Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

E-mail exporteren en importeren doe je zo

Door: Robbin Ooijevaar | 02 juli 2015 15:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Misschien begint het mailprogramma dat je gebruikt om e-mails mee te lezen te verouderen. Door je mails te archiveren of exporteren heb je een back-up achter de hand. Deze kun je vaak gebruiken om over te stappen naar een nieuwe pc of andere mailclient, bijvoorbeeld Windows 8 Mail-app.

01 Nieuwe computer

Als je je mail wilt overzetten of veiligstellen, kan dit op diverse manieren. De manier die je kiest, hangt af van wat je wilt bereiken. Heb je een nieuwe computer met Windows 8.1 en werkte je op je oude computer met Outlook Express of Windows Live Mail? Dan kun je besluiten om de oude berichten te archiveren in een doorzoekbaar archiefbestand. Het is ook mogelijk de oude mailtjes in de Windows 8.1 Mail-app te krijgen. Verder kun je Windows Live Mail als programma installeren op je nieuwe computer en hierin de berichten importeren. En misschien wil je wel overstappen op webmail van Outlook.com of Gmail? Kortom: veel mogelijkheden en keuzes!

02 Export en import

Met exporteren haal je mail uit een mailprogramma. Een goede export kan dienstdoen als back-up; die heb je nodig om je berichten over te zetten naar een andere computer. Bewaar de geëxporteerde berichten dus bij voorkeur op een extern opslagmedium, bijvoorbeeld een externe harde schijf of grote usb-stick. Je kunt de export ook veiligstellen in een clouddienst zoals Dropbox of OneDrive.

Het grootste probleem van mail overzetten of migreren is dat er veel wegen naar Rome leiden. Het gaat heel snel en eenvoudig of je bent er zeer lang mee bezig. We belichten de meest gangbare wegen. Door creatief te combineren en experimenteren kom je in vrijwel alle scenario's tot een goed eindresultaat.

03 Dezelfde mailclient

Op je nieuwe computer kun je de berichten importeren. Dit werkt het eenvoudigst als je hier over hetzelfde mailprogramma beschikt. Overstappen van Thunderbird op je oude computer naar Thunderbird op je nieuwe computer is dus eenvoudig (zie tip 12). Dit geldt ook voor Windows Live Mail naar Windows Live Mail en van Outlook naar Outlook.

Van Outlook Express naar Outlook Express lukt meestal niet, omdat je nieuwe computer waarschijnlijk Windows 7 of Windows 8.1 draait. Hiervoor is Outlook Express niet beschikbaar. Wel kun je overstappen van Outlook Express naar Windows Live Mail (of een andere mailclient).

Als je verandert van mailclient-A naar mailclient-B, hebben we het over migreren. Voor sommige migraties is een handige wizard beschikbaar, bijvoorbeeld als je de Windows 8.1 Mail-app gaat gebruiken.

04 Webmail

Je hoeft je e-mail niet per se naar een e-mailprogramma te migreren. Je kunt ook overstappen van Windows Live Mail op je computer naar Gmail of Outlook.com. Beide webmaildiensten werken in de cloud: de berichten staan op internet en het programma (de webmaildienst) ook. Je kunt je e-mail benaderen vanuit elke webbrowser of de mail ophalen met een mailprogramma. Voor de overstap naar Outlook.com is een goede migratiewizard beschikbaar. De 'nieuwe' Windows 8.1 Mail-app kun je eenvoudig koppelen aan Outlook.com of Gmail.

Mail in de cloud

Een van de voordelen van migreren naar de cloud is dat je nooit meer mail hoeft over te zetten naar je volgende computer: je mail blijft in de cloud. Overstappen naar de webmaildienst Gmail of Outlook.com heeft nog een zeer aangenaam voordeel ten opzichte van een klassiek mailprogramma: je postvakken zijn overal beschikbaar en identiek, in een webbrowser, de Windows 8.1 Mail-app (mits zodanig ingesteld) en op je tablet of smartphone. Dit geldt ook voor je contactpersonen.

Onafhankelijke cloud

Mail en contactpersonen in de cloud wil je het liefst niet beperken tot één fabrikant of merk. Dit wordt steeds lastiger omdat diensten, software/besturingssysteem en hardware met elkaar verweven zijn. De grootste spelers van dit moment zijn:

Microsoft

Cloudplatform: Outlook.com

Hardware: Windows Phone

Google

Cloudplatform: Gmail

Hardware: Google Nexus en andere Android-toestellen

Apple

Cloudplatform: iCloud

Hardware: iPhone en iPad

De platforms kun je grotendeels door elkaar gebruiken. Zo krijg je Gmail en Outlook.com probleemloos op alle apparatuur aan de praat. Apple iCloud is voornamelijk bedoeld voor iOS-apparatuur. Om mail en contactpersonen op andere apparatuur aan de praat te krijgen is vaak een tussenstap nodig. Outlook.com en Gmail hebben wat dit betreft een streepje voor, iets om mee te nemen in je keuze als je volledig wilt overstappen naar een clouddienst.

1 Reacties op: E-mail exporteren en importeren doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 jaar, 2 maanden geleden
  Hoe exporteer je webmail naar een e-mailprogramma op je pc?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.