Zo stel je een leesbevestiging in voor e-mails

Door: Stefanie Katzenbauer | 07 december 2020 16:40

How To

Wil je zeker weten dat je e-mails goed aankomen en ook door de ontvanger zijn gelezen? Dan kun je een leesbevestiging instellen. Veel e-mailprogramma's ondersteunen deze functie. Wij leggen uit hoe je leesbevestigingen aanzet in drie populaire mailtools.

Gmail

Gmail biedt uit zichzelf geen leesbevestiging aan. Dit kan alleen met een speciaal account dat via school of werk wordt aangemaakt. Dit zijn accounts die er als volgt uitzien: naam@bedrijfsnaam.nl in plaats van @gmail.nl.

Mocht je gebruik maken van een dergelijk e-mailadres, dan is het instellen van een leesbevestiging vrij eenvoudig: bij het opstellen van je e-mail zie je rechtsonder een klein omlaag wijzend driehoekje. Dit is de functie ‘meer opties’, klik hierop en vervolgens op ‘leesbevestiging verzoeken’. Let er wel op dat de persoon naar wie je het bericht stuurt, de leesbevestiging mogelijk eerst moet goedkeuren voordat je een melding ontvangt.

In het hoogstwaarschijnlijke geval dat je geen gebruik maakt van een Google werk of school account, zul je een extensie moeten downloaden om een leesbevestiging te kunnen instellen bij Gmail. Hiervoor kun je de extensie Mailtrack gebruiken. Hoe je deze downloadt en installeert, lees je hier.

Outlook

Bij een desktopprogramma zoals Outlook heb je wel de gelegenheid om een leesbevestiging in te stellen. Ontvangers (die ook gebruik maken van Outlook) hebben wel het recht deze leesbevestiging te weigeren, dus 100% zekerheid zul je nooit hebben.

Ook heb je de mogelijkheid om een ontvangstbevestiging in te stellen. Dat doe je als volgt: in Outlook ga je rechtsboven naar ‘bestand’ vervolgens klik je links op ‘opties’ en selecteert vervolgens ‘e-mail’. In de e-mailopties ga je naar ‘controleren’ en vink je desgewenst de ontvangstbevestiging en/of de leesbevestiging aan.

E-mailadressen whitelisten

Leesbevestigingen zijn een goed middel om ervoor te zorgen dat belangrijke mails daadwerkelijk aankomen bij de ontvanger. Maar wellicht wil jij er ook zeker van zijn dat je geen mails mist. Daarom kan het lonen om e-mailadressen te 'whitelisten', waardoor ze nooit in de spamfolder komen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Wil je nou niet constant iedereen om een leesbevestiging vragen? Dan kan het ook stukken simpeler in één e-mail. Open een nieuwe mail en klik bij ‘opties’ een of meerdere vakjes aan voor een ontvangst- of leesbevestiging.

Yahoo! Mail

Ook bij Yahoo! Mail is het instellen van een leesbevestiging in de online omgeving niet mogelijk, net als bij Gmail. Wat je kunt doen om dit probleem te omzeilen is je Yahoo-account toevoegen aan je Outlook e-mailprogramma.

Dit doe je door via ‘Bestand’ onder ‘Account’ te klikken op ‘Account toevoegen’. Vervolgens wordt je Yahoo! Mail gelinkt aan Outlook, waardoor het wél mogelijk is om de ontvangst- en leesbevestiging te gebruiken. Dit trucje werkt overigens ook voor Gmail-accounts.

Echt gelezen?

Als je een leesbevestiging ontvangt, betekent dit niet altijd dat de ontvanger het bericht ook heeft gelezen. Hoe leesbevestigingen werken, hangt af van het e-mailsysteem dat de ontvanger gebruikt. Iemand kan bijvoorbeeld een e-mail markeren als gelezen, terwijl hij de mail niet heeft geopend. Houd daar rekening mee.

0 Reactie(s) op: Zo stel je een leesbevestiging in voor e-mails

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.