Een frisse start met Windows 7 deel 1

© PXimport

Een frisse start met Windows 7 deel 1

Geplaatst: 1 augustus 2011 - 10:42

Aangepast: 16 november 2022 - 10:26

Redactie Computer!Totaal

Elke pc wordt na verloop van tijd trager. Wanneer er echt niet goed meer met de machine te werken valt, is de beste optie vaak een volledige herinstallatie van Windows en uw programma's. Hoewel dit vaak beschouwd wordt als een vervelende, moeilijke klus, valt dat in feite erg mee. In een driedelige cursusreeks leggen we stap voor stap uit hoe u een onwillige pc weer nieuw leven inblaast. In dit eerste deel komen de voorbereidingen aan bod. Natuurlijk bekijken we eerst of een herinstallatie wel de aangewezen keuze is.

1. Wanneer herinstalleren?

Een pc kan op verschillende manieren minder goed gaan werken. Het systeem kan na verloop van tijd traag worden, het kan plotseling traag worden, u krijgt voortdurend foutmeldingen, of de machine loopt regelmatig vast. In dergelijke gevallen is een herinstallatie lang niet altijd nodig. Is de pc na verloop van tijd traag geworden, dan kan dit veroorzaakt worden doordat er inmiddels allerlei overbodige achtergrondprocessen en services draaien. Het uitschakelen hiervan zal in dat geval al een flinke verbetering van de prestaties opleveren. Zie hiervoor het kader 'Overbodige processen uitschakelen'.

© PXimport

Traagheid kan veroorzaakt worden door te veel lopende processen.

Is de machine plotseling traag geworden, dan kan malware of een verkeerd geïnstalleerde applicatie of update hiervan de oorzaak zijn. U kunt dan allereerst een virusscan uitvoeren. Wordt er malware aangetroffen, dan zal verwijdering hiervan het probleem meestal oplossen. Is dat niet het geval, dan kunt u Systeemherstel uitvoeren. Systeemherstel bereikt u via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset. In het venster dat opent klikt u op Volgende, u kiest een herstelpunt van een tijdstip waarop de machine nog goed werkte, u klikt nogmaals op Volgende en tenslotte op Voltooien.

© PXimport

Bij het systeemherstel kunt u het systeem als het ware terug in de tijd brengen.

Overbodige processen uitschakelen

Om overbodige processen uit te schakelen, drukt u op de Windows-toets+R, u typt msconfig, en u drukt op Enter. Het venster Systeemconfiguratie zal openen. Onder het tabblad Processen vindt u hier alle programma's die bij het starten van Windows mee opgestart worden. Welke items veilig uitgeschakeld kunnen worden, kunt u meestal snel achterhalen met een zoekopdracht via Google. Ook sites als Sysinfo kunnen u hierbij behulpzaam zijn. Daarnaast is het aan te bevelen eens naar de services te kijken. Vooral services van andere ontwikkelaars dan Microsoft willen nog wel eens problemen geven. Onder het tabblad Services maakt u enkel deze zichtbaar door een vinkje te zetten bij Alle Microsoft-services verbergen. Ook hier geldt weer dat een zoekopdracht via Google snel duidelijk zal maken welke services u kunt uitschakelen. Services en processen van uw beveiligingssoftware dient u uiteraard altijd ingeschakeld te laten.

2. Foutmeldingen en vastlopers

Is er geen sprake van traagheid, maar wordt u voortdurend geplaagd door foutmeldingen en vastlopers, dan kan Systeemherstel eveneens uitkomst brengen, vooropgesteld dat u een herstelpunt hebt van een tijdstip waarop de problemen zich nog niet voordeden. Is dat niet het geval, dan zult u op zoek moeten naar de oorzaak van deze problemen. Soms zal uit de foutmeldingen blijken wat er aan de hand is. Het is ook mogelijk dat u meer duidelijkheid krijgt door in uw logboeken te kijken. Deze opent u via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeembeheer / Logboeken. Treft u hierin fouten of waarschuwingen aan die duidelijk gerelateerd zijn aan de problemen die u ondervindt, dan kunt u deze mogelijk oplossen. Soms is dit eenvoudig te realiseren door bijvoorbeeld de software die verantwoordelijk is voor de problemen te de-installeren. In andere gevallen kunt u raad vragen op een computerforum, zoals het forum van Computer!Totaal.

Hebben alle voorgaande maatregelen geen resultaat, dan wordt het tijd om aan een herinstallatie te gaan denken. Overigens willen we hier tot slot nog opmerken dat, hoewel deze reeks artikelen gericht is op Windows 7, het bovenstaande en de rest van de cursus in grote lijnen ook opgaat voor Windows Vista en XP.

© PXimport

De logboeken kunnen u helpen bij foutopsporing.

