Duurzaamheid een hoop gedoe? Niet met deze 10 duurzaamheids-apps

Door: Stefanie Katzenbauer | 13 oktober 2019 10:04

Duurzaamheids apps
Review

Duurzaamheid, milieu, klimaat en ecologische voetafdruk: het zijn woorden die je tegenwoordig steeds meer om de oren vliegen. Het veranderen van je eetgewoontes en eigenlijk je hele levensstijl is niet makkelijk. Gelukkig kunnen onderstaande apps helpen bij de bewustwording van duurzaamheid, de klimaatverandering en jouw impact op het milieu. En dat allemaal vanaf je luie stoel! Dit zijn de 10 beste duurzaamheids apps.

Oroeco – bereken je ecologische voetafdruk

Oroeco geeft je inzicht in je energieverbruik en jouw eigen ecologische voetafdruk. Daarnaast laat de app je ook zien welke, ogenschijnlijk kleine, handelingen invloed op het klimaat en het milieu hebben. Jouw impact wordt weergegeven in een scorebord waar je kunt zien hoeveel Co2 je bespaart en hoeveel geld. Je afdruk wordt gemeten doordat je vooraf een enquête invult.

(Android/iOS)

Duurzaamheids apps

Good on You– welk kledingmerk is het duurzaamst?

Met Good on You kun je makkelijk zien wat de duurzame score van een kledingmerk of kledingketen is. Ben je bijvoorbeeld altijd al benieuwd geweest of de H&M, Primark en Zara écht zo slecht zijn, of dat ze misschien verbeteringen aangebracht hebben? Dan kun je dat in deze app zien, zelfs terwijl je in de desbetreffende winkel staat. Daarnaast geeft Good on You tips om je oude kleding te doneren of om er juist iets nieuws ervan te maken. Je kunt ook artikelen lezen over merken die hun best doen om de klimaatverandering tegen te gaan.

(Android/iOS)

Duurzaamheids apps

De Groente- en Fruitkalender – Seizoensgroente is duurzamer en goedkoper

Het importeren van groente en fruit die op dat moment niet in het seizoen is, is een belasting voor het milieu. De groente en het fruit moeten immers getransporteerd, vers gehouden en gekoeld worden. Het is daarom beter om alleen groente en fruit te kopen die op dat moment in het seizoen is. Zo bespaar je niet alleen voor jezelf kosten, maar ook voor het transport ervan. In de Groente- en Fruitkalender kun je zien hoe milieuvriendelijk een bepaald soort groente is in een specifieke periode én wat op dit moment de beste en milieuvriendelijkste keuze is. Daarnaast krijg je nog wat bewaartips mee zodat je ook nog eens zo weinig mogelijk voedsel weggooit.

(Android/iOS)

Duurzaamheids apps

Too Good To Go en Olio– tegen voedselverspilling en leuk voor de portemonnee

Over voedselverspilling gesproken: Too Good to Go en Olio zijn twee apps die dit tegengaan. 

Too Good to Go bekijkt op basis van jouw locaties welke horeca en eetgelegenheden zoals koffiezaakjes en supermarkten, op het punt staan voedsel weg te gooien omdat het over de datum dreigt te raken. Deze kun je vervolgens tegen een gereduceerde prijs op komen halen want: verspillen is zonde. In de app zie je wie wat aanbiedt, tegen welke prijs en hoe lang deze aanbieding nog geldt. Soms moet je dus haasten om nog een goede deal te scoren.

(Android/iOS)

duurzaamheids apps

Olio gaat zoals gezegd ook voedselverspilling tegen. Op deze app zie je echter geen winkels, maar mensen die naast jou (en in jouw buurt binnen een straal van 2 km) ook de app gebruiken. Deze mensen kunnen eten weggeven dat al bereidt of over is. Dus stel je hebt nog kliekjes in je koelkast en je gaat morgen op vakantie? Dan kun je in de app een foto plaatsen van het eten en kijken of iemand interesse heeft. Buiten dat je zelf eten kunt plaatsen en op kunt halen, kunnen er ook non-eten producten geplaatst worden zoals shampoo of koffiecapsules.

