Een angstaanjagend spel die zich volledig focust op geluid!

Door: andries-van-helden | 31 augustus 2011 10:37

Review

Het icoontje van Papa Sangre is een vrolijk kijkend mannetje, dat duidelijk een verwijzing is naar Mexicaanse rijk van de doden. Verder heeft het spel eigenlijk geen beeld om van te spreken. Papa Sangre is een horror game die zich volledig op geluid focust. Met het licht uit en oortjes in sloot ik me op in de slaapkamer om dit, op z'n minst interessante, spel eens flink aan de tand te voelen.

Wanneer je de game opstart, bevind jij je in een donkere ruimte. Een zwoele vrouwenstem vertelt je dat je in het rijk van de doden bent beland. Een dierbaar iemand is verdwenen en de enige manier om hem/haar terug te vinden is door het rijk te doorlopen en - misschien nog wel belangrijker - te overleven. Je beweegt je voort door de voetjes onder aan het scherm beurtelings aan te raken.

Doe je dit langzaam, dan sluip je. Doe je dit snel, dan ren je. Pas echter op dat je niet te snel gaat, want dan val je en dat kan je duur komen te staan. Verder draai je met het wiel boven aan het scherm. Deze drie knoppen zijn dermate groot dat je niet eens naar het scherm hoeft te kijken. Het spel is dan ook met je ogen dicht te spelen en dit vergroot alleen maar de fantastische ervaring.

3D Binaural Sound engine

De makers, Somethin' Else, scheppen op over hun 3D Binaural Sound engine. Hiermee zeggen ze zeker niets te veel. Ondanks het gebrek aan beeld waan je jezelf in een volledig 3D-wereld. In eerste instantie is het nog even wennen aan het feit dat je niets ziet, maar al snel zal er een wereld in je hoofd gevormd worden en zal je precies horen waar dingen zich in de ruimte bevinden. Voor deze ervaring heb je overigens wel head phones nodig. Het doel van het spel is, door het volgen van een aantal muzieknoten, de uitgang in elke ruimte vinden.

Het dodenrijk is bezaaid met obstakels en elk obstakel heeft weer een andere tactiek nodig. Zo zal je drijfzand tegenkomen, waar je alleen langzaam over kunt lopen, of water, waar jij je in kunt verschuilen voor overvliegende vogels. Verder kom je gevaarlijke monsters tegen die je zal moeten ontwijken door bijvoorbeeld om ze heen te sturen. Langs sommige, slapende, monsters zal je voorzichtig moeten sluipen, terwijl je andere vijanden zal moeten ontwijken terwijl ze door de kamer patrouilleren. Al met al bevatten de 25 levels die het spel rijk is behoorlijk wat variatie en ze bieden aardig wat speeltijd.

Nieuwe trend

De voice acting en de geluidseffecten zijn van dermate hoog niveau dat de gemiddelde Hollywood-film hier nog een puntje aan kan zuigen. Verder is Papa Sangre behoorlijk meeslepend en gedurende de gehele game zal je op het puntje van je stoel zitten. Om de haverklap zal je opgeschrikt worden door plotselinge geluiden en de rillingen lopen je over de rug als je de adem van een groot monster in je oor hoort blazen. Elke misstap kan een directe dood betekenen. Toch wordt het spel, mede door de geweldige ervaring, nooit frustrerend.

Ondanks dat de settings van Papa Sangre geweldig zijn gekozen, mis je toch een beetje een goed geschreven verhaal. Dit is - mede door de innovatie die de titel brengt - te vergeven. Toch wil ik de makers op het hart drukken om vooral nog een spel te maken met het 3D-geluid principe waarin wel een goed meeslepend verhaal verwerkt zit. Ik zie na de interactieve films alvast een nieuwe trend in de vorm van interactieve audiobooks. Papa Sangre is een hele mooie aanschaf. Je krijgt er een totaal nieuwe ervaring mee, die zeker de moeite waard is.

Kortom

Papa Sangre is een gewaagde, maar zeker ook geslaagde titel. Naar mijn weten is het de eerste commerciële titel die graphics laat voor wat ze zijn en zich alleen op het geluid richt. De game is daarmee een schot in de roos. Ondanks het gebrek aan een echt goed verhaal vind ik dit toch een ervaring om zeker niet aan je voorbij te laten gaan. Het enige nadeel is dat je er wel eens nachtmerries van zou kunnen krijgen.

0 Reactie(s) op: Een angstaanjagend spel die zich volledig focust op geluid!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.