Een populaire pc-franchise voor de iPhone

Door: anna-sonnemans | 31 augustus 2011 15:10

Apps & Software

Civilization Revolution bracht Sid Meiers populaire pc-franchise naar de consoles en enkele handhelds. De versie voor de iPhone en iPod Touch, die eind vorig jaar een update heeft gekregen, grijpt terug naar de basis van de serie, zowel wat betreft gameplay als grafisch.

Als eerste: zet je eigen muziek op en het geluid van Civilization Revolution uit. Er is op zich niets mis met het voortkabbelende achtergrondgeruis in de game, maar saai is het wel. Erger is het gamegeluid. De gevechten klinken zoals de meeste Civilization-games en dat zal dus niet storen, maar je adviseurs en de overige wereldleiders praten in een soort simlish met een hele beperkte woordenschat en een hoog irritatiegehalte.

Kleine wereld

Als dat uit de weg is, kun je de game gaan spelen. Het doel is, zoals gebruikelijk, om je jonge beschaving van de prehistorie tot het heden op te bouwen, te cultiveren en te trainen om uiteindelijk andere beschavingen te overwinnen. Deze overwinning kan een militaire, culturele, economische of technologische zijn. Net als in de console-versie begin je de game bovendien door een leider te kiezen voor je beschaving van Gandhi tot Abe Lincoln. Dusver bekend terrein.

In tegenstelling tot de console-versie is het wel degelijk mogelijk om niet enkel een militaire overwinning te behalen en de vrede dus te bewaren. Wat niet wegneemt dat onze aardbol op de iPhone heel erg klein is en je de grootte van de wereldkaart niet aan kunt passen. Als je niet gaat voor werelddominantie, is de wereld na een paar steden bijna vol. Hoewel dit de ontwikkeling van je volk niet zal tegenhouden, is er hierdoor veel minder grond, primitieve volkeren en oude artefacten te ontdekken en dat doet helaas wat afbreuk aan de game.

Pixels

Civilization Revolution heeft een ouderwets 2D topdown-perspectief en ook dit komt de overzichtelijkheid ten goede, alleen lijdt het uiterlijk van de game hier onder. Als je weet wat de iPhone inmiddels grafisch aankan, valt het zelfs een beetje tegen. Het ziet er uit als een combinatie tussen de allereerste Civilization-games en het speelsere uiterlijk van de consoleversie, maar deze mix is niet erg geslaagd. De gevechten zien er wat knullig uit en het is begrijpelijk, maar toch jammer dat je niet in je steden kunt kijken hoe de piramides, fabrieken en raketten erbij staan. Als je inzoomt, zie je zelfs pixels en dat tijdperk hebben we inmiddels achter ons gelaten, ook op de iPhone.

Micro

Op oudere versies van de iPhone en iPod touch schijnt de game overigens traag te zijn en soms te crashen, maar dit is volgens de laatste update verholpen. Verder lijkt de gameplay op die van Civilization-games voor de pc en dit werkt verrassend goed op de handheld. Met je vinger als cursor en een simpele maar doeltreffende interface is de besturing heel vertrouwd. Civilization-fans zullen het vrij snel onder de knie hebben. Het kleine scherm van de iPhone is niet helemaal geschikt voor dit genre, maar je raakt, deels vanwege de kleine kaart, het overzicht niet gauw kwijt.

Tot slot is het micromanagen van je steden, je populatie en je regering beperkt. Zelf land bewerken, handel drijven en poginen om de bevolking zo gelukkig mogelijk te houden, zijn afwezig danwel onbelangrijk. De losse potjes en scenario's zijn hierdoor relatief kort. Nu is dat niet zo storend voor een handheld-game. Het is echter vreemd dat dit niet gecompenseerd wordt door een multiplayer. Daar leent zowel de game als de iPhone zich namelijk uitstekend voor en in de trein of bus Caesar platbombarderen met hulp van Napoleon is misschien interessanter dan uit het raam kijken.

Kortom

Civilization Revolution voor de iPhone en iPod touch is een leuke game die vertrouwd aandoet en liefhebbers van de serie dus zal aanspreken. De herkenbare gameplay en besturing werken ondanks een klein scherm en een kleine wereldkaart goed, maar de graphics en het geluid zijn absoluut niet indrukwekkend. Als je eenmaal aan Civilization begint, boeit de game echter toch lang genoeg om telkens weer een potje te spelen.

0 Reactie(s) op: Een populaire pc-franchise voor de iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.