Easy Context Menu - Breid je contextmenu's slim uit

© PXimport

Easy Context Menu - Breid je contextmenu's slim uit

Geplaatst: 13 november 2015 - 13:55

Aangepast: 14 december 2022 - 15:09

Ignace de Groot

Windows zelf voorziet al in een aantal handige opties in het contextmenu van Windows Verkenner en je bureaublad. Nu zijn we er niet zo'n voorstander van om dat menu met een hele lijst opties uit te breiden, maar voor de vele nuttige functies van Easy Context Menu maken we graag een uitzondering.

Easy Context Menu is portable software en komt gewoon in een zipje met zowel een 32- als 64bit-versie. Met een dubbelklik start je de juiste versie waarna een venster met zes rubrieken verschijnt. Elk van deze rubrieken verwijst naar de diverse contextmenu's van Windows waaraan je vanuit Easy Context Menu aangepaste menu-opties kunt toevoegen. Wil je bijvoorbeeld een paar opties toevoegen aan het contextmenu van je bureaublad, dan volstaat het de rubriek Contextmenu Bureaublad te openen en een vinkje te plaatsen bij de gewenste opties.

Twee voorbeelden uit de subrubriek Tools: als je de opties Herstel wachtrij van drukker (lees: printer) en bij Blokkeer Muis en toetsenbord aanvinkt en ter bevestiging op de groene plus-knop drukt, dan vind je die opties terug onder Tools in het contextmenu van je bureaublad. Alle opties in één keer toevoegen is overigens ook mogelijk: je hoeft maar een vinkje te plaatsen bij Contextmenu Bureaublad, waarna alle onderliggende submenu's en items worden aangevinkt. Wij telden in totaal negentig (deels overlappende) opties die je via Easy Context Menu kunt toevoegen: Bureaublad (36), Mijn Computer (34), Schijven (4), Mappen (7), Bestanden (6) en Exe-bestand (3).

Optimaliseren

Wil je ooit alle toegevoegde items verwijderen, dan hoef je die contextmenu's maar in Easy Context Menu te selecteren en het rode minknopje in te drukken. Er is bovendien een knop waarmee je elk van de negentig items kunt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld dat een item een andere naam krijgt in het contextmenu of dat het automatisch met administratorrechten wordt opgestart, dan heb je dat snel geregeld. Ook eigen items (snelkoppelingen en dergelijke) toevoegen is mogelijk.

 

© PXimport

Je kunt bestaande items wijzigen en ook eigen items toevoegen.

Verder bevat de tool nog een module waarmee je andere, al bestaande items in je contextmenu's kunt opruimen. Alle gedetecteerde menu-items worden hierbij opgesomd en het volstaat het vinkje naast zo'n item te verwijderen om dat niet langer zichtbaar te maken.

Conclusie

Easy Context Menu is een absoluut handige tool voor wie de diverse contextmenu's van Windows met nuttige items wil uitbreiden of bestaande items wil opruimen. Jammer is dat de lijst van items die je kunt verwijderen verre van overzichtelijk is.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Zinvolle uitbreidingen

Ingebouwde editor en opruimer

Minpunten

Onoverzichtelijke lijst voor opruiming

Conclusie

Easy Context Menu ----------------- **Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows Vista en hoger **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten