E-books downloaden en converteren

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 november 2010 12:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Bent u het zat om stapels boeken mee te nemen op vakantie? De oplossing is simpel! Steeds meer boeken worden namelijk gedigitaliseerd, zodat u ze op uw desktop, notebook of e-bookreader kunt lezen. In dit artikel leggen we uit wat e-books precies zijn en op welke manieren u ze kunt downloaden.

1. E-books

Net als muziek en films in de jaren '90 worden boeken tegenwoordig steeds vaker gedigitaliseerd. Dat biedt ontzettend veel voordelen. Als u vijf dikke boeken op elkaar legt levert dat een behoorlijk gewicht op dat u mee moet sjouwen. Op uw notebook of e-bookreader zet u echter met gemak honderden digitale boeken, die goed zijn voor vele uren leesplezier. Zeker voor mensen die veel onderweg zijn of die ruimte ruimte tekort komen in hun boekenkast is dat erg handig. Online-winkel Bol.com is vorig jaar gestart met de verkoop van e-books, en niet zonder succes. In 2009 werden door Bol sinds de lancering in het najaar ongeveer 63.000 boeken verkocht. Het aanbod is met minder dan vierduizend Nederlandse titels nog niet heel uitgebreid, maar steeds meer uitgeverijen besluiten om digitale versies van hun producten uit te brengen. Bijkomend voordeel is dat u een boek direct kunt downloaden, zodat u niet hoeft te wachten op uw bestelling. Daarnaast wordt er op drukkosten bespaard, waardoor e-books meestal voordeliger zijn dan normale boeken. Sommige auteurs weigeren medewerking te verlenen, zoals J.K. Rowling, de bekende schrijfster van de Harry Potter-reeks. Toch zijn ook haar boeken op verschillende downloadnetwerken beschikbaar, omdat de bladzijden door gebruikers worden gescand en geüpload. Naast Bol.com bieden ook de online winkels van Bruna, Selexyz en Van Stockum e-books aan.

Webwinkel Bol.com heeft al aardig wat digitale boeken in zijn assortiment.

2. E-bookreaders

Een e-bookreader is een slim apparaat waarmee u op een prettige manier uw favoriete titels kunt lezen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van de E Ink-technologie is de leeservaring grotendeels vergelijkbaar met die bij een papieren boek. Het scherm geeft geen licht zoals lcd- en led-schermen dat doen. Hierdoor is het veel minder vermoeiend om tekst op een e-bookreader te lezen dan op een gewoon beeldscherm. Bovendien reflecteert het scherm niet meer licht dan papier, zodat u ook rustig een boek in de tuin kunt lezen. Verder zijn de apparaten zeer zuinig, waardoor ze met één batterijlading een grote hoeveelheid pagina's kunnen tonen. Een reader gebruikt namelijk alleen stroom bij het opbouwen van een pagina, waarna de letters zichtbaar blijven op het digitale papier. E-bookreaders zijn vanaf ongeveer tweehonderd euro te koop. Duurdere modellen hebben extra functies, zoals een kaartslot, aanraakscherm, draadloze verbinding of ondersteuning van audio voor luisterboeken. Verder is de schermgrootte van belang voor het bepalen wat een goede keuze voor u is. De meeste apparaten hebben een scherm van zes inch, maar er zijn ook grotere modellen te koop. Voor de goede orde: u kunt digitale boeken ook op uw pc of notebook lezen, net als op een iPad, een iPhone en diverse andere smartphones.

Elektronicafabrikant Sony maakt verschillende modellen e-bookreaders.

3. Bestandsformaten

Als er een nieuwe productgroep op de markt komt, verschijnen er meestal verschillende standaarden voor. Misschien herinnert u zich de digitale oorlog tussen blu-ray en HD-dvd nog wel, waarbij het laatstgenoemde formaat uiteindelijk sneuvelde. Een soortgelijke strijd dreigt nu ook op het gebied van e-books te ontstaan. Nederlandse winkels bieden boeken hoofdzakelijk in het digitale epub-formaat aan. Dit is een prettig bestandstype, omdat het digitale boek zich daarbij aanpast aan de grootte van uw scherm. Hierdoor hoeft u niet horizontaal te scrollen. Bij de aanschaf van een e-bookreader is het raadzaam om te controleren of dit bestandstype door het apparaat wordt ondersteund. Andere formaten zijn onder andere mobi, pdf, txt en html. Als u e-books via een winkel koopt, zijn ze voorzien van DRM-beveiliging (Digital Rights Management). Dit houdt in dat u het materiaal niet zomaar naar andere apparaten kunt kopiëren. Er is een gebruikersaccount aan de digitale boeken gekoppeld, wat uitlenen aan andere personen zeer lastig maakt. Het is goed om te weten dat sommige e-bookreaders niet met bestandsformaten overweg kunnen die DRM bevatten, terwijl ze dezelfde bestandstypen wel openen als die niet van beveiliging zijn voorzien.

4. Adobe Digital Editions

Om digitale boeken op uw pc te lezen, hebt u software nodig. De gratis tool Adobe Digital Editions is hier een zeer geschikt voorbeeld van. Ook wanneer u middels DRM beveiligde boeken wilt overzetten naar een e-bookreader, kunt u met dit programma uit de voeten. Met Digital Editions is het mogelijk om de autorisatie te regelen van uw computer en de e-bookreader. Surf naar Adobe en klik op de knop Installeren. Bevestig met Ja en doorloop de wizard door telkens op Volgende te klikken. Als u aangeeft dat u akkoord gaat met de licentievoorwaarden, opent het programma direct. U gebruikt de Instellingenassistent om een Adobe-id aan te maken. Die hebt u nodig om DRM-beveiligde e-books te openen en eventueel te kopiëren naar uw mobiele apparaten. Als u uitsluitend rechtenvrije e-books wilt lezen, hoeft u zo'n account dus niet aan te maken. Klik indien nodig op Doorgaan en vervolgens op Online verkrijgen. Kies voor Maak een Adobe-account en vul minimaal alle velden in waar een rood sterretje achter staat. Let op dat u het opgegeven e-mailadres daadwerkelijk gebruikt om uw online aankopen bij webwinkels te doen. Anders kan uw digitale boek in veel gevallen niet worden geautoriseerd en is het onbruikbaar. Ga terug naar Adobe Digital Editions en vul de juiste gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord in. Bevestig met Voltooid, waarna u terechtkomt in het hoofdvenster van de software. Sluit eventueel uw e-bookreader aan, zodat u het programma met het leesapparaat kunt autoriseren. Vervolgens doorloopt u het synchronisatieproces.

Met Adobe Digital Editions kunt u digitale boeken lezen en ze naar draag­bare e-book­lezers kopiëren.

5. E-books lezen

U kunt nu e-books openen met het epub- en het pdf-formaat. Navigeer naar Bibliotheek, Item aan bibliotheek toevoegen. Zoek vervolgens een e-book op en bevestig met de knop Openen, waarna de voorkant van het boek in de bibliotheek verschijnt. Op die manier voegt u uw volledige collectie toe. Dubbelklik op de titel van een boek dat u wilt lezen. Met behulp van de pijltjestoetsen slaat u een bladzijde om. Aan de linkerkant ziet u de hoofdstukken staan. Bovenaan hebt u de mogelijkheid om rechtstreeks naar een bepaalde pagina te navigeren en een bladwijzer te maken. De laatstgenoemde optie is handig als u wilt markeren waar u in het boek bent gebleven. Gebruik de knoppen Tekst verkleinen en Tekst vergroten om de lettergrootte aan te passen. Om uw digitale collectie te beheren, klikt u rechtsboven op de knop Ga naar weergave Bibliotheek. Via het uitrolmenu rechtsboven sorteert u alle items op bijvoorbeeld titel, auteur en uitgever. Als u een geschikte e-bookreader op uw pc hebt aangesloten, kunt u deze moeiteloos vullen. U sleept de bestanden simpelweg naar het leesapparaat. Verder ziet u virtuele boekenplanken staan. Hierop geeft u aan welke titels u onlangs hebt gekocht of al hebt uitgelezen. Klik op het plus-pictogram om een nieuwe boekenplank toe te voegen.

U bepaalt zelf de lettergrootte van de tekst.

1 Reactie(s) op: E-books downloaden en converteren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 december 2013 12:46 Anoniem
  Zijn er e-readers waarmee ik rechtstreeks via wifi of 3G of 4G boeken kan downloaden? Kan ik die bij thuiskomst ook op de pc zetten? U gaat in de uitleg er teveel vanuit dat je alles via de pc doet. Maar op vakantie zijnde is het ook fijn om rechtstreeks een boek te kunnen downloaden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.