Een uitkomst voor fotografen

Door: | 12 januari 2012 18:01

Apps & Software

Naast apps voor fotobewerking en het presenteren van foto's zijn er nog veel meer applicaties die handig zijn voor fotografen. PhotoSmith is er zo een.

De PhotoSmith-app maakt bijvoorbeeld een bijna perfecte samenwerking tussen de iPad en het fotomanagement- en bewerkingsprogramma Adobe LightRoom mogelijk. Veel fotografen maken gebruik van Lightroom om foto's te importeren in hun computer en vervolgens te catalogiseren en te bewerken.

Ik maak vrijwel geen gebruik meer van Adobe PhotoShop, omdat Lightroom vrijwel alle mogelijkheden biedt die ik nodig heb. Bovendien zijn er ook nog plug-ins voor dit programma, waarmee specifieke bewerkingen mogelijk zijn. Met de PhotoSmith-app kun je de iPad volledig bij het proces rond fotografie en fotobewerking betrekken.

Onderweg importeer je de gemaakte foto's in de iPad, zodat je een back-up hebt en omdat je dan bijvoorbeeld al een selectie kunt maken, foto's kunt roteren en ze kunt labellen. Bij thuiskomst synchroniseer je vervolgens alles, met behulp van Lightroom. Versie 1.03 van PhotoSmith ondersteunt het Leica

DNG-formaat overigens zo goed als niet, een euvel dat in versie 1.04 is opgelost. Er gaan overigens geruchten dat er alweer een nieuwe versie in de maak is, omdat in versie 1.04 diverse bugs zijn gesignaleerd.

Kortom

Hoe dan ook is PhotoSmith een uitkomst voor fotografen die de iPad willen integreren in hun Lightroom-workflow.