Easy Computing SaveMe 3.0

Door: Edmond Varwijk | 09 juni 2010 14:23

Apps & Software

SaveMe bewaart automatisch de hele pc op een externe usb-schijf. Het belooft daarmee dat de gebruiker altijd kan beschikken over een actuele back-up. Na de installatie is het echter zoeken naar het programma. Er staat niets in het startmenu, niets op het bureaublad.

In het systeemvak is een nieuw pictogram verstopt, maar reageren op de opties in het snelmenu doet het niet. Toch is dit de entree tot SaveMe, iets anders is er niet. Als we met de muis over het pictogram hangen, zien we dat er reeds aan een back-up wordt gewerkt. Wat er precies in die back-up zit, is echter een raadsel. Evenals wanneer die klaar zal zijn. Wanneer de back-up vordert, ontdooien ook de communicatieve vaardigheden van SaveMe. Veel duidelijkheid schept dat echter nog niet, wat betekent (na een paar uur back-uppen) de melding: “Beschermde gegevens: Bezig met berekenen” of “Beschermd vanaf: (N.v.t)”?

Dit informatiescherm flitst voorbij en moet de gebruiker duidelijk maken hoe hij SaveMe moet bedienen.

My First SaveMe

Die eerste back-up van (in ons geval) iets meer dan 1 TB aan gegevens, duurt uiteindelijk meer dan een dag. SaveMe heeft dan alle data van de systeempartitie en van de tweede harde schijf naar de back-updisk overgezet. Ook onze iSCSI-disk wordt door SaveMe als een lokale schijf gezien. De licentie van SaveMe geldt voor zes pc’s, die samen de externe usb-schijf kunnen delen.

SaveMe maakt standaard een back-up van alle lokale schijven en volumes en neemt daarbij ook een iSCSI-schijf mee.

Herstellen

Om gegevens te herstellen biedt SaveMe meerdere opties. De usb-schijf kan via de Rebit Verkenner worden geopend, zodat bestanden uit de back-up kunnen worden gekopieerd. SaveMe bewaart alle gegevens in een grote versleutelde container, maar zolang de SaveMe-software wordt gebruikt, zijn mappen en bestanden gewoon te zien.

Irritant is hoe traag het werkt. Zelfs wanneer een map wordt geopend die even daarvoor ook geopend is geweest, wordt de schijf helemaal opnieuw gelezen. Mooi aan SaveMe is dat het van bestanden die veranderen meerdere versies bewaart. Er kan dus teruggegaan worden in de tijd. Daarnaast blijven ook op de pc verwijderde bestanden in de back-up aanwezig.

En maar wachten en wachten, zelfs wanneer SaveMe een map in de back-up opent die het even daarvoor ook al geopend heeft.

SaveMe neemt ook de systeempartitie mee in de back-up en kan deze ook herstellen wanneer Windows onverhoopt niet meer goed werkt. Hiertoe wordt de computer gestart met de SaveMe-bootdisk waarop een versie van ISOLinux staat. Hoewel we de laatste versie van deze bootdisk nog hebben gedownload, werkt dit maar bij één van twee pc’s in het testlab. Bij de andere pc (een nieuwe pc met een SSD) kwam zelfs na een uur wachten nooit de optie voor systeemherstel. Systeemherstel duurt overigens weer opmerkelijk langer dan met een imagingsoftware als True Image of zelfs Windows Back-up. In vergelijking tot Iomega’s v.Clone (nog in bèta) ontbreekt bij SaveMe de mogelijkheid de systeemkopie als virtuele machine te laden op elke andere pc.

Het systeemherstel van SaveMe weet maar op één van twee pc’s de onklaar gemaakte Windows te herstellen.

Conclusie

Zonder moeite te hoeven doen toch altijd kunnen terugvallen op een goede back-up waarmee zowel eigen gegevens als het hele systeem hersteld kan worden, zal voor veel mensen een uitkomst zijn. Juist van een programma dat zoveel keuzes voor de gebruiker maakt, verwacht je hele goede communicatie en informatie. Hier schort het helaas nog aan bij SaveMe.

Easy Computing SaveMe 3.0.1035.7812

Prijs € 49,95

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 52 MB download

Proefversie Niet beschikbaar

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen Pentium 4, 1 GB RAM, 300 MB harde-schijfruimte, NTFS – non-raid systeemdisk, usb-poort en usb-schijf

Maker Easy Computing

Oordeel 7/10

Pluspunten

Continue back-up

Automatisch

Systeemherstel

Licentie voor zes pc’s

Minpunten

Te weinig communicatie

Systeemherstel werkt niet altijd

Bediening

Traag

Voegt easycomputing.com toe aan opstartpagina’s browser

0 Reactie(s) op: Easy Computing SaveMe 3.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.