Eenvoudig bestanden vergelijken met WinMerge

Door: dirk-schoofs | 17 juni 2021 06:07

verwijderde bestanden Android herstellen
How To

Je werkt aan een document dat in verschillende versies is opgeslagen en je wilt die graag met elkaar vergelijken? Of je synchroniseert twee fotomappen, maar je begint te twijfelen: is de inhoud van die mappen wel identiek? In zulke gevallen komt de gratis tool WinMerge om de hoek kijken. Die is namelijk heel goed in vergelijken en samenvoegen.

De opensource-tool WinMerge is gespecialiseerd in inhoud vergelijken en dat mag je breed interpreteren. Je kunt heel eenvoudige dingen vergelijken, zoals tekstbestanden of lijsten van honderden pagina’s. Of afbeeldingen waarbij je gevoel aangeeft dat de ene foto anders oogt dan de tweede, maar je kunt met het blote oog niet precies zien wat het verschil is. Het kan ook om de inhoud van twee mappen gaan, waarbij in beide 1278 bestanden zitten, maar je wilt weten of al die bestanden wel identiek zijn. WinMerge markeert de verschillen en plaatst regelnummers in tekstbestanden wat de vergelijking gemakkelijker maakt. Het programma ondersteunt niet alleen Windows- en macOS-tekstbestanden, maar ook Unicode- en Unix-bestanden, waarmee de tool interessant is voor programmeurs. De laatste versie maakt het zelfs mogelijk om bestandsvergelijking in drie richtingen te doen. Je kunt in het venster dus drie bestanden tegenover elkaar plaatsen en het programma geeft aan waar de verschillen zitten. Als je wilt kun je die verschillen rechtstreeks vanuit WinMerge wegwerken.

Installatie en integratie

Je haalt WinMerge van www.winmerge.org. We zitten momenteel aan versie 2.16.10. Het gaat om een klein bestand. Tijdens de installatie geef je aan welke componenten je wilt gebruiken. In dit voorbeeld accepteren we alle standaardcomponenten, zoals de filters en plug-ins. We installeren ook meteen de Nederlandse menu’s en vensters. Twee stappen verder kun je in het onderdeel Extra taken aanvinken dat deze tool zich mag integreren in Windows Verkenner. Vanaf dan kun je WinMerge activeren via het contextueel menu als je in verkenner met de rechtermuisknop op een item klikt.

Activeer deze optie om WinMerge toe te voegen aan het contextueel menu van verkenner.

Testmappen

De belangrijkste functie van deze nuttige applicatie is nagaan in welke mate twee mappen dezelfde inhoud bevatten. WinMerge markeert de verschillen, zodat je kunt beslissen wat er moet gebeuren om van de twee mappen exacte kopieën te maken. Deze toepassing past dus zelf geen automatische synchronisatie toe. Om te tonen hoe WinMerge werkt, hebben we twee testmappen samengesteld: A en B. Naast een aantal identieke bestanden bevat map B twee extra Word-bestanden en twee extra png-afbeeldingen. Daarbij zitten er in A en B jpg-afbeeldingen met exact dezelfde naam, toch heeft het jpg-bestand in B een latere bewerkingsdatum. Het gaat om een foto waarvan we de B-versie later hebben bewerkt.

We vertrekken van twee testmappen.

Inhoud vergelijken

Om de verschillen aan het licht te brengen klik je op de knop Openen, dat is de tweede knop van linksboven. Recent heeft deze app een belangrijke update gekregen waarmee het venster om de mappen en bestanden te selecteren, een nieuwe look heeft gekregen. Belangrijker is dat je voortaan geen twee, maar drie bestanden of mappen kunt onderzoeken.

Eerst selecteer je de mappen of bestanden die je wilt matchen en daarna klik je op de knop Compare. Het vak filter staat standaard op *.*, hierdoor vergelijkt WinMerge gewoon alle bestandstypen met elkaar. Vink de optie Include Subfolders aan wanneer de mappen die je vergelijkt submappen bevatten.

In onze testmap zitten geen submappen, maar in de meeste gevallen is deze optie wel nuttig.

Integratie Windows Verkenner

Omdat je tijdens de installatie de integratie met de Windows Verkenner hebt aangevinkt kun je deze vergelijkingstool ook uit de rechtermuisknop halen. Wanneer je een, twee of drie mappen in Windows Verkenner selecteert, kun je de snelkoppeling WinMerge openen. De applicatie vergelijkt meteen de geselecteerde items.

Met de rechtermuisknop kun je
WinMerge in Windows Verkenner activeren.

Resultatenlijst

WinMerge schakelt niet vanzelf naar de Nederlandse versie. Via File, Options, General kun je bij Language de taalinstelling aanpassen. Vrijwel onmiddellijk toont WinMerge het resultaat in een lijst. Kijk naar de kolom Vergelijkingsresultaat en klik op de titel van deze kolom, zodat de software de bestanden rangschikt volgens de aard van het verschil.

De aanduiding Binaire bestanden zijn verschillend betekent dat de namen van de bestanden wel dezelfde zijn, maar dat er inhoudelijke verschillen zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om afbeeldingen of exe-bestanden met dezelfde bestandsnaam, maar die toch niet identiek zijn. Lees je in de kolom Vergelijkingsresultaat de melding Tekstbestanden zijn verschillend, dan weet je dat WinMerge de tekstverschillen kan aanduiden. Met de aanduiding Alleen rechts of Alleen links weet je dat deze bestanden in een van beide mappen ontbreken.

WinMerge markeert alle verschillen tussen onze twee testmappen.

Bestanden kopiëren

Nu je weet wat de verschillen zijn, kun je de inhoud van de mappen aanpassen. Om ontbrekende bestanden naar links of rechts te kopiëren, selecteer je deze tegelijkertijd door de Ctrl- of de Shift-toets ingedrukt te houden. Shift gebruik je wanneer het gaat om bestanden die netjes onder elkaar aansluiten. Je klikt op het eerste bestand dat je wilt kopiëren, je drukt de Shift-toets in en dan klik je op het laatste bestand in de reeks. De Ctrl-toets druk je in wanneer je de selectie een voor een wilt uitbreiden. Daarna ga je naar het menu Samenvoegen en je kiest de opdracht Links naar rechts of Rechts naar links. Telkens staat tussen haakjes hoeveel bestanden WinMerge op die manier overbrengt. Na deze bewerking verandert de vergelijkingsstatus van deze bestanden in Identiek.

WinMerge brengt vier bestanden van de rechter- naar de linkerkant.

Selectieve weergave

Om het werken makkelijker te maken is er het menu-item Beeld. Hier staan bijvoorbeeld de opdrachten Verschillende items weergeven en Identieke items weergeven. Onder hetzelfde menu-item vind je de opdrachten Toon rechtse unieke items en Toon linkse unieke items. Via de opdrachten Selecteer alles en dan Samenvoegen, Rechts naar links of Links naar rechts kopieer je in een beweging alle ontbrekende items naar de juiste map.

Tekstbestanden

WinMerge kan makkelijk tekstbestanden vergelijken. Om misverstanden te voorkomen: daarmee bedoelen we txt-files. Hoe je Microsoft Word-documenten vergelijkt, leggen we zo dadelijk uit. Deze tekstvergelijking is vooral handig voor mensen die bijvoorbeeld aan scripts, indexen of webpagina’s werken. In dit voorbeeld vergelijken we drie documenten. Het zijn drie versies van een ontzettend lange zoölogische lijst. Het titanenwerk, waar ieder gezond mens gek van wordt, is voor WinMerge een koud kunstje.

De tool toont de drie teksten in drie kolommen en razendsnel worden de verschillen gemarkeerd. In de werkbalk bovenaan staan drie knoppen om naar Het eerste verschil te springen, naar Het volgende verschil of naar Het laatste verschil. De gele markeringen geven de lijnen aan die verschillend zijn. De roze markeringen tonen tekst die in het ene bestand voorkomen, maar niet in het andere. In het witte gedeelte worden dezelfde regels in het bestand weergegeven. Met de werkbalkknoppen kun je alle of geselecteerde wijzigingen samenvoegen van het bestand, van links naar rechts of omgekeerd.

In het deelvenster zie je
nog duidelijker de verschillen.

Office-plug-ins

Het is ook mogelijk om de interne delen van Office-documenten te vergelijken. Klinkt interne delen je wat vreemd in de oren? Weet dan dat elk pptx, xlsx- en docx-bestand eigenlijk een archief is van meerdere bestanden. Je kunt deze extensies dus vergelijken met rar of zip.

Eerst moet je een instelling wijzigen voordat WinMerge archiefbestanden ook op basis van hun inhoud herkent en niet alleen op basis van hun extensie. Ga hiervoor naar Bewerken, Opties en kies in de linkerkolom het item Archiefondersteuning. Standaard is hier alleen de optie Archiefbestand-ondersteuning inschakelen aangevinkt. Vink daarbij ook de tweede optie aan: Archieftype detecteren via bestandssignatuur. Vergelijking van Office-bestanden is mogelijk gemaakt door een plug-in die je terugvindt in het menu Plugin, Plugin-instellingen. In dit venster zie je dat CompareMSExcelFiles.sct, CompareMSPowerPointFiles.sct, CompareMSWordFiles.sct actief zijn. Is dat niet het geval, dan vink je ze aan. Dankzij deze scriptlets (sct-bestanden) kan WinMerge tekstgegevens uit bijvoorbeeld Microsoft Word-bestanden extraheren, zodat je ze kunt vergelijken. Vervolgens open je de twee docx-documenten in WinMerge.

Zorg dat WinMerge ook archieven herkent via de bestandssignatuur.

Xml-vergelijken

Daarna open je de mappen van het docx-archief die nu zichtbaar zijn geworden en vouwt je alle submappen uit. Het bestand waar je waarschijnlijk de verschillen zult aantreffen, is het Document.xml bestand. Dubbelklik hierop, maar hierdoor zul je nog niet veel wijzer worden. Je moet nu WinMerge instellen om xml-bestanden te vergelijken.

Dat doet je via Bestand, Opnieuw vergelijken als en dan selecteer je de optie XML. Je zult de tekst niet kunnen lezen zoals je hem ziet op papier, want je leest hem in xml-vorm, maar het overzicht wordt wel al veel duidelijker. Ten slotte gebruik je de knoppen: Eerste verschil en Volgende verschil om te ontdekken waar de inhoud verschillende is.

Je moet het document in de xml-versie vergelijken.

Wijzigingen afbeeldingen

Merk je aan de datum en de bestandsgrootte dat twee afbeeldingen niet identiek zijn, maar zie je op het eerste zicht niet wat er is veranderd? Ook in dat geval helpt WinMerge een handje. In dit voorbeeld hebben we een foto van een kat een beetje gewijzigd. We hebben de vacht op de neus iets aangepast en de ogen ietsepietsie vergroot. Daarna hebben we de beide bestanden opgeslagen in het png-formaat.

Wanneer je de twee afbeeldingen opent in WinMerge vink je eerst de optie Blokgrootte aan, want deze applicatie zal de verschillen markeren met gekleurde blokjes. Sleep met het schuifje Blokgrootte en het programma verraadt waar de aanpassingen zijn gedaan.

De blokjes duiden de zones aan waar iets is gewijzigd.

Overlay

Het schuifje Alpha van blokgrootte is er om de transparantie van de gekleurde blokjes in te stellen. Hoe lager de Alpha-waarde, hoe doorzichtiger die blokjes zullen zijn. Bovendien kun je verschillende manieren van Overlay instellen om de aanpassing nog duidelijker in beeld krijgen.

Kies je voor Overlay XOR dan zie je alleen de aangepaste pixels in kleur tegen een zwarte achtergrond. Kies je  Alpha-animatie dan knipperen de aangepaste zones. De duidelijkste instelling is volgens ons de Alpha-blend, de standaardinstelling.

Overlay XOR geeft de wijzigingen weer tegen een zwarte achtergrond.

0 Reactie(s) op: Eenvoudig bestanden vergelijken met WinMerge

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.