E-mail overzetten naar Windows 7

Door: Kees Krick | 27 september 2010 12:03

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Als u overstapt naar Windows 7, wilt u vast uw bestaande e-mailberichten niet kwijtraken. Dat kan door ze over te zetten naar Windows Live Mail. Verder is het wel zo handig om meteen alle contactpersonen en de instellingen van uw e-mailaccounts mee te nemen. Wij laten zien hoe het werkt en dat het niet ingewikkeld is.

Voordat u overstapt

Als u op dit moment Outlook Express of Windows Mail gebruikt, verloopt het bewaren van uw gegevens in drie stappen. Want behalve de e-mailberichten zelf, is het wel zo handig om ook de instellingen van uw e-mailaccount(s) en de contactgegevens in het adresboek mee te nemen. Deze drie soorten gegevens worden in losse stappen bewaard en daarna afzonderlijk in Windows Live Mail geladen. Wij laten in deel 3 zien hoe u gegevens vanuit (Office) Outlook overzet. Daar zijn enkele gratis hulpprogramma's bij nodig. Om bij een overstap niets kwijt te raken, is het essentieel dat u uw persoonlijke gegevens veiligstelt voordat u de upgrade uitvoert of uw oude computer bij het grofvuil zet.

Deel 1: Gegevens van Outlook Express bewaren

01. Een veilige plek

De gegevens uit Outlook, Outlook Express of Windows Mail gaat u in deze cursus in een map bewaren. Op die manier zijn ze eenvoudig over te zetten naar Windows Live Mail. Gebruik het liefst een externe schijf of usb-stick. Bewaar de bestanden in geen geval op de Windows-schijf, want als u dan de boel opnieuw installeert bent u alsnog alles kwijt! Zit er een tweede schijf in uw pc, dan kunt u alles daar neerzetten. Om vergissingen te voorkomen, adviseren wij toch om een externe schijf of usb-stick te gebruiken.

02. Adresboek en e-mailaccounts bewaren

We beginnen met het bewaren van het adresboek van Outlook Express. Start het programma op en ga naar Extra / Adresboek. Daar bewaart u in één klap al uw contacten via de optie Bestand / Exporteren / Adresboek (WAB). Belangrijk is dat u dit bestand op een veilige plek bewaart, waarvandaan u ze straks weer kunt importeren. Een externe schijf of usb-stick is een prima keuze. Daarna is uw e-mailaccount aan de beurt. Sluit het adresboek af en kies voor Extra / Accounts. Hier ziet u het e-mailaccount dat u hebt ingesteld. Het kunnen er trouwens meerdere zijn, als dat zo is moet wat nu volgt per account gebeuren. Wat u ziet zijn de instellingen die nodig zijn om mail te ontvangen en te versturen met uw e-mailaccount. Deze instellingen zijn straks in Windows 7 hetzelfde, vandaar dat we ze gaan bewaren. Selecteer een e-mailaccount, klik op de knop Exporteren en geef aan waar het bestand bewaard moet worden. De instellingen worden bewaard als een iaf-bestand en u kunt ze gerust in dezelfde map neerzetten als het wab-bestand (adresboek).

Bewaar het adresboek van Outlook Express als een wab-bestand.

Per e-mailaccount alle instellingen in een iaf-bestand bewaren.

03. E-mail bewaren

Kies in Outlook Express voor Extra / Opties en ga naar tabblad Onderhoud. Klik iets onder het midden op de knop Archiefmap. Een nieuw venster opent, waarin u de naam van de map ziet waarin uw post bewaard wordt. Deze mapnaam is nogal lang en we gaan u natuurlijk niet vragen deze te noteren om hem vervolgens ergens over te tikken. Dat is ook nergens voor nodig. Druk eenvoudigweg een paar keer op de Tab-toets totdat u ziet dat de mapnaam gemarkeerd is. Schiet u er per ongeluk voorbij? Geen probleem, ga gewoon door met op de Tab-toets drukken. Nu de mapnaam gemarkeerd is, gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+C om hem naar het klembord te kopiëren. Belangrijk is dat u Outlook Express nu afsluit. Start daarna Windows Verkenner op en zet via Beeld / Werkbalken de Adresbalk aan. Klik vervolgens met links in het adresvak en gebruik toetscombinatie Ctrl+V om de zojuist gekopieerde mapnaam (uit Outlook Express) in dit adresvak te plakken. Druk daarna op de Enter-toets en u ziet een rijtje dbx-bestanden in de map staan, daar bewaart Outlook Express al uw berichten in. Kopieer het hele rijtje bestanden naar een map op de usb-stick of externe schijf, bijvoorbeeld waar u daarnet de andere bestanden hebt bewaard.

Via Outlook Express is te achterhalen waar het uw berichten opslaat.

04. Overzetten vanuit Windows Mail

Vanuit Windows Mail (Windows Vista) werkt het net even anders dan we hiervoor beschreven voor Outlook Express. Berichten kunt u ditmaal rechtstreeks exporteren via de menuoptie Bestand / Exporteren / Berichten / Microsoft Windows Mail, waarna u een map op het externe medium aanwijst. Daarna bewaart u de contactpersonen via menuoptie Bestand / Exporteren / Windows Contactpersonen / vCards (map met .vcf-bestanden). Elke contactpersoon wordt als een los vcf-bestand bewaard in de map die u aanwijst. Tot slot bewaart u per e-mailaccount de instellingen via Extra / Accounts / Exporteren.

Als u een upgrade doet vanaf Windows Vista, dus zonder uw computer volledig opnieuw te installeren, zal Windows Live Mail in veel gevallen spontaan de berichtmappen van Windows Mail ontdekken. Die staan dan namelijk nog ergens op schijf. Mocht Windows Live Mail de berichten al geïmporteerd hebben, dan hoeft u dat niet nog een keer te doen. Toch is het verstandig om voordat u aan een upgrade in welke vorm dan ook begint, altijd uw berichten, contactpersonen en e-mailaccounts te exporteren en deze op een extern medium te bewaren. Schakelt u bijvoorbeeld over van 32 bits naar 64 bits of andersom, dan wordt toch een nieuwe installatie gedaan en gaan uw oude e-mailgegevens (en meer) verloren.

1 Reactie(s) op: E-mail overzetten naar Windows 7

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 maart 2014 14:05 Anoniem
  Hallo allen.

  Ik heb alles geïmporteerd vanaf XP outlook express 6 naar windows 7 windows live mail. Alles is gelukt, maar de geïmporteerde map onder opslagmappen blijft leeg…
  Echter, als ik een zoek opdracht doe, is er wel van alles te vinden.
  Heb ik het naar een verkeerde locatie geïmporteerd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.