Een schaamteloze WoW-kloon, maar wel de eerste echte MMO voor iOS

© CIDimport

Een schaamteloze WoW-kloon, maar wel de eerste echte MMO voor iOS

Geplaatst: 29 augustus 2011 - 20:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Elke fanatieke MMO-speler heeft wel eens momenten dat hij zijn spel zal moeten onderbreken. Zo is er werk, school en vakantie in het buitenland, maar ook lekker weer kan roet in het eten gooien.

Er zijn vele redenen om een dungeon-afspraak met je favoriete guildies af te moeten zeggen. Er is een oplossing. Order & Chaos kun je namelijk overal spelen. Zolang je accu van je iPhone of iPad het tenminste nog uithoudt.

Gameloft levert een schaamteloze World of Warcraft-kloon af voor de iOS-apparaten. Sommige textures lijken zelfs letterlijk te zijn gekopieerd uit Azeroth. Is dit erg? Niet als het goed gebeurt. En zeker niet als je Azeroth, eeeh Haradon, overal met je mee kunt nemen.

Talent trees, guilds en crafting

Natuurlijk kun je niet verwachten dat Haradon even groots en uitgebreid is als bij een pc-game die inmiddels zeven jaar op de markt is. Je kan bij het maken slechts kiezen uit een viertal rassen en klassen. Verder is de wereld een stuk kleiner en missen er op het moment nog grote dungeons en goede PvP. Verder is echter alles aanwezig wat je vandaag de dag van een volwaardige MMORPG kan verwachten. Bij elke klasse kan je kiezen uit een tweetal talent trees, die daadwerkelijk voor twee totaal andere speelstijlen zorgen. Ook zijn dingen als guilds, crafting en een auction house aanwezig.

Een MMO als WoW is natuurlijk gemaakt om op een groot scherm te spelen waar genoeg plaats is voor vele knoppen en icoontjes. Gameloft heeft dit slim opgelost door een skill wheel in de rechter onderhoek te maken, waar telkens slechts drie spells te zien zijn. Met het grootste gemak kan je dit wiel draaien, waardoor je toch makkelijk alle skills kunt gebruiken.

Grote wereld in een klein apparaatje

Verder is er aan de rechterkant van het scherm nog een uitschuifbaar skill-balkje waar tevens plaats is voor de nodige items en powers. Het selecteren van de vijanden, door op ze te tikken, zorgt soms voor wat problemen als ze onder in het scherm staan, want dan verschijnt af en toe het pookje om mee te lopen, maar aangezien je de camera simpel kunt draaien door over het scherm te swipen, wordt dit nooit echt irritant.

Ook qua graphics is Order & Chaos een hoogstandje. Het is allemaal niet zo mooi als bij zijn grote broer op de pc, maar het is zeker knap dat ze de scherpe graphics, zelfs met een hoop spelers aanwezig, compleet lag-vrij op het scherm kunnen toveren.

Het enige technische onderdeel waar nog wat aan gesleuteld kan worden, is de camera. Deze kan nog wel eens raar verspringen of in een muurtje terecht komen. Verder is het soms onduidelijk welke bergen je nu wel of niet kunt oversteken en glijd je bij het klimmen nog wel eens raar naar beneden. Dit zijn echter geen onoverkomelijke problemen en je zal zeker versteld staan van de grote wereld in je kleine apparaatje.

Kosten van Order & Chaos

Zoals bij de meeste grote MMO's zit er wel een prijskaartje aan de consistente wereld vast. Behalve het bedrag die je in eerste instantie voor het spel moet neerleggen, zal je ook nog, na de eerste drie maanden, 79 cent per maand moeten neertellen om het spel te blijven spelen. Als je echter bedenkt dat het hier om een volwaardige MMORPG gaat, vallen de kosten reuze mee. Er is ook nog de mogelijkheid om extra geld te besteden aan in-game voorwerpen of meer ervaringspunten, maar dit is zeker niet nodig om van het spel te genieten.

Kortom

Order & Chaos is weliswaar een schaamteloze WoW-kloon, maar daarmee wel de eerste volwaardige MMO voor iOS. Ondanks de kleine foutjes en het soms slordige camerawerk wist dit spel me toch te verbazen. Het feit dat je deze game lekker op de bank of in bed kunt spelen heeft ervoor gezorgd dat dit mijn MMO van het moment is en door de lage kosten is het zeker het aanschaffen waard voor de liefhebbers onder ons. Ik kijk alvast uit naar de volgende update. Hopelijk met extra klassen en een paar grote dungeons om me nog langer bezig te houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten