Een voorproefje op de consolegame!

© CIDimport

Een voorproefje op de consolegame!

Geplaatst: 31 augustus 2011 - 06:58

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

September 2011 zou Rage, het nieuwe paradepaardje van id Software, in de winkels moeten liggen voor de pc, de Xbox 360 en de PS3. Tot die tijd konden we van John Carmack een voorproefje op de iPhone en de iPad. Op de vraag of deze versie me lekker maakte voor de shooter kan ik kort antwoorden: ja.

Toen ik Rage voor de eerste keer opstartte, werd ik getrakteerd op een overweldigend introfilmpje waarin duidelijk werd dat er een ware oorlog gaande was tussen de mensen en de mutanten. Vervolgens kroop ik in de huid van een man die werd toegesproken door een enge clown. Deze daagde mij uit om zijn horror pretpark te doorlopen en hier levend uit te komen.

Met een handjevol geweren werd ik door een achtbaan van actie gestuurd. Hordes mutanten kwamen op me afgestormd. Gelukkig hoefde ik me geen zorgen te maken over het lopen. Dit gaat vanzelf en je kunt enkel de camera enigszins bijsturen. Zo kon ik me puur op het schieten concentreren.

Luchtig verhaal

Na drie levels van elk een kwartier spelen, stopte Rage echter vrij abrupt. Dat was jammer, want zo'n goede on-rails shooter is er nog niet te vinden in de App Store. De graphics zijn echt fenomenaal en kunnen zich - zeker op de iPhone 4 en de iPad - zelfs bijna meten met de hedendaagse console-shooters. De soundtrack bestaat uit onheilspellende muziek, realistische monsterlijke geluiden en een erg grappige voice over van de presentator van de show.

Bij Rage HD gaat het niet echt om het verhaal, die dan ook bewust luchtig is gehouden. Behalve de mutanten die volop voor je vizier springen om neergemaaid te worden, verschijnen er ook veel power-ups in beeld waarop je kunt schieten voor meer munitie, andere wapens of meer punten.

Elk wapen gedraagt zich daadwerkelijk anders. Zo schiet de shotgun natuurlijk langzamer en kun je halverwege het laden al beginnen met schieten. Bij de rifles moet je wel wachten tot je volledige clip in het geweer zit en hierbij moet je dus wat beter uitkienen wanneer je jouw geweer herlaadt.

Tech demo

Je kunt de game zowel via de touch pad besturen als door je iPhone of iPadd te kantelen. Bij deze laatste optie bedekt je vinger, zeker op de iPhone, een groot gedeelte van het scherm. Gelukkig werkt het kantelen van de iPhone na wat oefening erg goed en ik hoop dan ook dat meer spelmakers deze manier van spelen gaan ondersteunen bij shooters.

Des te meer baalde ik ervan dat dit genot maar van korte duur was. Met wat meer variatie qua vijanden en een paar grote eindbazen als afwisseling kunnen ze hier makkelijk een volledig spel van maken. Natuurlijk is er de mogelijkheid om de levels op een hogere moeilijkheidsgraad te spelen en ook lokken ze erg uit om opnieuw te spelen voor een high score. In zijn huidige staat is Rage HD echter meer een tech demo of een opwarmertje voor de pc en consoleversie van Rage.

Gelukkig is de prijs hier ook wel naar, want voor weinig geld heb je dit pareltje al op je iPhone staan. Mensen die een iPhone 3GS hebben, kunnen zelfs voor de helft van de prijs de niet HD-versie aanschaffen die - behalve qua graphics - weinig onderdoet voor de versie die ik heb getest. Wel moet hierbij gezegd worden dat de game - zeker als je hem op een hogere moeilijkheidsgraad speelt - behoorlijk pittig is, maar dit is voor de liefhebbers natuurlijk alleen maar een pluspunt.

Kortom

Rage HD: Mutant Bash TV laat als geen ander spel zien waartoe de iPhone en iPad in staat zijn. De graphics zijn fantastisch en de besturing is goed aangepast op de apparaten van Apple. Helaas is de lol wel van erg korte duur en we hopen dan ook dat we niet tot september 2011 hoeven te wachten om meer van Rage te zien. De lage prijs zorgt er echter voor dat deze game zeker een aanrader is voor shooter fans.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten