Zo bouw je je eigen website

Door: richard-veenstra | 10 september 2018 18:01

script, laptop, programmeren, code
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Tip 16: Slider

In het thema dat we hebben gekozen voor onze site zit een slider aan de bovenkant van de site ingebouwd. Een slider bestaat uit meerdere slides, op een slide kun je een achtergrondfoto toevoegen, tekst schrijven of knoppen aanmaken die naar bepaalde pagina’s op je site leiden. Zo’n slider kun je eenvoudig aanpassen. Bepaal daarvoor eerst welke informatie je in de slider kwijt wilt. Log daarna in op je site en klik links bovenin op je naam en op Site bekijken. Je site wordt nu weergegeven met bewerkingsopties. Op de slider zie je de optie Customize or remove the post slider. Klik erop en onder Slider opties zie je dat op deze site standaard de laatste blogberichten worden getoond. Je kunt zelf een nieuwe slider aanmaken door op Maak een slider te klikken. Op www.tiny.cc/wpslider lees je meer informatie over hoe je zelf een slider maakt met het thema Customizr. Gebruik je een betaald thema, dan is waarschijnlijk de plug-in Slider Revolution al geïnstalleerd. Deze kun je ook in een gratis thema installeren, maar dan kost de plug-in 25 dollar. Meer informatie over deze plug-in vind je op https://revolution.themepunch.com.

Tip 16 Ons thema Customizr heeft de beschikking over een slider die je kunt aanpassen aan je eigen wensen.
Een slider bestaat uit meerdere slides die tekst, knoppen of achtergrondfoto’s kunnen bevatten

Tip 17: Parlez-vous English?

Een tweetalige site in WordPress is geen enkel probleem, mits je gebruikmaakt van een plug-in. Een gratis optie is Polylang, installeer en activeer de plug-in. Klik links in het menu op Talen, selecteer Nederlands – nl_NL en klik op Voeg nieuwe taal toe. Voeg hierna op dezelfde manier de tweede taal toe. Het sterretje geeft aan welke taal de standaardtaal is, dit kun je uiteraard wijzigen. Als je al berichten en pagina’s hebt aangemaakt, komt bovenin een melding te staan dat je die items de standaardtaal kunt meegeven. Heb je al berichten in het Nederlands geschreven, zorg dan dat de standaardtaal op Nederlands is ingesteld en klik op Je kunt ze allemaal op de standaardtaal instellen. Als je nu op Pagina’s of Berichten klikt, zie je dat achter elk onderdeel een vinkje onder de Nederlandse vlag staat. Onder de andere vlag staat een plusje. Hier klik je op om de pagina of het bericht in de andere taal toe te voegen door zelf een titel en inhoud te maken. Je moet dit bij elke pagina en elk bericht zo doen, een vrij tijdrovend klusje. Vervolgens kun je een taalschakelaar aan je menu toevoegen door bij Weergave / Menu’s een vinkje voor Taalschakelaar te zetten en op Aan menu toevoegen te klikken. Wanneer je dan op Menu opslaan klikt, is je site tweetalig!

Tip 17 Polylang maakt van een tweetalige site geen enkel probleem.

Tip 18: Pagina vormgeven

Hoe je je site precies kunt vormgeven en welke elementen je allemaal kunt veranderen, is sterk afhankelijk van het thema dat je gebruikt. Veel thema’s, waaronder ons Customizr-thema, kun je aanpassen door in je Dashboard bovenin op je naam te klikken en voor Visit site te kiezen. Je site wordt geopend terwijl je ingelogd bent en je ziet bij elementen die je kunt veranderen de tekst Customize it now. Dit kan ook Bewerken, Edit of iets dergelijks heten. Om lettertypes, lettergroottes en kleuren te veranderen, heb je bij de meeste betaalde thema’s een speciale menuoptie, deze vind je terug onder Weergave.

Tip 18 Welke elementen je kunt wijzigen, hangt af van het gebruikte thema. Zo kun je bij het betaalde thema Werkstatt van Fuel Themes allerlei dingen vanuit je Dashboard aanpassen.

Tip 19: Hulp nodig?

Omdat WordPress een opensourcesysteem is, heb je geen officiële hulplijn die je kunt bellen als je iets niet snapt. Gelukkig is er veel informatie te vinden op de officiële site en op het forum van WordPress. De enorme bibliotheek aan hulppagina’s vind je op https://codex.wordpress.org. Onder Learn How to Use WordPress vind je onderwerpen waarop je vast kunt lopen als WordPress-beginner. Heb je een specifiek probleem, dan kun je zoeken in het forum door bovenin op Support / Forums te klikken. Onder Welcome to Support klik je op Get started om de instructies te lezen, eronder vind je allerlei verschillende fora. Om een bericht te kunnen plaatsen, moet je je bovenin registreren door op Register te klikken.

Tip 19 WordPress biedt vele actieve fora aan waar je veel informatie kunt vandaan kunt halen en eventueel zelf een vraag kunt stellen.

Tip 20: SEO toevoegen

Met het toevoegen van plug-ins, categorieën en tags en nadat je eventueel de site qua vormgeving nog naar je hand gezet hebt, is je website bijna ready-to-go! De laatste, maar zeker niet onbelangrijke stap, is het zichtbaar maken van je website in Google. Begin met checken of bij Instellingen / Lezen geen vinkje voor Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren staat, anders kunnen de zoekmachines je site niet in hun resultaten opnemen. Dat vinkje behoort eigenlijk alleen maar aan te staan zolang je bezig bent met je nieuwe website en niet wilt dat je site al in Google wordt gevonden. Om hoog in de zoekresultaten van Google te komen, is het slim om een zogenaamde SEO plug-in te installeren, zodat er aan elke pagina goede SEO (search engine optimization)-termen worden toegevoegd. Installeer en activeer de plug-in Yoast SEO en klik links op SEO. Kies vervolgens op configuratie wizard. Je wordt nu naar een speciale pagina geleid waar je twaalf stappen moet doorlopen om je site voor te bereiden. De wizard vraagt bijvoorbeeld wat voor website het is en of je site een bedrijf of persoon vertegenwoordigt. Alles met het doel om je site beter weer te laten geven in Google. Bij stap 12 wordt er naar je e-mailadres gevraagd voor de nieuwsbrief, je kunt dit gewoon leeglaten en op Volgende klikken. Als je de wizard helemaal doorlopen hebt, kun je tips verkrijgen over het schrijven van SEO-teksten door op SEO Copywriting Training te klikken. Als je in het vervolg een nieuw bericht schrijft, vind je een heleboel SEO-gereedschappen onder het tekstveld om een tekst te schrijven die Google beter indexeert.

Tip 20 Met het doorlopen van de wizard zorgt Yoast ervoor dat je site goed geconfigureerd is.

3 Reactie(s) op: Zo bouw je je eigen website

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 september 2018 04:32 WPbeveiligen
  WordPress is een geweldig cms. De mogelijkheden zijn eindeloos met de 55.000+ gratis plugins.
  Toch heeft WordPress ook een zwak punt, omdat WordPress zo populair is en gratis te downloaden hebben veel hackers zich gericht op het cms.
  Ze zoeken naar lekken in het cms en de plugins die door derden geprogrammeerd worden.
  WordPress heeft standaard geen beveiliging.
  Hou het aantal plugins beperkt, denk aan 8-15 maximaal. Het liefst zo min mogelijk aangezien plugins regelmatig lek raken. Een paar dagen geleden is nog bekend geworden dat WooCommerce (de webshop plugin) een mogelijk.veiligheidsrisico had.
  Hou de website en de plugins daarom goed up-to-date en laat geen ge-deactiveerde plugins en thema's staan.
  Ps: de login pagina is standaard /wp-admin en dat weten hackers ook.
  Kies daarom een goed wachtwoord!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2018 20:02 Kasander1
  Weet je toevallig ook een site waar een lijst staat van plug-ins met een veiligheidsrisico?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 september 2018 15:40 jimwarcraft
  Toch krijg ik een beter gevoel bij als ik een website helemaal van scrap maakt. (Met behulp van code.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.