Edge Chromium: de 10 beste functies

Door: Wesley Akkerman | 15 maart 2020 09:55

Logo Edge Chromium
How To

Windows 10 heeft sinds enkele weken een nieuwe browser. De browser wordt Edge Chromium genoemd, omdat die draait op dezelfde engine (basis) als Google Chrome. We hebben de browser nu een tijdje getest en hebben de tien beste Edge Chromium-features op een rij gezet.

1. User interface

Een product kan mooi of goed zijn, maar als de user interface ruk is, wat heb je er dan aan? Gelukkig heeft Microsoft hier goed over nagedacht. In de basis lijkt Edge Chromium op de oude Edge-browser, maar dan een stuk stijlvoller, simpeler en eleganter. Mocht je Google Chrome gewend zijn, dan kom je mogelijk designelementen tegen die je daaruit herkent (dat kan ook haast niet anders doordat beide browsers dezelfde basis hebben). De beste verandering is dat de pagina voor instellingen nu ook echt een pagina heeft en geen menu dat over een ander menu zweeft meer is.

2. Profielen

Het is nu mogelijk profielen aan te maken binnen de browser, zodat gebruikersgegevens door elkaar lopen. Daar kun je heel gemakkelijk één browser op één profiel op je computer gebruiker, zodat dat iedere gebruiker daar een aparte pc-omgeving voor nodig heeft. Via de instellingen kun je een profiel toevoegen.

Screenshots Microsoft Edge.

3. Voorkomen dat je gevolgd wordt

Microsoft heeft extra maatregelen getroffen tegen het gevolgd worden online. Wanneer je een website bezoekt, dan word je in de gaten gehouden door verschillende trackers, zoals cookies. Die info wordt gebruikt voor doelgerichte advertenties. De optie staat standaard aan in Edge Chromium en via de privacy-instellingen bepaal je welke trackers wel en niet actief (mogen) zijn.

4. Google Chrome-extensies

We hebben het al een paar keer genoemd, maar Chrome en Edge Chromium delen nu dezelfde basis. In dit geval resulteert dat ook in het feit dat je extensies van Google Chrome kunt gebruiken in deze browser (ook al raadt Google dat niet aan). Je moet ze dan downloaden uit de Chrome Web Store.

5. Ondersteuning voor Progressive Web Apps

Progressive Web Apps zijn websites die als het ware als apps functioneren wanneer je ze op Windows 10 gebruikt. Het voordeel van deze sites is dat ze verschillende dingen kunnen doen, zoals notificaties sturen, offline beschikbaarheid en automatische updates.

Screenshots Microsoft Edge.

6. Insluitende lezer

In de Edge-browser had je een modus waarmee je rustig artikelen kon lezen. Die modus zit ook in Edge Chromium. De browser haalt dan allerlei visuele elementen weg, zoals afbeeldingen en advertenties, zodat je je helemaal kunt focussen op de tekst. Ook komt er een warme achtergrondkleur tevoorschijn, waardoor lezen een stuk prettiger wordt.

7. PDF-lezer

Uiteraard kun je de Edge Chromium-browser wederom gebruiker als een programma waarmee je PDF-bestanden leest. Wanneer je voor het eerst zo’n bestand opent en je hebt nog geen standaardprogramma ingesteld, dan krijg je de vraag of je dit voortaan via de Edge-browser wil doen.Maar je kunt het bestand ook in Edge openen via de rechtermuisknop. Het mooie aan deze optie is dat er ondersteuning is voor Inking: een functie waarmee je zelf aantekeningen kunt maken op een bestand.

8. Donkere modus

We zouden geen techjournalisten zijn als we niet blij zijn met een donkere modus. Niet alleen is deze modus goed voor de accu (al geldt dat alleen voor amoled-schermen), ook is het fijn voor de ogen. Vooral in de avond.

Screenshots Microsoft Edge.

9. Collecties maken

Binnen de browser maak je ook gemakkelijk en snel collecties van afbeeldingen, tekst, video’s en alles wat je maar wil opslaan. Aan de functie wordt nog ondertussen gesleuteld, maar je kunt hier dus wel alles mee opslaan wat je tijdens het serven (of werken!) tegenkomt.

10. Betere browserervaring

In vergelijking met de oude Edge-browser, biedt Edge Chronium wel degelijk een betere browser-ervaring. Het programma is sneller, mooier en kan veel meer dan zijn voorganger. Of Google Chrome-gebruikers ineens allemaal gaan overstappen, valt nog te bezien. Vooral mensen die zijn aangewezen op Microsoft-programma's, vaak vanwege hun werk, profiteren van de vernieuwde software.

0 Reactie(s) op: Edge Chromium: de 10 beste functies

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.