E-books downloaden en converteren

Door: maikel-dijkhuizen | 24 november 2010 12:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

6. Calibre

Hoewel Adobe Digital Editions een gebruiksvriendelijk programma is, kent het ook een groot nadeel. De software ondersteunt namelijk uitsluitend de formaten epub en pdf. Als u over veel titels beschikt die niet zijn voorzien van DRM-beveiliging, dan is het freewareprogramma Calibre een prima tool. Hiermee opent u namelijk nagenoeg alle bestandstypen, waardoor u uw verzameling optimaal kunt beheren. Zo worden onder andere de formaten epub, mobi en pdb ondersteund. Daarnaast kunt u de bestanden synchroniseren met diverse e-bookreaders. Surf naar de website van Calibre en klik rechtsboven op Download. Kies Windows, Windows installer en bewaar het bestand op uw harde schijf. Overigens zijn van dit programma ook versies voor Linux en Mac OSX beschikbaar. Open het msi-bestand en klik op Uitvoeren. Zet een vinkje voor de licentievoorwaarden en bevestig met Install. U komt nu vanzelf in de installatiewizard van Calibre terecht. Selecteer in het uitrolmenu Dutch en bepaal de locatie waar u de boeken wilt bewaren. In het volgende scherm geeft u indien nodig aan welke e-bookreader u gebruikt. Klik ten slotte op Finish, waarna het programma daadwerkelijk wordt gestart.

Het is prettig dat u Calibre ook in het Nederlands kunt gebruiken.

7. Boeken openen

De werking van Calibre is gemakkelijk te doorgonden. Aan de linkerkant ziet u verschillende categorieën waaronder u het materiaal kunt sorteren. Aan de bovenkant bedient u het programma door middel van de knoppenbalk. Klik op de knop Voeg boeken toe en zoek de locatie van uw e-books op. Het is mogelijk om meerdere titels tegelijk te importeren. Calibre brengt ze overzichtelijk voor u in kaart. U downloadt eenvoudig extra informatie over een bepaalde titel, zoals een samenvatting, het ISBN-nummer en de uitgiftedatum. Dit regelt u door de metadata uit een online database te halen. Selecteer een titel in het overzicht en klik op de knop Bewerk metadata. Via Download metagegevens van de server wordt de ontbrekende informatie ingevuld. Als het goede boek is gedetecteerd, bevestigt u met OK. Eventueel kunt u ook de omslag van het boek downloaden. Sluit het dialoogvenster door wederom op OK te drukken. Wilt u een boek lezen in Calibre? Klik dan op het pictogram met het vergrootglas. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster op het beeldscherm, waarmee u door het e-book bladert. U beschikt hierbij over dezelfde mogelijkheden als bij Adobe Digital Editions.

Calibre ondersteunt ontzettend veel bestandsformaten.

8. Kranten

U hoeft Calibre niet uitsluitend te gebruiken voor het lezen van e-books. Het is ook mogelijk om u te abonneren op de digitale versie van een krant of op een nieuwssite. U kunt uw e-bookreader met deze informatie synchroniseren. Klik in het menu op de knop Download nieuws en dubbelklik op Dutch. Selecteer de krant of website waarvan u regelmatig nieuws wilt ontvangen, zoals De Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw of Nu.nl. Plaats een vinkje voor Plan voor download. Geef aan hoe vaak en op welk tijdstip u het nieuws wilt ontvangen. Houd er rekening mee dat Calibre wel open moet staan op uw computer als u iedere dag het gewenste leesvoer binnen wilt halen. Sluit het dialoogvenster via Save. De kranten verschijnen vervolgens automatisch op het gewenste tijdstip in het hoofdvenster van het programma. Standaard wordt hier het epub-formaat voor gebruikt. Heeft een ander bestandstype uw voorkeur? Navigeer naar Voorkeuren, selecteer een ander formaat achter Voorkeur uitvoer formaat en sluit af met OK.

Abonneer uzelf op een digitale krant.

Dankzij Calibre blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

9. E-books converteren

Stel dat u over een mooi e-book beschikt, maar dat het formaat niet door uw e-bookreader wordt ondersteund. U kunt het dan met geen mogelijkheid lezen en dat is natuurlijk zonde. Gelukkig beschikt Calibre over een functie om bestandsformaten te converteren, al is dat alleen mogelijk bij e-books die geen DRM bevatten. Selecteer een titel in het hoofdvenster en klik op de knop Converteer boeken. Geef rechtsboven achter Uitvoer formaat het gewenste bestandstype aan. Het is mogelijk om de inhoud van het nieuwe bestand te wijzigen, zoals de boekomslag, de lettergrootte en de regelgrootte. Bevestig met OK om het converteerproces te starten. Het duurt enige tijd voordat de opdracht is voltooid. U ziet het nieuwe formaat in het rechterdeelvenster verschijnen, zodra u de juiste titel aanklikt. Als u meerdere boeken tegelijk wilt omzetten naar een ander formaat, dan is dat geen probleem. U selecteert in dat geval de betreffende e-books en klikt op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar Converteer boeken, Converteer groep en vult u het juiste uitvoerformaat in.

Rechtsboven selecteert u het juiste uitvoerformaat.

Legaal of illegaal?

De wetgeving rond e-books steekt anders in elkaar dan die met betrekking tot muziek en films. U mag geen volledige digitale boeken downloaden die nog verkrijgbaar zijn en waarop auteursrecht berust. Daarnaast is het niet toegestaan om de bestanden openbaar te maken, ook al hebt u ze bij een webwinkel aangeschaft. Download dus alleen gratis e-books van websites, Bittorrent en uit nieuwsgroepen als ze vrij zijn van rechten of niet meer verkrijgbaar zijn in de winkel. In het laatste geval maakt het niet uit of het auteursrecht nog van toepassing is. Overigens moet u met het gebruik van Bittorrent oppassen. Hiermee deelt u namelijk direct bestanden met andere gebruikers, waardoor u al snel illegale handelingen verricht. Gebruik dit downloadnetwerk daarom uitsluitend om rechtenvrije bestanden binnen te halen. Op internet zijn handleidingen te vinden om DRM van e-books te verwijderen, zodat ze zonder beperkingen naar een ander formaat kunnen worden geconverteerd. Het is echter onduidelijk of dit legaal of illegaal is, omdat de wet hier weinig helderheid over verschaft. Inmiddels is Stichting Brein een offensief gestart tegen de verspreiders van illegale e-books. Zo houdt de anti-piraterijorganisatie de online handelsplaatsen Marktplaats en Speurders nauwlettend in de gaten, om te zien of adverteerders geen illegale content aanbieden.

1 Reactie(s) op: E-books downloaden en converteren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 december 2013 12:46 Anoniem
  Zijn er e-readers waarmee ik rechtstreeks via wifi of 3G of 4G boeken kan downloaden? Kan ik die bij thuiskomst ook op de pc zetten? U gaat in de uitleg er teveel vanuit dat je alles via de pc doet. Maar op vakantie zijnde is het ook fijn om rechtstreeks een boek te kunnen downloaden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.