Een ander lettertype in Word en Excel

Door: Martin Gijzemijter | 12 februari 2020 09:54

tips voor Libreoffice-header
How To

Vind je het lettertype dat standaard in Word en Excel gebruikt wordt niet fijn? Je kunt natuurlijk bij het openen van een document gelijk een ander lettertype selecteren, maar je kunt de programma’s ook zo instellen dat ze altijd met een bepaald font beginnen.

Standaardlettertype Excel

Het aanpassen van het standaardlettertype in Excel is heel eenvoudig, het is simpelweg een kwestie van weten waar de optie zich bevindt. Klik in Excel op het tabblad Bestand. Helemaal onder in het linkerdeelvenster klik je op Opties. Zoek nu naar het kopje Wanneer nieuwe werkmappen worden gemaakt. Onder dit kopje zie je de optie Dit als standaardlettertype gebruiken met daarnaast een uitklapmenu. Klik op dit menu en selecteer het lettertype dat je voortaan wilt gebruiken wanneer je een nieuw document aanmaakt. Direct daaronder kun je ook aangeven hoe groot het lettertype moet zijn. Klik op OK en voortaan wordt dit lettertype gebruikt.

In Excel pas je het standaardlettertype aan via Opties.

Standaardlettertype PowerPoint

In PowerPoint werkt dit net wat anders dan in Excel, en de optie voor het standaardlettertype zul je in het menu Opties niet vinden. Als je niet voor elke dia het lettertype opnieuw wilt aanpassen, dan doe je dit door het diamodel aan te passen. Dit model staat (zoals de naam al doet vermoeden) model voor alle andere dia’s in de presentatie. Klik op Diamodel bovenaan in het tabblad Beeld en vervolgens op Lettertypen. Selecteer het gewenste lettertype en klik op Modelweergave sluiten. Dit lettertype zal nu voor alle dia’s in deze presentatie gebruikt worden. Je kunt eventueel deze presentatie opslaan als sjabloon (Bestand / Opslaan als, kiezen voor PowerPoint-sjabloon), zodat je dit sjabloon kunt kiezen wanneer je een nieuw document aanmaakt, en je deze handelingen dus niet hoeft te herhalen.

In PowerPoint doe je dat met behulp van het Diamodel.

Standaardlettertype Word

Ook in Word kun je een standaardlettertype instellen, maar dit werkt wéér net anders. Open Word en klik in het tabblad Start op het kleine vierkantje met de diagonale pijl in het vak Lettertype. Het dialoogvenster Lettertype verschijnt. Selecteer het lettertype, de opmaak, grootte enzovoort en klik vervolgens linksonderin op Als standaard instellen. Geef nu aan of het alleen geldt voor dit document of alle documenten gebaseerd op het standaardsjabloon. Hierna is het standaardlettertype aangepast.

In Word pas je simpelweg het standaardsjabloon aan.

0 Reactie(s) op: Een ander lettertype in Word en Excel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.