E-books downloaden en converteren

Door: maikel-dijkhuizen | 24 november 2010 12:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

10. Project Gutenberg

U kunt e-books natuurlijk aanschaffen bij een webwinkel, maar het is goed om te weten dat ook elders op internet interessant materiaal valt te ontdekken. Surf maar eens naar de website Gutenberg. U vindt hier meer dan dertigduizend gratis e-books, die niet meer auteursrechtelijk zijn beschermd of die door de schrijvers op vrijwillige basis beschikbaar zijn gesteld. De oprichter van Project Gutenberg startte al in 1971 met het digitaliseren van boeken. De collectie omvat voornamelijk Engelstalig werk, maar er zijn ook Nederlandse boeken te vinden. Klik op de genoemde website op Book search (bovenaan) om geavanceerde zoek­opdrachten uit te voeren. Kies voor Top downloads als u een overzicht wilt zien van de populairste titels van de dag. Wanneer u alleen geïnteresseerd bent in het Nederlandstalige aanbod, navigeert u naar Book catalog, Dutch. Vervolgens verschijnt er een overzicht met voornamelijk (eeuwen)oude werken, gerangschikt op alfabetische volgorde. Zodra u iets leuks hebt gevonden, klikt u op de titel. Onderaan de pagina kunt u het boek in verschillende bestandsformaten downloaden, zoals epub en mob. Klik hiervoor op de juiste downloadlink.

Project Gutenberg omvat een gigantische online bibliotheek vol e-books.

11. Bittorrent

Het aanbod van e-books op het populaire downloadnetwerk Bittorrent is enorm. Er zijn voornamelijk illegale versies van recente boeken beschikbaar, maar als u goed zoekt zijn er ook rechtenvrije bestanden te vinden, die u zonder probleem kunt downloaden. De torrentwebsite Mininova verwijderde vorig jaar in opdracht van Stichting Brein alle hyperlinks naar auteursrechtelijk beschermde bestanden. U zou er dus vanuit mogen gaan dat u middels deze website probleemloos torrentbestanden van e-books kunt binnenhalen. Voor een compleet overzicht gaat u naar Browse categories, Books, Ebooks. Open een boek dat uw interesse wekt en klik op Download this torrent. Bewaar het bestand ergens op uw harde schijf. Op The Pirate Bay is een completer aanbod van e-books te vinden. Via Browse torrents, E-books kunt u door de de collectie bladeren en via de zoekfunctie kunnen Nederlandstalige boeken worden gezocht, zoals bijvoorbeeld 'Komt een vrouw bij de dokter', 'Harry Potter' en 'Nachtschade'. Bedenk wel dat de meeste e-books op The Pirate Bay illegaal zijn!.

The Pirate Bay biedt voornamelijk torrentbestanden aan van boeken die auteursrechtelijk zijn beschermd.

12. Torrents downloaden

Het Bittorrent-programma µTorrent doet geen grote aanslag op het systeemgeheugen en haalt gemakkelijk torrents voor u binnen. Op die manier downloadt u simpel e-books die u bijvoorbeeld op Mininova hebt gevonden. Surf naar de website uTorrent en klik op Free download. Start het exe-bestand en klik op Uitvoeren om de software te installeren. Zorg ervoor dat u de Nederlandse taal selecteert en doorloop de installatiewizard door telkens op Volgende te klikken. Navigeer nu naar Opties, Voorkeuren, Mappen. Selecteer de gewenste locaties om de tijdelijke en gedownloade bestanden te bewaren. Sluit het venster met Toepassen en OK. Om het downloadbestand te starten dubbelklikt u op een torrentbestand en bevestigt u met OK. U ontvangt rechtsonder in uw beeldscherm een melding als de opdracht is uitgevoerd.

Zodra u dubbelklikt op een torrentbestand, wordt het direct geïmporteerd binnen µTorrent.

13. Nieuwsgroepen

Ook in nieuwsgroepen zijn veel e-books te vinden. De bijbehorende downloadmethode heeft als voordeel dat u geen bestanden deelt, wat met Bittorrent wel het geval is. Daarnaast bent u niet afhankelijk van de uploadsnelheid van andere gebruikers en downloadt u bestanden op een constante snelheid. E-books zijn meestal erg compact, waardoor ze met behulp van nieuwsgroepen binnen een mum van tijd op uw computer staan. Het is wel een vereiste dat u toegang hebt tot een nieuwsserver. Sommige internetproviders bieden gratis ondersteuning, maar als u voor goede kwaliteit gaat, neemt u een abonnement op een betaalde nieuwsserver. Een dergelijke server biedt u namelijk langer de tijd om bestanden te downloaden vanaf het moment dat ze in het downloadnetwerk beschikbaar zijn. Bovendien is de kans op incomplete downloads aanzienlijk kleiner. Sommige aanbieders, zoals Giganews en Hitnews, kunt u voor een beperkte periode gratis uitproberen.

De bekende nieuwsserverdienst Giganews kunt u gratis uitproberen.

14. GrabIt

Naast een nieuwsserver hebt u ook een speciaal programma nodig om de bestanden te downloaden. Ga naar de website van GrabIt en klik op Free download. Start het exe-bestand en volg de stappen in de installatiewizard. Als u GrabIt voor het eerst opent, dient u het eerst te configureren. Vul het adres van uw nieuwsserver in, klik in het hoofdvenster met uw rechtermuisknop op Default server en kies Server Properties. Vul alle ontbrekende gegevens van de gebruikte nieuwsserver in en bevestig met OK. Het enige dat u nu nog nodig hebt, is een nzb-bestand van een digitaal boek. Met behulp van dit bestandstype haalt GrabIt de benodigde data binnen. Ga naar Binsearch en probeer met verschillende zoektermen een mooi e-book te vinden. Zet een vinkje voor het juiste onderdeel en klik op Create NZB. Bewaar het bestand op uw harde schijf en dubbelklik erop om het downloadproces in GrabIt te starten. Als u veel met nieuwsgroepen wilt downloaden, is het handig om eens een kijkje te nemen in de database van FTD, waar u ook veel e-books kunt vinden. Surf voor instructies naar FTD.

In de database van FTD vindt u veel e-books. Let wel goed op, want een flink aantal ervan betreft illegale kopieën.

1 Reactie(s) op: E-books downloaden en converteren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 december 2013 12:46 Anoniem
  Zijn er e-readers waarmee ik rechtstreeks via wifi of 3G of 4G boeken kan downloaden? Kan ik die bij thuiskomst ook op de pc zetten? U gaat in de uitleg er teveel vanuit dat je alles via de pc doet. Maar op vakantie zijnde is het ook fijn om rechtstreeks een boek te kunnen downloaden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.