Duik in de nieuwe wereld van Google Maps

Door: richard-veenstra | 06 december 2013 11:00

How To

De web-app van Google Maps heeft een complete make-over gekregen. De wereld verkennen met Street View was nog nooit zo makkelijk. Je kunt zelfs diverse musea bezoeken zonder het huis uit te hoeven.

Tip 01: Street View activeren

Het populaire Street View is uiteraard ook te benaderen in de nieuwe Google Maps. Voorheen kon je een mannetje op een locatie op de kaart neerzetten om Street View te activeren. Dit is veranderd. Klik op een plek op de kaart en links bovenin wordt automatisch de locatie bijgewerkt. Je ziet het adres en eventueel meer informatie over de aangeklikte locatie. Eronder zie je meteen een voorbeeld van de locatie in Street View. Klik op Street View om de daadwerkelijke Street View-modus te starten.

Klik op de Street View-foto om vooruit, achteruit, naar links of naar rechts te gaan of zoom in en uit met de knoppen rechtsonder. Onderin vind je een werkbalk van waaruit je meteen terug kunt keren naar de kaart. Deze hele lijst verberg je door rechts op Verbergen te klikken. Draai met de virtuele camera door te klikken en te slepen met je muis. Je kunt zich zo van praktisch elke locatie een beeld vormen van de omgeving.

Tip 01 Street View laat zich soepel bedienen.

Tip 02: Google Earth-modus openen

Een andere populaire functie van Google is Google Earth. Leuk is dat dit nu helemaal in Maps zit ingebakken. Zodra je links onderin op het vakje Aarde klikt, wordt de Google Earth-modus geactiveerd. In plaats van een kaart zie je nu een satellietweergave van je locatie. Belangrijke wegen en steden staan nog wel op de map aangegeven. Zoom in en uit met de knoppen rechtsonder of klik op de knop erboven om de weergave te kantelen. Als je nu inzoomt, is het alsof je als een vogel je locatie nadert.

Sommige steden bevatten in deze modus 3D-modellen van bekende gebouwen. Ga maar eens naar New York en zoom in op de zuidpunt van Manhattan om een reële weergave van de wolkenkrabbers in het centrum van de stad te zien. Met de kompasknop draai je de kaart.

Tip 02 Google heeft van sommige steden 3D-modellen gemaakt.

Tip 03: Carrousel verkennen

Als je in een gebied bent waar veel bekende gebouwen en bezienswaardigheden zijn, dan zie je onderin een heleboel foto's in een lijst. Deze lijst heet de carrousel en kun je altijd verbergen door op Verkennen te klikken. Is de carrousel niet zichtbaar, klik dan op de vier vierkantjes rechtsonder in de kaart. Ben je nog in Manhattan, dan zie je onderin bijvoorbeeld een foto van Wall Street. Zodra je er met uw muis overheen gaat, wordt er een streep getekend van de foto naar de daadwerkelijke locatie van Wall Street op je kaart. Ook zie je meteen dat er voor deze foto een Street View-modus beschikbaar is. Dit kun je overigens ook al zien in de kleine foto in de carrousel.

Onder in elke foto zie je een klein icoontje. Bij sommige foto's staat een apart icoontje, ga er met je muis overheen en klik op de tekst Photo Sphere. Dit zijn 360-graden panoramafoto's van gebouwen of bezienswaardigheden. Dit kunnen dus ook panoramafoto's zijn van een interieur.

Tip 03 In de carrousel zie je foto's, uitsneden van Street View-beelden en zogenaamde Photo Spheres.

Tip 04: Musea en attracties bekijken

Een functie die gerelateerd is aan Google Maps is Google Views. Het gaat hier om interactieve beelden van bijvoorbeeld musea, oceanen en bekende attracties. Ga naar http://www.google.com/maps/views en klik op Explore. Selecteer bijvoorbeeld Eiffel Tower en je ziet een bewegende foto vanaf het uitzicht-platform van de Eiffeltoren. Klik op het pijltje rechtsboven in de foto om het beeldvullend te maken. Door op 2, 3 of 3,5 te klikken, wissel je van platform. Klik en sleep met je muis om interactief het uitzicht te veranderen.

Google heeft enorm veel locaties vastgelegd. Klik op Explore / See more om alle categorieën te bekijken. Een interessante categorie is Art Project. Kies bijvoorbeeld voor Rijksmuseum en je maakt een virtuele wandeling door het Amsterdamse museum. Ook andere bekende musea zoals de Alte Nationalgalerie in Berlijn en de Hermitage in St. Petersburg zijn gescand door Google.

Tip 04 Bekijk de Eiffeltoren zonder dat je er daadwerkelijk bent.

2 Reactie(s) op: Duik in de nieuwe wereld van Google Maps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 december 2013 16:52 Anoniem
  cool
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2014 00:15 Anoniem
  Wist je trouwens dat de Google carrousel sinds vandaag (5 november 2014) ook zichtbaar is in de Nederlandstalige zoekresultaten?

  Zie: http://www.reputatiecoaching.nl/google-carrousel-in-nederland/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.