Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Dump virtuele vrienden

Door: Kees Krick | 10 mei 2010 09:21

None
Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Via sociale netwerken volgt u bekenden, maar ook personen die u nog nooit hebt gezien of alleen kent van televisie. Leuk natuurlijk, alleen weet u vaak van tevoren niet of het de moeite waard is om iemand te volgen. Het is dan ook geen overbodige luxe om regelmatig uw vriendenlijst grondig op te schonen ('ontvrienden'), want ook uw (online) vrienden zien vaak meer dan eigenlijk de bedoeling is...

Volgen zonder toestemming

Op Twitter is geen toestemming nodig om iemand te volgen. U voegt iemand met een simpele muisklik aan uw vriendenlijst toe. Dat heeft een keerzijde, want voor u het weet, breidt een vriendenkring zich oneindig uit en is het ondoenlijk om de niet aflatende berichtenstroom te blijven volgen. Ook anderen kunnen zomaar besluiten om u te gaan volgen, dus hoe weet u wie er allemaal met u meelezen? Schoon daarom regelmatig de volg- en volgerslijst op (personen die u volgt en personen die u volgen).

Followers en following

Dankzij Twitter kunt u op eenvoudige wijze mensen volgen in hun dagelijkse doen en laten. De een laat slechts sporadisch iets van zich horen; de ander stort elk uur een lawine aan berichten de wijde wereld in. Na het aanmelden bij Twitter ziet u rechtsboven het aantal mensen dat u zelf volgt (following) en hoeveel mensen op uw berichten geabonneerd zijn (followers). Klik erop om de namenlijst te zien. Aangezien u zelf bepaalt wie u wel en niet volgt, is het lijstje bij following heel goed in de hand te houden.

Unfollow

Bent u niet meer geïnteresseerd in de berichten die iemand rondstuurt, klik dan bij een van zijn of haar berichten (oftewel 'tweets') op de naam of op de foto. Op het volgende scherm klikt u onder de naam op het gereedschapspictogram en kiest u Unfollow. Om dit bij meerdere personen te doen, is het slimmer om rechtsboven naar de lijst following te gaan. Daar is het pictogram achter elke naam zichtbaar. Niemand krijgt bericht dat u zich afmeldt. Sommige gebruikers houden echter met speciale diensten bij wie hen verlaat, en dan is stilletjes afmelden er helaas niet bij...

Followers blokkeren

De lijst followers rechtsboven in het scherm kan ongemerkt groeien en daar hebt u weinig grip op. Anders dan bij veel andere netwerken kan bij Twitter iedereen op eigen houtje besluiten om u te gaan volgen. Dus zonder u daar eerst voor om toestemming te vragen. Bekijk het lijstje daarom met regelmaat om te zien wie er allemaal op staan. Wilt u, om welke reden dan ook, dat iemand u niet meer kan volgen, klik dan op het gereedschapspictogram en kies Block. In de praktijk gebruikt u dit voornamelijk tegen spammers.

Robots herkennen

Soms wordt u door een onbekende gevolgd met slechts één tweet, waarin een link of twijfelachtige tekst zit. Ziet u na een klik op de naam dat er vele honderden of duizenden followers zijn, maar dat amper iemand deze persoon terug volgt? Dat is een teken dat u met een robot te maken hebt die mogelijk spam of een link naar een kwaadaardige website probeert te verspreiden. Niet openen en meteen een Block op deze gebruiker uitvoeren! Aanmelden bij een dienst zoals TrueTwit helpt het aantal spookvolgers drastisch te verminderen.

0 Reacties op: Dump virtuele vrienden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.