Een mooie RTS/tower defense hybride

Door: andries-van-helden | 30 augustus 2011 00:00

Review

Swords and Soldiers is eerder als downloadtitel uitgekomen op WiiWare en werd toen al goed ontvangen. Nu, op de iPhone en iPad, speelt het spel nog beter en is het een aanrader voor alle RTS- en Tower Defense-fans.

In tegenstelling tot de meeste RTS-games zie je de wereld van Swords & Soldiers niet van bovenaf, maar in 2D vanaf de zijkant. Verder draait het bij dit spel vrijwel alleen om micromanagement. In de shop breid je jouw basis uit zodat je de gewenste unit kunt bouwen en vervolgens stuur je hem op je tegenstander af. Vanaf daar is het alleen maar hopen dat je leger sterk genoeg is en kun je het speelveld enkel beïnvloeden met spells. Dit zorgt ervoor dat het spel erg laagdrempelig is. Er zit echter genoeg diepgang in om ook hardcore gamers aardig wat uurtjes bezig te houden.

Doordat de knoppen waarmee je de verschillende units en spells selecteert boven op het scherm zitten en je deze kunt aantikken, werkt de besturing heerlijk op de iDevices. Verder scroll je van links naar rechts door over het scherm te swipen en ook dit werkt erg goed. Daar bovenop komt nog dat een potje maximaal vijftien minuten duurt, waardoor dit spel zeer geschikt is voor korte speelsessies en daarmee voor de iPad.

Grappig verhaal

In S&S kies je uit één van drie rassen, de Vikingen, de Azteken of de Chinezen. Elk ras heeft daadwerkelijk hele andere units en spreuken, waardoor het weldegelijk uitmaakt welke je kiest. Zo gaan de Vikingen voor een brute force-aanpak, gesteund door Thor zelf, en kunnen de Azteken de dode tegenstanders weer tot leven wekken en als skeletten voor je laten werken. Desondanks zijn de rassen behoorlijk goed gebalanceerd, waardoor je het spel behoorlijk competitief kunt spelen.

S&S is een spel waar je heel wat uurtjes in kunt stoppen. De drie campaigns, de Vikingen, de Azteken en de Chinezen, bevatten elk tien missies die omrand worden met een erg grappig verhaal en bovendien een hele goede tutorial voor het spel zijn. Verder zijn er een drietal uitdagingen te spelen en kun je natuurlijk ook een oneindig aantal matches spelen tegen een computertegenstander of een ander persoon. Leuk is dat de multiplayer-modus ook op één iPad te spelen is. De iPhone-spelers moeten echter wel allebei een eigen telefoon en een versie van het spel hebben.

Kiezen tussen versies

De graphics van S&S zijn erg strak en kleurrijk. Je zal regelmatig gniffelend achter je iPad zitten en de sfeervolle muziek en grappige stemmetjes van je mannetjes maakt het geheel helemaal af. Het enige nadeel is misschien dat de app niet universeel is en dat je dus moet kiezen welke versie je koopt.

Kortom

Met Swords & Soldiers haal je een mooie RTS/tower defense hybride in huis die behalve laagdrempelige gameplay en humor ook nog behoorlijk veel diepgang bevat. Als je de keuze hebt zou ik wel voor de iPad-versie gaan, want deze bevat een erg leuke multiplayer die met één apparaat te spelen is. Op zowel de iPhone als de iPad krijg je echter een zeer goede RTS die je heel wat uurtjes bezig zal houden.

0 Reactie(s) op: Een mooie RTS/tower defense hybride

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.