Een oud spel dat flink is opgepoetst

© CIDimport

Een oud spel dat flink is opgepoetst

Geplaatst: 30 augustus 2011 - 13:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Alweer een oud spel dat is gerecycled voor de iPhone en wel nadat deze titel ook al een keer voor de DS is opgepoetst. Een mooie kans om een klassieker te spelen die anders vanwege zijn verouderde graphics op het 'gamekerkhof' was beland.

Tot de generatie die Final Fantasy vanaf het allereerste deel heeft gespeeld, behoor ik zeker niet. Door een overdaad aan prachtige graphics in de latere delen ben ik ook te erg verpest om de originele titels nog te kunnen waarderen. Soms vind ik dat jammer, want zoals de speler van het eerste uur je kan vertellen, zijn ook die eerdere titels absoluut fantastisch.

Behoor je net als ik tot de verwende latere generaties dan zijn opgepoetste heruitgaven een uitkomst. De eerste heruitgave van Final Fantasy III was voor de DS, compleet met een mooi beginfilmpje en nieuwe 3D graphics. Nu, een paar jaar later, volgt er een versie op de iPhone. Dat hadden die eerst fans vast nooit zien aankomen.

Het verhaal van Final Fantasy III

Je speelt in Final Fantasy III een groepje uitverkorenen dat moeten zorgen dat het duister in de wereld het niet voorgoed van het licht zal winnen. Dit doe je door je een weg te vechten door een zee van vijanden. Je personages leren al vrij vlot de 'jobs'(denk aan die goede oude black mage, warrior, et cetera) die ze nodig hebben om dit gevecht tegen het kwaad te winnen. Het is leuk om alle bekende personages en spreuken die zo kenmerkend zijn voor Final Fantasy ook in dit vroege deel uit de reeks terug te zien.

De iPhone-versie van Final Fantasy III ziet er in principe hetzelfde uit als de DS-versie, maar dan net iets meer opgepoetst. Vergeleken met de oorspronkelijke pixelige 2D graphics is het natuurlijk een hele verbetering, maar sommige iPhone-spellen zien er zeker mooier uit. Voor de speler die van Final Fantasy houdt vanwege de lange prachtige cut scenes is dit spelletje dus niet zo geschikt. Het is geen Final Fantasy XIII.

Moeilijkheidsgraad in Final Fantasy III

De eerste delen van Final Fantasy bestaan voor een veel groter deel uit vechten, gear verzamelen en nog meer vechten. Ook is opvallend hoe veel moeilijker dit spel is dan we gewend zijn van de huidige delen van Final Fantasy. Natuurlijk is het ook in de nieuwe games niet gemakkelijk om alle geheimen te vinden en bazen te verslaan (zonder walk through onmogelijk zelfs), maar de drempel voor de casual speler ligt niet zo hoog. Toen ik in Final Fantasy III de eerste boss battle in blunderde, werd ik even stevig geconfronteerd met de pittige moeilijkheidsgraad die vroeger voor games doodgewoon werd gevonden.

De DS-versie van Final Fantasy III die natuurlijk ook grotendeels gebruik maakte van een touch screen voor de besturing is zeer geschikt was voor overzetting naar de iPhone. Toch zorgt de besturing op de iPhone af en toe voor enige irritatie. Met name het scrollen in het gevechtsmenu resulteert vaak in het per ongeluk drukken op de attack-knop terwijl je toch echt mikt op het zeer kleine scroll-pijltje.

Kortom

Voor liefhebbers van RPG's met een hoog vechtgehalte is dit spel een goede aankoop. Een mooie kans dus om een stukje gamegeschiedenis te ervaren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten