DupeGuru - Op zoek naar duplicaten

Door: Ignace de Groot | 29 augustus 2001 11:04

Apps & Software

Wanneer je op zoek bent naar manieren om wat extra vrije schijfruimte te creëren, dan is het uitwieden van dubbele bestanden zinvol. dupeGuru is een tool die niets anders doet dan op zoek te gaan naar zulke duplicaten. Wat je met de resultaten doet, beslis je geheel zelf.

None

DupeGuru

Prijs

Gratis

Taal

Engels

OS

Windows 64 bit; Mac OS X; Linux

Website

www.hardcoded.net/dupeguru

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Flexibel
  • Snel
  • Minpunten
  • Helpfunctie in het begin onmisbaar
  • Functies niet in één programma geïntegreerd

DupeGuru bestaat uit drie afzonderlijke programma's: eentje voor het opsporen van (algemene) dubbele bestanden, een voor audiobestanden en een voor het speuren naar dubbele afbeeldingen. Ik had liever gezien dat alle gespecialiseerde functies vanuit eenzelfde programma te bereiken waren - wat trouwens niet zo moeilijk kan zijn, gezien de interfaces en heel wat onderdelen nagenoeg identiek zijn.

Scanresultaten

Wanneer je (om het even welke versie van) dupeGuru opstart, beland je in een verrassend bescheiden venstertje, waarin je eigenlijk alleen moet aangeven binnen welke schijflocaties je naar duplicaten wilt speuren. De resultatenlijst van zo'n speurtocht verschijnt opvallend snel. De zogenoemde 'referentiebestanden' - gewoonlijk neemt dupeGuru hiervoor de grootste bestanden - zijn blauw gekleurd en daaronder staan telkens de mogelijke duplicaten. Bij elk van deze duplicaten geeft een percentage aan hoe sterk de overeenkomst met het origineel is. Elk potentiële duplicaat is van een selectievakje voorzien, wat het mogelijk maakt items snel te verwijderen, verplaatsen, kopiëren, een andere naam te geven enzovoort. Verwijder of verplaats nooit zomaar duplicaten (zelfs niet met een overeenkomst van 100%) tenzij je absoluut zeker weet dat geen enkel programma het bestand op die locatie nodig heeft!

Drie interfaces van evenzoveel edities: zoek de verschillen!

Instellingen

Dat dupeGuru met een overeenkomstpercentage werkt, geeft al aan dat er met specifieke algoritmen wordt gewerkt. In het Voorkeurenvenster kun je grotendeels zelf bepalen hoe het programma daarbij te werk gaat, bijvoorbeeld door de strengheid van het filter in te stellen en het filtertype te bepalen. Zo kun je de zoektocht bijvoorbeeld beperken tot bestands- of mapnamen (SE), tot EXIF-tijdstempels (PE) of tot bepaalde metatags (ME). Wie echt wil weten waar elke functie voor staat, kan niet zonder de helpfunctie.

Conclusie

Het trio van dupeGuru is snel en flexibel maar zal vooral toch tot zijn recht komen in handen van wat gevorderde gebruikers.

Meer lezen

Wil je niet alleen de binnenkant van je pc opruimen maar ook de buitenkant schoonmaken? In drie simpele stappen krijg je je pc-onderdelen schoon.

De resultatenlijst: snel, maar uitwieden moet je geheel zelf doen!

0 Reactie(s) op: DupeGuru - Op zoek naar duplicaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.