3. Partities

Wanneer u eenmaal hebt besloten om tot een herinstallatie over te gaan, kunt u allereerst eens kijken of de huidige indeling van uw harde schijf nog aan uw eisen voldoet. Misschien hebt u uw besturingssysteem, uw programma's en uw data nog op één en dezelfde partitie staan. Het is echter zeer aan te raden de harde schijf in minimaal twee partities te verdelen: één voor het besturingssysteem en uw programma's en één voor uw data. Deze indeling heeft verschillende voordelen. Een datapartitie hoeft bijvoorbeeld maar zelden gedefragmenteerd te worden, terwijl het geen kwaad kan de andere zo nu en dan te defragmenteren. Door data en programma's gescheiden te houden, zal deze procedure veel minder tijd in beslag nemen dan wanneer alles op één partitie is ondergebracht. Ook het maken en terugzetten van een systeemkopie zal bij deze indeling veel sneller gaan. Uiteraard dient u ook regelmatig een back-up van uw data te maken, maar dit kan onafhankelijk van het maken van een systeemkopie plaatsvinden.

Het partitioneren van de harde schijf is vrij eenvoudig, en er bestaan verschillende goede en gratis programma's voor. In het artikel Regels voor het partitioneren van harde schijven staat uitgebreid uitgelegd wat wel en niet kan wat betreft partitioneren. In deel drie van deze cursusreeks leggen we u uit hoe u in praktijk aan de slag kunt.

© PXimport

Een aparte partitie voor data heeft de voorkeur.

4. Back-ups maken

Voordat u een herinstallatie uitvoert, dient u uiteraard uw persoonlijke gegevens te back-uppen. U kunt deze gegevens opslaan op cd-roms, dvd-roms, usb-sticks, of op een externe harde schijf. Deze laatste mogelijkheid heeft wat ons betreft de voorkeur. Voor het geld hoeft u dit niet te laten - voor rond de 50 euro hebt u momenteel al een schijf met een opslagcapaciteit van 500 tot 640 GB.

Hoewel het ook mogelijk is back-ups van gebruikersprofielen en programma-instellingen te maken, raden we dat in dit geval niet aan. Veelal zult u een herinstallatie namelijk uitvoeren omdat de pc niet goed meer werkt, en vaak zult u de precieze oorzaak hiervan niet kennen. Worden de problemen veroorzaakt door corrupte gebruikersprofielen of programma-instellingen, dan loopt u de kans dat u deze problemen naar uw schoon geïnstalleerde systeem overhevelt. Uw persoonlijke gegevens kunt u echter overzetten zonder dat risico te lopen.

De meeste persoonlijke gegevens kunt u eenvoudigweg kopiëren naar de externe datadrager(s) van uw keuze. We noemen hier documenten, muziek, afbeeldingen en films. Maar ook installatiebestanden van programma's, plugins en drivers, die u op uw harde schijf hebt opgeslagen, kunt u op deze manier veiligstellen. Dit zal weinig problemen opleveren. Het back-uppen van e-mail, contactpersonen, favorieten en bladwijzers is vaak wat lastiger. Zie hiervoor het kader 'Back-up van e-mail en contactpersonen' en 'Back-up van favorieten en bladwijzers'.

Back-up van e-mail en contactpersonen

Wanneer u uw e-mail en contactpersonen middels een webmailclient zoals Hotmail of Gmail beheert, is een back-up van deze gegevens uiteraard niet nodig. Gebruikt u echter software die uw mail en contactpersonen lokaal opslaat, dan dient u een back-up van deze gegevens te maken. Hiervoor hebben de betreffende programma's altijd een exportfunctie in huis, waarmee u deze gegevens in een bestand kunt opslaan. De werkwijze is eenvoudig en verloopt meestal via een wizard die u stap voor stap door het proces loodst. Gebruikt u bijvoorbeeld Outlook 2003, dan gaat u naar Bestand / Importeren en exporteren. In de wizard kiest u de optie Naar een bestand exporteren, waarna u op Volgende klikt. Vervolgens kiest u Bestand met persoonlijke mappen. Het is aan te raden alle gegevens op te slaan. Bij het importeren kunt u dan kiezen welke gegevens u terug wilt zetten. Tot slot slaat u het pst-bestand op de gewenste locatie op. In andere e-mailprogramma's verloopt de procedure op vergelijkbare wijze. Raadpleegt u hiervoor zonodig de helpfunctie.

© PXimport

Uw e-mail kunt u gemakkelijk exporteren en later weer importeren.

Back-up van favorieten en bladwijzers

Elke browser bevat de mogelijkheid om uw favorieten of bladwijzers op een eenvoudige manier naar een html-bestand te exporteren. Na herinstallatie importeert u dit bestand op even eenvoudige wijze weer in de betreffende browser.