(Android/iOS)

duurzaamheids apps

Go Green Challenge – Maak elke dag een verschil

Ben je wel in voor een uitdaging? Doe dan mee met de Go Green Challenge. Deze app geeft je dagelijks een uitdaging om te voltooien die uiteindelijk beter is voor het milieu en je helpt duurzamer te leven. Wanneer je de opdracht voltooid hebt, kun je aangeven dat het gelukt is. Zo maak je beetje bij beetje de planeet en jouw leven groener.

(Android/iOS)

duurzaamheids apps

Joulebug – Groen kan zo makkelijk zijn

Joulebug combineert eigenlijk een paar apps zoals die hierboven staan. Joulebug geeft je dagelijkse opdrachten die ‘groen’ zijn. Daarnaast kun je in de app aangeven wanneer je een groene activiteit gedaan hebt zoals de fiets of de trein genomen in plaats van de auto. Of het uitzetten van een lamp wanneer je de kamer verlaat. Met alle groene activiteiten spaar je punten. Daarnaast geeft de app je complimentjes als ‘Look at you and your bad self’, wat het allemaal nog nét iets leuker maakt. Ook geeft de app per groene activiteit aan wat de positieve equivalent ervan is. Bijvoorbeeld: je kleding op het rek laten drogen in plaats van de droger te gebruiken is net zo goed voor het milieu als 6 nieuwe bomen planten of de energie die nodig is voor 428 afbakpizza’s te besparen. Zo ben je al snel stukken groener en milieubewuster bezig dan je dacht! Wil je echt helemaal los gaan? Nodig dan je vrienden en familie uit voor de app en maak er een wedstrijdje van. Wie het groenst ziet (van jaloezie natuurlijk)!

(Android/iOS)

duurzaamheids apps

For Good

Ook in For Good bereken je je ecologische voetafdruk, om eerlijk te zijn adviseren we deze app boven de Oroeco app. For Good is namelijk net iets beter op Nederlandse grond ingesteld. Je begint wederom met een vragenlijst. Op basis hiervan wordt je Co2 uitstoot bepaald. Zo krijg je meteen te zien hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als iedereen er lustig op los leefde zoals jij dat doet. Daarnaast geeft de apps je meteen tips die je laten zien hoe het beter kan. Vervolgens kun je anderen uitdagen om mee te doen met een challenge om je Co2 uitstoot te verminderen.

(Android

duurzaamheids apps

Ecosia - zoek groen, plant een boom

Ecosia is een zoekmachine die volledig gaat over milieubewustzijn. De servers die de zoekmachine draaiende houden, lopen volledig op groene energie. Daarnaast worden er met elke zoekopdracht bomen geplant. Nou denk je wellicht: huh, hoe werkt dat dan? Nou dat zit zo: Ecosia besteedt haar winst uit advertentie-inkomsten om wereldwijd bomen te planten. Daarnaast hebben de ze privacy van hun gebruikers hoog in het vaandel staan. Er worden geen websites opgeslagen en alle verbindingen zijn versleuteld met een SSL-codering. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je moet wennen aan een volledig nieuwe zoekmachine. Ecosia maakt namelijk gebruik van de zoekresultaten van Google. Een leuke extra is dat je rechtsboven kunt zien hoeveel bomen je al geplant hebt door dingen te googelen. Dit hele verhaal klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar hier geldt absoluut: baadt het niet, schaadt het niet.

(Android/iOS)

duurzaamheids apps

Vinted/United Wardrobe - deel je kleding

Ben je gek op nieuwe kleding en gooi je na het opruimen van je kast alles in de textielbak? Niet doen! Misschien heeft iemand anders er wel nog iets aan. Hierbij komen Vinted en United Wardrobe om de hoek kijken. Beide apps zijn erop gemaakt om op een makkelijke en toegankelijke manier tweedehands kleding aan te bieden of te kopen.

In United Wardrobe wordt er meteen om je maten gevraagd. Zo kan de app meteen kleding selecteren die écht past. Mocht je dus een hele berg kleding aan te bieden hebben, dan kun je beide platformen gebruiken om deze aan anderen te slijten. Misschien kom je hier zelf meteen wat nieuws tegen.

United Wardrobe (Android/iOS)

Vinted (Android/iOS)

duurzaamheids apps

0 Reactie(s) op: Duurzaamheid een hoop gedoe? Niet met deze 10 duurzaamheids-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.