Een eigen website via Website Baker

Door: Robbin Ooijevaar | 11 januari 2011 14:48

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Op een website met een content management systeem kunt u eenvoudig pagina's, menu's, teksten en foto's toevoegen. In dit artikel behandelen we alle stappen die nodig zijn: van het aanmaken van een domeinnaam tot het samenstellen van een complete website. Hierbij maken we gebruik van Website Baker.

1. CMS

In dit artikel passeren enkele technische termen de revue, daar ontkomen we helaas niet aan bij dit onderwerp. De eerste term waar u mee te maken krijgt is CMS, wat staat voor Content Management Systeem. Alle bedrijfspagina's op internet werken met een CMS. Als een CMS wordt vergeleken met een statische websitepagina (html-pagina), zien we een aantal belangrijke verschillen. Een statische pagina staat op een webserver en wordt simpelweg aan de bezoeker getoond. Ook een CMS draait op een webserver, maar zodra een bezoeker een pagina opvraagt wordt die aangemaakt volgens een vooraf ingesteld stramien. Bij een CMS zijn zaken als vormgeving en kleuren vooraf ingesteld en de inhoud kunt u eenvoudig bewerken zonder dat de vormgeving daarbij verandert. Om de site te bewerken hebt u na installatie geen extra software meer nodig. Een webbrowser is voldoende om aanpassingen te verrichten. Dat werkt ongeveer hetzelfde als een advertentie plaatsen op Marktplaats, maar dan uiteraard wat uitgebreider.

2. Benodigdheden

Voor een eigen professionele website op basis van een CMS hebt u een aantal zaken nodig. De meeste CMS-systemen zijn gratis. Wij kiezen voor Website Baker omdat dit pakket redelijk eenvoudig is te installeren. Website Baker heeft schijfruimte nodig op een webserver. Verder moet de server de programmeertaal PHP en databasetoegang via MySQL ondersteunen. We leiden u in dit artikel door de stappen heen, technische kennis over deze technologieën is niet vereist. De webruimte die u standaard bij uw internetabonnement krijgt voldoet meestal niet aan de basiseisen. Om daar wel aan te voldoen hebt u een hostingpakket nodig. Zo'n pakket kunt u op allerlei plekken op internet aanschaffen. Als u de domeinnaam en webhosting bij één aanbieder onderbrengt, is dit het eenvoudigst in te stellen. We kiezen in dit artikel voor Strato. Om Website Baker op de webserver te installeren, hebt u een gratis ftp-programma nodig, zoals FileZilla.

Website Baker is een goed CMS-systeem voor uw eerste 'echte' website.

3. Voorbereiding

Download en installeer het ftp-programma FileZilla. Kies voor FileZilla Client voor Windows. Haal ook het installatiebestand van Website Baker binnen. U vindt de meest recente versie via Download, Laatste versie. Ten tijde van schrijven was dit versie 2.8.1, het bijbehorende bestand heet WebsiteBaker_2.8.1.zip. Klik met rechts op het zip-bestand en pak de inhoud uit. Als u een andere Website Baker-versie binnenhaalt, kunnen de beschreven stappen in dit artikel iets afwijken. Bij een echte website hoort uiteraard ook een domeinnaam: www.mijndomeinnaam.nl. Ga naar http://whois.domaintools.com en controleer of de domeinnaam die u wilt hebben nog beschikbaar is. Als u de melding 'This domain name is not registered' krijgt, betekent dit dat de naam vrij is. Met 'Status active' wordt aangegeven dat de naam al door iemand anders is geclaimd. Voor Nederlandse domeinen (.nl) kunt u terecht op www.sidn.nl. Laat u niet verleiden om de domeinnaam alvast te registreren. In tip 5 leggen we namelijk uit hoe u hem vastlegt bij een hostingprovider die alle benodigdheden 'onder één dak' aanbiedt.

Controleer bij Domain Tools of SIDN of de door u gewenste websitenaam nog vrij is.

4. hosting bij Strato

De hostingaanbieder Strato biedt alles onder één dak: webruimte, PHP/MySQL-ondersteuning, domeinnaam en e-mail (bijvoorbeeld info@uwdomeinnaam.nl). Voor deze diensten betaalt u net als bij andere webhosting-aanbieders een bedrag per maand (of per jaar). Er zijn veel 'cowboys' op de markt die voor webhoster spelen, en de prijzen die worden gerekend variëren van heel goedkoop tot extreem duur. 'Goedkoop' betekent vaak een tragere website of dure ondersteuning als u hulp nodig hebt bij een technisch probleem. Voor de keuze van een hostingprovider is het goed om eerst veldonderzoek te doen. Bel of mail met de helpdesk voordat u een product aanschaft. Let hierbij op eventuele telefoonkosten, op de bereikbaarheid en op de reactietijd bij uw vragen. Voor een volledig pakket betaalt u rond de 70 euro per jaar, inclusief een goed bereikbare helpdesk. In dit artikel gebruiken we het hostingpakket PowerWeb van Strato als voorbeeld.

Joomla & co

Naast Website Baker bestaan er nog vele andere CMS-systemen. We hebben in dit artikel voor Website Baker gekozen vanwege de Nederlandse taal en de eenvoudige installatieprocedure. Daarnaast is het een goed pakket om kennis te kunnen maken met een website op basis van een CMS. Andere CMS-en die interessant zijn om uit te proberen zijn Joomla, Drupal en CMS Made Simple. Deze pakketten stellen dezelfde eisen aan de webserver als Website Baker. Voor wie een CMS te hoog gegrepen vindt, kan ook gebruikmaken van een zogenaamde 'site builder'. Hiermee bouwt u binnen een paar muisklikken een eenvoudige website. De meeste hostingproviders bieden zo'n sitebuilder als onderdeel van het hostingpakket. Bij een PowerWeb-abonnement van Strato kunt u ook gebruikmaken van een sitebuilder. Het onderdeel heet LivePages en u vindt het terug in de beheermodule van het PowerWeb-pakket.

5. Aanmelden bij Strato

Het goedkoopste webhostingpakket bij Strato dat voldoet aan de PHP/MySQL-eisen die Website Baker stelt, heet PowerWeb en kost 5,99 euro per maand. Strato hanteert een 'niet-goed-geld-terug'-garantie van dertig dagen. Ga naar Strato en open Hosting, Hosting pakketten. Klik bij onder PowerWeb op Bestellen. Geef de domeinnaam op die u tijdens de voorbereiding (in tip 3) hebt uitgezocht en bevestig met Controleer beschikbaarheid. Zorg ervoor dat de domeinnaam is aangevinkt en klik op Selectie overnemen en doorgaan. Doorloop de registratie door uw gegevens op te geven. Na de registratie ontvangt u een activeringsmail van Strato en een link om uw wachtwoord in te kunnen stellen. De registratie van de domeinnaam kan even op zich laten wachten.

De registratieprocedure voor een Strato PowerWeb-abonnement is heel eenvoudig.

0 Reactie(s) op: Een eigen website via Website Baker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.