Easy Computing Backup & Recovery 10

Door: Edmond Varwijk | 10 september 2010 14:29

Apps & Software

Easy Computing Backup & Recovery is de Nederlandse vertaling van Paragon Backup & Recovery. Het product is een alternatief voor bijvoorbeeld True Image, dat tot enige tijd geleden ook onder Easy Computing-vlag werd uitgebracht. De oorspronkelijke maker Acronis brengt de Nederlandstalige versie van True Image nu zelf uit, vandaar dat Backup & Recovery dat gat nu opvult.

Van Backup & Recovery verschijnen twee versies: een goedkopere Home Edition en een iets uitgebreidere en duurdere Professional Edition. Backup & Recovery biedt de mogelijkheid gegevens te back-uppen en te herstellen. En ook een hele partitie of harde schijf kan worden veiliggesteld en daarna worden gebruikt om de computer te herstellen na een crash, of gewoon om de pc terug te brengen in een eerdere staat. Het kan een losse schijf/partitie helemaal kopiëren, of (alleen in de Professional Edition) het hele computersysteem kopiëren naar een virtuele machine voor VMware of Microsoft VirtualPC. Ook kan het een Windows-installatie uit een andere computer zo aanpassen dat deze daarna gebruikt kan worden in de pc waaraan de schijf gekoppeld is. Daarbij biedt Backup & Recovery bij ieder van deze onderdelen veel opties voor maatwerk en heeft het een eigen scripttaal waarmee veel handelingen als script kunnen worden bewaard en daarna via de taakplanner weer uitgevoerd.

De Professional Edition kan een computer omzetten in een virtuele machine.

Daarnaast biedt Backup & Recovery een aantal functies die niet direct voor back-up of systeemherstel noodzakelijk zijn, maar wel handig om erbij te hebben. Dit zijn onder meer functies om partities groter of kleiner te maken, vrije ruimte te creëren en schijven te controleren.

Weerbarstig

Functionaliteit genoeg, maar toch zijn we nog niet overtuigd. Het probleem is de gebruiksvriendelijkheid. Hoewel de gebruiker kan kiezen tussen een snelle modus met veel wizards en een meer technische interface met alle opties, blijft het lastig het programma te gebruiken. Dit komt deels door de matige kwaliteit van de vertaling, met veel kromme zinnen en ‘nieuwe’ begrippen, maar ook doordat het hele product gewoon weerbarstig is om te gebruiken. Voorbeeld: de systeemback-up die na de installatie start, vraagt nadrukkelijk om een usb-stick voor de gegevensopslag. Pas als u deze meldingen negeert, ontdekt u dat het programma ook best een bestaande harde schijf wil verkleinen om de gegevens op een verborgen partitie (de ‘back-upcapsule’ geheten) te plaatsen.

Woorden als ‘insluitmaskers’ maken het gebruik van Backup & Recovery er niet eenvoudiger op.

We lopen ook tegen onverwachte foutmeldingen of verwarrende vensters aan. Bovendien is er overal heel veel tekst. Ongetwijfeld bedoeld om dingen te verduidelijken, vaak tevergeefs vanwege opnieuw vreemd taalgebruik.

Het kostte ons meerdere dagen én hulp van de leverancier om te ontdekken hoe we de back-ups ook op een netwerkschijf kunnen plaatsen. Onze pogingen werden ten eerste bemoeilijkt door het ontbreken van een manier eenvoudig naar de NAS te kunnen bladeren. En ten tweede doordat het invoerveld voor de back-upnaam alleen letters accepteert en dus ook geen mogelijkheid biedt om een netwerkadres (met schuine strepen) in te voeren.

Backup en Recovery compenseert gebrek aan duidelijkheid en gebruiksvriendelijkheid met heel veel tekst en uitleg in de interface, die daardoor nog onoverzichtelijker wordt.

Conclusie

Backup & Recovery valt op door veel functionaliteit met een hoog ‘nerd-gehalte’. Het product kan veel, maar maakt het lastig die functionaliteit te ontsluiten door het taalgebruik en de matige interface. De oorspronkelijke softwaremakers bij Paragon zouden eens flink de bezem door het product moeten halen, en daarna moeten bedenken hoe ze de gebruiker gaan helpen bij het gebruik. Wellicht kan Easy Computing ze daarbij helpen.

Easy Computing Backup & Recovery 10

Prijs Home Edition: € 29,95; Professional Edition: € 49,95

Taal Nederlands (handleiding pdf)

Medium 252 MB download of 1 cd

Proefversie Niet beschikbaar

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen 300MHz-processor, 256 MB RAM, 150 MB harde-schijfruimte

Maker Easy Computing

Oordeel 6/10

Pluspunten

Systeem- en databack-up

Functionaliteit

Nederlandstalig

Minpunten

Vertaling

Gebruiksvriendelijkheid

Bootdisk complex (veel functies, matig gebruiksvriendelijk)

0 Reactie(s) op: Easy Computing Backup & Recovery 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.