Een moderne klassieker

© CIDimport

Een moderne klassieker

Geplaatst: 29 augustus 2011 - 20:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Ik herinner me dat ik als kind verveeld zat te kijken als mijn vader urenlang Risk speelde op zijn computer. De herinnering is van ruim vijftien jaar geleden en toen al had iemand bedacht dat bordspellen zich goed vertalen naar computerspellen.

Kolonisten van Catan, Scrabble en Rummikub, allemaal zijn ze beschikbaar voor de iPhone en ook Carcassonne is inmiddels in de App Store te vinden. Reden om eens naar de iPhone-versie van deze moderne klassieker te kijken.

In het spel Carcassonne bouwen de spelers vanuit één startkaart een plattegrond door elke beurt een kaart aan te leggen totdat alle kaarten op zijn. Door op de plattegrond poppetjes (meeples) neer te zetten van je eigen kleur kun je steden, wegen, kloosters en weilanden bezetten. De door jou bezette gebieden leveren een aantal punten op afhankelijk van de grootte.

In Carcassone is het niet alleen mogelijk om je eigen steden te bouwen, je kunt ook proberen om steden van anderen te veroveren. De dynamiek die hierdoor tussen de verschillende spelers ontstaat, maakt Carcassonne een interessant spel ondanks de geluksfactor die door de willekeurig getrokken kaartjes wel erg groot is. Dankzij het beperkte aantal kaartjes duurt Carcassonne niet te lang en kun je het best even tussendoor spelen.

Keuzes in Carcassonne

De iPhone-versie biedt de speler verschillende spelvarianten. In het menu kun je kiezen tussen normal en solitaire. In de solitaire-versie van Carcassonne is het de bedoeling dat je steden en wegen maakt van een oplopende waarde. Je begint dus met een stad en weg van twee punten te maken, daarna van drie punten enzovoort. De reden dat de makers van het bordspel nooit een dergelijke één speler versie van hun spel hebben gemaakt, is waarschijnlijk dat dit concept absoluut niet werkt. Zonder tegenstanders is Carcassonne een gelukspel waarin het pakken van de juiste kaartjes meer doet voor je score dan enige strategie.

Kies je voor normal game in het menu, dan krijg je een aantal mogelijkheden. Je kunt een local game spelen tegen computerspelers of je kunt tegen vrienden over Wi-Fi of Bluetooth spelen. Daarnaast kun je nog een over het internet spelen via quick play tegen een willekeurige andere speler (altijd één tegen één dus) of je kunt via je e-mailaccount vrienden uitnodigen om samen te spelen. De geslaagde en vooral ook diverse multiplayer-opties die in het spel zijn gecreëerd, compenseren ruim voor het slechte solitaire-spel dat eigenlijk net zo goed weggelaten kan worden.

Kortom

Als bordspel heeft Carcassonne zich al bewezen en deze iPhone-versie weet de table top-ervaring goed te evenaren. Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om Carcassonne te spelen, zit er voor iedereen wel iets naar wens tussen. Carcassonne op de iPhone is een aanrader voor liefhebbers van bordspellen die ook buiten het huis willen verder spelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten