Zo bouw je je eigen website

Door: richard-veenstra | 10 september 2018 18:01

script, laptop, programmeren, code
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Een website bouwen lastig? Welnee! Tenminste, niet als je kiest voor een makkelijk contentmanagementsysteem als WordPress.

Tip 01: Wat is WordPress?

Grote kans dat je weleens van WordPress hebt gehoord. Het is één van de meest bekende en geliefde platforms om een website mee te maken. WordPress is een zogenaamd cms, wat staat voor contentmanagementsysteem. Het is opensource, wat betekent dat iedereen het gratis mag gebruiken, zowel voor persoonlijke als commerciële doeleinden. In den beginne was het systeem vooral gericht op bloggers, maar dit is allang niet meer zo. Je kunt er tegenwoordig bijvoorbeeld je eigen webshop mee maken, een site voor je zaak of restaurant ontwerpen of uitdragen waar je als designer of fotograaf voor staat. Er zijn twee versies van WordPress: WordPress.com en WordPress.org. De eerste is een commerciële versie van WordPress, hier kun je een eenvoudige website bouwen op de servers van moederbedrijf Automattic, je betaalt hiervoor een bepaald bedrag per maand. Wij focussen ons echter op WordPress.org, deze versie breng je zelf bij een host naar keuze onder. Dit biedt veel voordelen: je kunt zelf een provider kiezen, je kunt thema’s en plug-ins installeren en de website compleet naar je eigen hand zetten. Op https://nl.wordpress.org lees je meer informatie.

Tip 01 Met WordPress.org creëer je een website op een server naar keuze.

Tip 02: Webhost

Voordat je WordPress gaat downloaden moet je een webhost kiezen. Wij maken voor dit artikel gebruik van SoHosted, een Nederlands hostingbedrijf, maar je kunt natuurlijk iedere andere host gebruiken. De stappen die te maken hebben met de installatie kunnen daardoor wel afwijken. Je hebt twee dingen nodig van een webhost: een domeinnaam en ruimte op hun servers waar je je website op gaat zetten. De meeste hostingproviders bieden hiervoor een combinatiepakket aan. De eerste stap is onderzoeken of de gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. De kosten van een domeinnaam per jaar liggen bij de verschillende hostingproviders vaak gelijk. Wel zit er verschil in het soort domeinnaam: voor .com betaal je zo’n 12 euro per jaar, voor een .audio, .auto of .hosting-domein kun je zo honderden tot duizenden euro’s per jaar kwijt zijn. Na de keuze voor het domein en de naam, klik je op Registreren en kies je welk hostingpakket je bij je domeinnaam wilt aanschaffen. De prijzen voor het hostingpakket worden weergeven per maand, vaak zo’n 5 tot 10 euro, afhankelijk van de provider en de aangeboden diensten. Belangrijk is dat de webhosting MySQL-databases ondersteunt, je er meerdere e-mailaccounts kunt inrichten, het SSL-ondersteuning biedt en dat je onbeperkt dataverkeer (of in ieder geval veel gigabytes) krijgt. Hoeveel serverruimte je mag gebruiken, is ook belangrijk. Voor een kleine website is 5 tot 10 gigabyte meer dan voldoende, alleen als je van plan bent veel audio- of videobestanden naar je website te gaan uploaden, heb je meer gigabytes nodig.

Tip 02 Het standaardpakket van SoHosted biedt voldoende voor een goede WordPress-site.
Je hebt twee dingen nodig van een webhost: een domeinnaam en ruimte op hun server

Tip 03: Voorbereidingen

Wanneer je alles hebt besteld, zul je binnen enkele uren alle gegevens van je hostingprovider krijgen. Dat gaat dan om de accountgegevens van de hostingprovider zodat je nieuwe mailadressen kunt aanmaken of WordPress automatisch kunt installeren, en een gebruikersnaam en wachtwoord voor de ftp-server zodat je bestanden van je pc naar je webserver kunt uploaden. Als je webhost automatisch WordPress voor je op de server kan installeren, krijg je ook hiervoor de toegangscodes, samen met een gebruikersnaam en wachtwoord van de gebruikte MySQL-database. Stuk voor stuk zijn dit allemaal gegevens die je goed moet opslaan! De backend van een website bij SoHosted wordt geleverd door Plesk, dit is een omgeving van waaruit je allerlei zaken omtrent je nieuwe website kunt instellen. Je vindt dit bij Mijn diensten / <je website> / Webhosting beheren. Klik op Plesk openen. Links onderaan klik je op WordPress en kies je voor Installeren om automatisch WordPress te installeren. Als je een andere hostingprovider gebruikt, kan dit er compleet anders uitzien, zeker als de host geen Plesk gebruikt.

