Een frisse start met Windows 7 deel 1

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 01 augustus 2011 14:42

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Elke pc wordt na verloop van tijd trager. Wanneer er echt niet goed meer met de machine te werken valt, is de beste optie vaak een volledige herinstallatie van Windows en uw programma's. Hoewel dit vaak beschouwd wordt als een vervelende, moeilijke klus, valt dat in feite erg mee. In een driedelige cursusreeks leggen we stap voor stap uit hoe u een onwillige pc weer nieuw leven inblaast. In dit eerste deel komen de voorbereidingen aan bod. Natuurlijk bekijken we eerst of een herinstallatie wel de aangewezen keuze is.

1. Wanneer herinstalleren?

Een pc kan op verschillende manieren minder goed gaan werken. Het systeem kan na verloop van tijd traag worden, het kan plotseling traag worden, u krijgt voortdurend foutmeldingen, of de machine loopt regelmatig vast. In dergelijke gevallen is een herinstallatie lang niet altijd nodig. Is de pc na verloop van tijd traag geworden, dan kan dit veroorzaakt worden doordat er inmiddels allerlei overbodige achtergrondprocessen en services draaien. Het uitschakelen hiervan zal in dat geval al een flinke verbetering van de prestaties opleveren. Zie hiervoor het kader 'Overbodige processen uitschakelen'.

Traagheid kan veroorzaakt worden door te veel lopende processen.

Is de machine plotseling traag geworden, dan kan malware of een verkeerd geïnstalleerde applicatie of update hiervan de oorzaak zijn. U kunt dan allereerst een virusscan uitvoeren. Wordt er malware aangetroffen, dan zal verwijdering hiervan het probleem meestal oplossen. Is dat niet het geval, dan kunt u Systeemherstel uitvoeren. Systeemherstel bereikt u via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset. In het venster dat opent klikt u op Volgende, u kiest een herstelpunt van een tijdstip waarop de machine nog goed werkte, u klikt nogmaals op Volgende en tenslotte op Voltooien.

Bij het systeemherstel kunt u het systeem als het ware terug in de tijd brengen.

Overbodige processen uitschakelen

Om overbodige processen uit te schakelen, drukt u op de Windows-toets+R, u typt msconfig, en u drukt op Enter. Het venster Systeemconfiguratie zal openen. Onder het tabblad Processen vindt u hier alle programma's die bij het starten van Windows mee opgestart worden. Welke items veilig uitgeschakeld kunnen worden, kunt u meestal snel achterhalen met een zoekopdracht via Google. Ook sites als Sysinfo kunnen u hierbij behulpzaam zijn. Daarnaast is het aan te bevelen eens naar de services te kijken. Vooral services van andere ontwikkelaars dan Microsoft willen nog wel eens problemen geven. Onder het tabblad Services maakt u enkel deze zichtbaar door een vinkje te zetten bij Alle Microsoft-services verbergen. Ook hier geldt weer dat een zoekopdracht via Google snel duidelijk zal maken welke services u kunt uitschakelen. Services en processen van uw beveiligingssoftware dient u uiteraard altijd ingeschakeld te laten.

2. Foutmeldingen en vastlopers

Is er geen sprake van traagheid, maar wordt u voortdurend geplaagd door foutmeldingen en vastlopers, dan kan Systeemherstel eveneens uitkomst brengen, vooropgesteld dat u een herstelpunt hebt van een tijdstip waarop de problemen zich nog niet voordeden. Is dat niet het geval, dan zult u op zoek moeten naar de oorzaak van deze problemen. Soms zal uit de foutmeldingen blijken wat er aan de hand is. Het is ook mogelijk dat u meer duidelijkheid krijgt door in uw logboeken te kijken. Deze opent u via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeembeheer / Logboeken. Treft u hierin fouten of waarschuwingen aan die duidelijk gerelateerd zijn aan de problemen die u ondervindt, dan kunt u deze mogelijk oplossen. Soms is dit eenvoudig te realiseren door bijvoorbeeld de software die verantwoordelijk is voor de problemen te de-installeren. In andere gevallen kunt u raad vragen op een computerforum, zoals het forum van Computer!Totaal.

Hebben alle voorgaande maatregelen geen resultaat, dan wordt het tijd om aan een herinstallatie te gaan denken. Overigens willen we hier tot slot nog opmerken dat, hoewel deze reeks artikelen gericht is op Windows 7, het bovenstaande en de rest van de cursus in grote lijnen ook opgaat voor Windows Vista en XP.

De logboeken kunnen u helpen bij foutopsporing.

3. Partities

Wanneer u eenmaal hebt besloten om tot een herinstallatie over te gaan, kunt u allereerst eens kijken of de huidige indeling van uw harde schijf nog aan uw eisen voldoet. Misschien hebt u uw besturingssysteem, uw programma's en uw data nog op één en dezelfde partitie staan. Het is echter zeer aan te raden de harde schijf in minimaal twee partities te verdelen: één voor het besturingssysteem en uw programma's en één voor uw data. Deze indeling heeft verschillende voordelen. Een datapartitie hoeft bijvoorbeeld maar zelden gedefragmenteerd te worden, terwijl het geen kwaad kan de andere zo nu en dan te defragmenteren. Door data en programma's gescheiden te houden, zal deze procedure veel minder tijd in beslag nemen dan wanneer alles op één partitie is ondergebracht. Ook het maken en terugzetten van een systeemkopie zal bij deze indeling veel sneller gaan. Uiteraard dient u ook regelmatig een back-up van uw data te maken, maar dit kan onafhankelijk van het maken van een systeemkopie plaatsvinden.

Het partitioneren van de harde schijf is vrij eenvoudig, en er bestaan verschillende goede en gratis programma's voor. In het artikel Regels voor het partitioneren van harde schijven staat uitgebreid uitgelegd wat wel en niet kan wat betreft partitioneren. In deel drie van deze cursusreeks leggen we u uit hoe u in praktijk aan de slag kunt.

Een aparte partitie voor data heeft de voorkeur.

0 Reactie(s) op: Een frisse start met Windows 7 deel 1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.