Bouw een launcher in Windows 10 met WinLaunch

Door: dirk-schoofs | 22 juni 2018 10:21

How To

Een smetteloos leeg bureaublad en tóch steeds alle programma’s en vaak gebruikte documenten bij de hand? Het kan. Het toverwoord is ‘launcher’: een eigen lanceerplatform dat je inricht volgens je eigen smaak en werkroutine. Hierdoor blijft het bureaublad leeg en toch hoef je niet iedere keer diep in het startmenu te graven naar het juiste pictogram. We tonen hoe je een launcher in Windows 10 krijgt met WinLaunch en stellen nog drie alternatieven voor.

Tip 01: Shift+Tab

WinLaunch is een kloon van de fameuze Launchpad uit macOS, een functie om nog sneller toegang te hebben tot programma’s, mappen en bestanden. Nadat je de gratis tool hebt geïnstalleerd, breng je hem op het scherm met de toetscombinatie Shift+Tab. Via dezelfde sneltoets laat je WinLaunch ook weer verdwijnen. Bovendien kun je WinLaunch uit zijn nest jagen door de muisaanwijzer naar de linkerbovenhoek van het scherm te bewegen. Dit lanceerplatform bevat standaard al één tegeltje. Dat is een groepstegel, zeg maar een map. Behalve de tutorial zit in deze map ook de knop in naar de instellingen van dit programma.

Tip 01 In de eerste map-tegel zitten een tutorial, de voorkeuren en de knop om WinLaunch uit te schakelen.

Tip 02: Toevoegen

Begin met de programma’s toe te voegen die je het meest gebruikt. Om elementen in de launcher te plaatsen, druk je de F-toets in. Hierdoor krijg je een verkleinde weergave van WinLaunch te zien. Sleep de programma’s die je wilt toevoegen uit het startmenu in dit venster. Hier verschijnen alle tegeltjes als snelkoppelingen bij elkaar. Je kunt uiteraard de volgorde van de tegeltjes wijzigen, dat is louter een kwestie van slepen en neerzetten. Om een tegeltje te verwijderen, klik je op het tegeltje en houd je de muisknop ingedrukt tot alle tegeltjes zachtjes heen en weer bewegen. In de linkerbovenhoek van ieder tegeltje verschijnt een kruisje waarmee je de snelkoppeling verwijdert.

Tip 02 Sleep de toepassingen in de volgorde die bij je werkroutine past.
Je kunt programma’s, bestanden, video’s of afbeeldingen in de launcher plaatsen

Tip 03: Groeperen

Behalve programma’s kun je ook bestanden, video’s of afbeeldingen die je regelmatig nodig hebt een plaats te geven in dit startplatform. Hoe langer je met WinLaunch werkt, hoe meer je bestanden en programma’s zult willen bundelen. Om tegels te groeperen in één map, zoals de allereerste groepstegel van WinLaunch, moet je ze simpelweg over elkaar slepen. Daarna voorzie je deze groepstegel van een nieuwe naam. Wil je bepaalde tegels liever op een aparte pagina, dan sleep je de tegel naar de vensterrand. Op die manier kun je bijvoorbeeld een venster maken voor vaak gebruikte programma’s en een ander venster voor de projecten en documenten waarmee je dagelijks in de weer bent.

Tip 03 Je kunt ook bestanden die je regelmatig gebruikt, bij de hand houden in deze launcher.

Tip 04: Personaliseren

Klik met de rechtermuisknop op een tegel in WinLaunch om bij het contextmenu te komen. Met de opdracht Edit is het mogelijk een snelkoppeling een ander pictogram te geven. Door een afbeelding te kopiëren, kun je die als nieuw WinLaunch-pictogram plakken. Om het programma te laten reageren zoals jij wilt, gebruik je de knop Settings in de eerste groepstegel. De tool ondersteunt meerdere beeldschermen. Bovendien is het mogelijk om de toetscombinatie te wijzigen waarmee je WinLaunch tevoorschijn haalt, of je kunt andere hoeken (hot corners) selecteren waarmee je dit platform via de cursor tevoorschijn tovert. Wie een touchscreen heeft, kan deze modus activeren in het tabblad General.

Alternatieven

WinLaunch is niet het enige programma dat je binnen Windows een aanpasbare launcher geeft. Er zijn nog alternatieven. Winstep Nexus is een variant die je zelf tot in de puntjes kunt aanpassen. Ook hier sleep je alle toepassingen die je vaak gebruikt in het dock. Daarnaast bevat het Nexus-dock enkele metertjes om de temperatuur, de tijd, de processorbelasting en de hoeveelheid vrij ram te tonen. Ieder detail aan Winstep Nexus kun je aanpassen, zelfs de effecten en animaties.

RocketDock is een schaamteloze kopie van het dock uit macOS. Je sleept de snelkoppelingen in de waaier, zodat je later kunt aanklikken wat je nodig hebt. Met dit handige startbalkje spaar je veel ruimte op het bureaublad. Dan is er ook nog een ietwat eigenwijze launcher: Launchy. Dit is een tekst-launcher: de tool indexeert op de achtergrond alle programma’s en documenten, zodat je slechts de beginletters hoeft te typen waarop Launchy suggesties zal aanvoeren.

1 Reactie(s) op: Bouw een launcher in Windows 10 met WinLaunch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 augustus 2017 10:01 Centurion_ct
    Lijkt me ideaal, maar wanneer ik de gedownloade Setup.exe start gebeurt er niets :-( Wellicht een instelling op mijn laptop (Windows 10 wat het tegenhoudt?)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.