Duplicate Files Deleter!
  snelle , eenvoudige, doeltreffende!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.