Tip 03 Sommige hosts kunnen WordPress automatisch installeren.

Handmatig installeren

Als je webhost geen automatische WordPress-installatie aanbiedt, neem dan een kijkje.

Tip 04: Installeren

Plesk heeft automatisch een gebruiker en wachtwoord voor WordPress aangemaakt. Om het wachtwoord te bekijken, ga je naar Websites & Domeinen / WordPress / Installaties en klik je onder Toegangsinfo op Instellingen voor aanmelden wijzigen. Achter Huidig wachtwoord klik je op Tonen. Nu WordPress is geïnstalleerd, kun je voor de eerste keer inloggen op je site. Ga naar www.<jouwsite.nl>/wp-login.php en log in met je accountgegevens. Als het goed is, kom je nu op het Dashboard terecht, dit is de pagina waarvandaan je vrijwel alles voor je website gaat inrichten. Om de taal aan te passen naar het Nederlands, ga je naar Settings / General / Site Language. Klik op Save changes. Het is aan te raden om daar ook alvast wat andere dingen wijzigen, zoals de tijd- en datumnotatie, de tijdzone en het e-mailadres. Achter Sitetitel geef je de naam op van je website, bij Ondertitel kun je een subtitel opgeven. Om in te stellen welke informatie allemaal in het Dashboard wordt weergegeven, klik je links op Dashboard en vervolgens bovenin op Scherminstellingen. Wil je je site bekijken, klik dan links bovenin op de naam van je website.

Tip 04 Je Dashboard is het centrale punt van het WordPress-cms.

Tip 05: Thema zoeken

Uiteraard wil je dat je site een persoonlijk tintje krijgt. Dat kun je heel gemakkelijk voor elkaar krijgen door een thema te installeren. Standaard heeft WordPress een thema geïnstalleerd dat je zo kunt gebruiken. Heb je liever een ander thema, dan moet je deze zelf toevoegen. Je kunt een gratis thema installeren door bij Weergave / Thema’s op Nieuw thema toevoegen te klikken. Bij ieder thema kun je op Voorbeeld klikken om te zien hoe het thema eruitziet. Als je speciale wensen hebt voor je website, zul je waarschijnlijk moeten uitwijken naar een betaald thema. Dat kost je eenmalig zo’n 40 à 50 euro. De beste en meeste thema’s vind je hier. Let erop dat een thema goede recensies krijgt en recentelijk nog is geüpdatet. Na betaling met je creditcard of PayPal-account kun je je thema als zip-bestand downloaden. In WordPress klik je nu bovenin op Thema uploaden en selecteer je het zip-bestand. Je kunt zoveel thema’s installeren als je wilt, het thema van je site wordt pas gewijzigd zodra je op Activeren klikt. Voor deze workshop hebben we voor het gratis thema Customizr gekozen.

Tip 05 Thema’s bepalen de look van je website.
Je website een persoonlijk tintje geven kan gemakkelijk door er een thema op toe te passen

Child-thema

Vrijwel alle betaalde thema’s bevatten naast een normaal thema ook een child-thema. De functie hiervan is dat je in het child-thema geavanceerde aanpassingen kunt maken die niet meegenomen worden in een thema-update. Het gebruik van een child-thema is niet nodig als je alleen aanpassingen doet in de Customizer.

3 Reactie(s) op: Zo bouw je je eigen website

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 september 2018 04:32 WPbeveiligen
  WordPress is een geweldig cms. De mogelijkheden zijn eindeloos met de 55.000+ gratis plugins.
  Toch heeft WordPress ook een zwak punt, omdat WordPress zo populair is en gratis te downloaden hebben veel hackers zich gericht op het cms.
  Ze zoeken naar lekken in het cms en de plugins die door derden geprogrammeerd worden.
  WordPress heeft standaard geen beveiliging.
  Hou het aantal plugins beperkt, denk aan 8-15 maximaal. Het liefst zo min mogelijk aangezien plugins regelmatig lek raken. Een paar dagen geleden is nog bekend geworden dat WooCommerce (de webshop plugin) een mogelijk.veiligheidsrisico had.
  Hou de website en de plugins daarom goed up-to-date en laat geen ge-deactiveerde plugins en thema's staan.
  Ps: de login pagina is standaard /wp-admin en dat weten hackers ook.
  Kies daarom een goed wachtwoord!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2018 20:02 Kasander1
  Weet je toevallig ook een site waar een lijst staat van plug-ins met een veiligheidsrisico?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 september 2018 15:40 jimwarcraft
  Toch krijg ik een beter gevoel bij als ik een website helemaal van scrap maakt. (Met behulp van code.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.