5. Software inventariseren

Een volledige herinstallatie biedt een mooie kans om eens kritisch naar de op uw pc geïnstalleerde software te kijken. Loop de programmalijst eens door en kijk welke programma's u eventueel kunt missen. Kijk ook eens naar alternatieven voor programma's die mogelijk flink wat van uw systeemvermogen opslurpen. Berucht zijn in dit verband sommige grote beveiligingspakketten. Wellicht bent u met een pakket dat wat minder van uw systeem eist even goed beschermd tegen malware. Evenals het schrappen van overbodige software, zal het installeren van minder belastende beveiliging de systeemprestaties zeker ten goede komen.

Het is tevens aan te raden om eens na te gaan of u nog in het bezit bent van alle licentiecodes en productsleutels voor de software die u wilt behouden. Bent u deze informatie in de loop der tijd kwijt geraakt, dan kunt u het met bepaalde software vaak nog wel achterhalen. Een programma dat veel van deze codes en productsleutels toont is Belarc Advisor. Het tooltje heeft enige tijd nodig om uw systeem te analyseren. Wacht dit rustig af en gebruik de pc gedurende deze procedure niet. Na de analyse opent er een webpagina, waarop u de gegevens vindt onder het kopje Manage all your software licenses.

© PXimport

Met Belarc Advisor achterhaalt u zoekgeraakte productsleutels en licenties.

6. Windows 7 slipstreamen met SP1

Om een met Service Pack 1 geslipstreamde Windows 7 installatie-dvd te maken (zie het kader 'Slipstreamen'), hebt u het programma RT Seven Lite nodig (NB: U hebt hier bètaversie 2.6.0 voor nodig!). Nadat u het programma geïnstalleerd hebt, maakt u op uw bureaublad een nieuwe map aan met de naam Windows7. Vervolgens kopieert u de inhoud van uw originele Windows 7-installatieschijf in zijn geheel naar de zojuist gemaakte map. Tot slot downloadt u SP1 naar uw bureaublad. Voor een 32bit-systeem dient u daarvoor windows6.1-KB976932-X86.exe te hebben, en voor een 64bit-systeem hebt u windows6.1-KB976932-X64.exe nodig.

Vervolgens start u RT Seven Lite. U klikt op de knop Browse, en u kiest OS Path, waarna u naar de map Windows7 bladert. Nadat u deze map hebt geselecteerd en op OK hebt geklikt, kiest u de betreffende Windows 7-versie en u zet een vinkje bij Slipstream Service Pack. Nadat u nogmaals op OK hebt geklikt, bladert u via de knop Browse naar SP1 op uw bureaublad. U selecteert het bestand, klikt op Openen en vervolgens op Start. Het servicepack wordt nu geïntegreerd met de installatiebestanden. Dit neemt aardig wat tijd in beslag.

Na de melding dat de integratie geslaagd is, klikt u op de knop Proceed. RT Seven Lite maakt nu een image van het geheel, wat enkele minuten duurt. Nadat dit gebeurd is, klikt u links bovenin het venster op de knop Task. In het hoofdvenster zet u nu een vinkje bij ISO-Bootable, hiermee wordt de betreffende optie linksonder in het venster beschikbaar. U kiest deze optie, en selecteert onder Mode de optie Burn Image. Tot slot plaatst u een lege schijf in uw dvd-station en klikt u op Burn.

© PXimport

Slipstreamen met RT Seven Light is eenvoudig.

Slipstreamen

Voor een herinstallatie kunt u uiteraard de originele Windows 7 installatie-dvd gebruiken. U kunt echter ook uw eigen, aangepaste installatie-dvd maken middels een proces dat slipstreamen wordt genoemd. Tijdens dit slipstreamen kunt u bijvoorbeeld een Service Pack in de installatieschijf opnemen, waardoor dit naderhand niet meer apart geïnstalleerd hoeft te worden. Afgezien van servicepacks kunnen ook andere updates worden toegevoegd. Daarnaast is het mogelijk om bij het slipstreamen bepaalde gegevens van tevoren op te geven, zodat deze tijdens het installeren niet meer ingevoerd hoeven te worden. Denk hierbij aan de productsleutel, en de taal- en toetsenbordinstellingen. Slipstreamen biedt nog veel meer mogelijkheden. U kunt tijdens dit proces bijvoorbeeld drivers toevoegen die Windows zelf niet in huis heeft. Ook is het mogelijk om allerlei programma's en opties die standaard met Windows worden geïnstalleerd op voorhand uit te schakelen.

Er bestaan verschillende gratis programma's waarmee u zonder veel moeite een geslipstreamde installatieschijf kunt maken. Voor Windows 7 is dat het in dit artikel besproken RT Seven Lite. Voor Windows XP en Windows Vista kunt u respectievelijk de programma's nLite en vLite gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten