Eenvoudig back-uppen in Windows 7

Door: Edmond Varwijk | 30 april 2010 10:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Weet u waar op uw computers uw documenten en foto's staan? Weet u dat zeker..? En wat als die schijf waarop alle gegevens staan het opeens niet meer doet? Bent u dan alles kwijt of kunt u zich dan in bed nog een keertje rustig omdraaien omdat u uw data veilig hebt gesteld? Windows biedt een eigen programma waarmee u eenvoudig en efficiënt een goede back-up maakt. In deze Basiscursus vertellen we u hoe.

Windows Back-up

Ieder besturingssysteem stelt u tegenwoordig in staat om back-ups te maken. En sinds Vista beschikt Windows over een prima, geheel geüpdate versie van Windows Back-up. Jammer genoeg biedt alleen de variant in de Ultimate-versies van Windows de mogelijkheid een compleet systeem te herstellen. Verder is het in de Home Premium-versie van Windows Vista en Windows 7 vreemd genoeg niet mogelijk om met Windows Back-up back-ups te maken op een netwerkschijf.

Bij een back-up staat het herstel van gebruikersdata voorop. Dit in tegenstelling tot 'imaging', waarbij herstel van het besturingssysteem het belangrijkste is. De laatste jaren zijn back-up en imagingprogramma's echter naar elkaar toegegroeid. Bekende imagingprogramma's als Norton Ghost en Easy Computing True Image kunnen zowel uw computer als uw gegevens herstellen.

Niet zo flashy als Apple's Time Machine, maar sinds Vista biedt ook Windows een up-to-date programma voor het maken van back-ups.

Een back-up maken

Automatiseren is het toverwoord van Windows Back-up. U start de tool via Start / Configuratiescherm / Back-up maken en terugzetten. De eerste keer dat u het programma start, krijgt u nadrukkelijk te zien dat het maken van een back-up nog niet is ingesteld. Daarmee bedoelt Microsoft dat u het back-upproces nog moet configureren. Klik op Back-up instellen om dit te regelen. In de eerste stap dient u de back-uplocatie in te stellen. Microsoft heeft een voorkeur voor een tweede of een externe harde schijf. Ook een back-up naar dvd of cd is mogelijk. Selecteer het station en bevestig via Volgende.

Om te bepalen wat er geback-upt moet worden, gebruikt Windows 7 standaard de Bibliotheken. Dat zijn virtuele mappen, waarin u zelf meerdere mappen en schijven kunt plaatsen met gelijksoortige bestanden. Weet u zeker dat uw bestanden en mappen op de juiste manier zijn gekoppeld aan de Bibliotheken? Laat Windows dan automatisch bepalen welke mappen mee moeten in de back-up. Hebt u wat minder vertrouwen in de keuzes van Windows, kies dan voor Zelf bepalen.

In het laatste venster worden alle opties nog even samengevat. Klik op Instellingen opslaan en back-up uitvoeren om de instellingen te bewaren en de back-up te starten.

Bepaal zelf wat er in de back-up moet komen wanneer u de Bibliotheken in Windows 7 nog niet zo goed kent.

Zijn de opties ingesteld, dan gaat Windows direct aan de slag met de eerste back-up.

Windows Back-up en netwerkstations

Microsoft heeft bij de opsplitsing van Windows 7 in meerdere versies enkele opmerkelijke keuzes gemaakt. Zo is het niet mogelijk om met de Windows 7 Home Premium-variant van Windows Back-up een back-up te maken naar een netwerkschijf. Deze mogelijkheid is alleen te vinden in Windows 7 Professional en Ultimate. Een vreemde beslissing, want juist thuisgebruikers en hobbyisten beschikken steeds vaker over een in het netwerk geplaatste schijf (NAS). Bovendien is een NAS uitstekend geschikt voor back-ups. Wilt u uw NAS inzetten voor het maken van back-ups, maar beschikt u niet over een van de dure versies van Windows 7? Dan bent u helaas verplicht om uit te wijken naar andere software. Gelukkig levert bijna iedere maker van NAS-hardware wel back-upsoftware mee, en is bijvoorbeeld de Data Replicator-software van Synology ook met een netwerkschijf van een ander merk te gebruiken.

Schema aanpassen

Of Microsoft rekening heeft gehouden met Studio Sport op TV is onbekend, maar standaard kiest Windows ervoor om op zondagavond om 19:00 uur de back-up automatisch te laten uitvoeren. Als u dit schema wilt wijzigen, opent u het onderdeel Systeem en beveiliging in het Configuratiescherm en klikt u op Back-up maken en terugzetten. Klik vervolgens op Instellingen wijzigen bij het onderdeel Schema.

Anders dan verwacht start nu weer de gehele wizard voor Windows Back-up. Klik echter twee keer op Volgende en daarna op Schema wijzigen. Het schema van Windows Back-up kunt u helemaal naar uw eigen hand zetten. Dat betreft zowel de Regelmaat (dagelijks, wekelijks, maandelijks) als de dag en de tijd. Bevestig het nieuwe schema via OK.

2 Reactie(s) op: Eenvoudig back-uppen in Windows 7

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juli 2015 09:54 Anoniem
  In windows 8,1 is een backup maken niet mogelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2015 12:47 Anoniem
  De backup van Windows 7 is in ieder geval niet terug te zetten in Windows 8.1 Kan het dan wel in Windows 10?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.